![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#161 |
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
![]() Ostatnio edytowane przez Antej ; 09-08-2023 o 15:08 |
![]() |
![]() |
![]() |
#162 | |
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
![]() Cytat:
- "kierowco nie martw się"... - "oj niedobrze, jakaś para leci z komory silnika"... Tak to zostało przez programistów zrobione i nic tu nie ma "do naprawy". Wskazówka - wbrew nazwie - nie pokazuje temperatury płynu, tylko wymienione wyżej 2 stany auta.
![]() |
![]() |
#163 |
ford::beginner
![]() Imię: Karol
Model: C max
Silnik: 1.8
Rocznik: 2003
|
![]()
Przed lift żony bardzo ładnie pokazuje temp w całym zakresie, jestem skłony podmienić na starszy licznik o ile rozwiąże to mój problem, bo poliftowy 500zl a przed flit 150zl . Nie przeszkadza mi wygląd ani kolor podświetlenia.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#164 | |
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
![]() Cytat:
Czy trzeba aż na forum robić z tego "publiczny temat"??? Do tego sformułowanie "mój problem" oznacza, że tylko Kolega może go sobie sam rozwiązać... Ogół ma najwyraźniej inne problemu niż Kolega.
![]() |
![]() |
#165 |
![]() Imię: Karol
Model: C max
Silnik: 1.8
Rocznik: 2003
|
![]()
Dzięki upewniłem się że mogę i zacznę działać z tym tematem. Pozdrawiam.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#166 |
![]() Imię: Krzysztof
Model: Focus C-MAX Ghia
Silnik: 2.0 TDCI 136KM
Rocznik: 2004
|
![]()
Najprawdopodobniej padł mi komputer ECU.
Szukałem przyczyny, że nie odpala po przekręceniu kluczyka, kontrolki się zaświecały, było słychać pyknięcie i pobór prądu przez rozrusznik ale nic nie kręcił. Po przejrzeniu zegarów i poprawieniu zimnych lutów nadal to samo, kolejno sprawdzałem wtyczki, przekaźniki i bezpieczniki pod maską i dalej nic. Jak ruszyłem połączenia przy prawym słupku od strony pasażera i tam te dwie duże wtyczki wpiąłem i wypiąłem to się zrypało tak, że po włożeniu i przekręceniu kluczyka nie ma żadnych reakcji lampek ani pyknięcia jak było wcześniej. Na wyświetlaczu zegarów jest tylko info po podłączeniu akumulatora, że nagrzewnica wył. temperatura -60 stopni C. po kliknięciu manetką wchodzi przebieg ale nic więcej. Po podłączeniu komputera do złącza OBD brak komunikacji komputera z ECU samochodu. Pomysł mam taki i proszę o podpowiedz, że wymieniam całość: tzw. zestaw startowy: czyli nowe zegary, komputer, stacyjka z kluczykami, i skrzynka bezpieczników moje są z zaczynają od 3 z przodu bo auto z 2004 roku. Czy wkładać taki zestaw np.: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Wyglądem ten powyższy jest taki jak mój tylko z rocznika 2007. Czy można iść w taki zestaw: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] To co się różni to nowsze zegary i skrzynka bezpieczników ma inny rozkład i gniazda na wtyki są trochę inaczej skonfigurowane. Naprawianie i diagnozowanie moich, czy to zegary co raczej nie podejrzewam, czy komputer to się zaczną koszty. Dostarczenie auta lawetą, diagnozy, wymiany, programowanie nowego komputera jeśli zegary są OK, czy nie lepiej wymienić komplet jak uważacie? |
![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
![]()
Musisz kupic PCM z numerami pasujacymi do tego co masz.
Nie mozna mieszać. Najtaniej byloby kupić PCM z darmowym zwrotem Podłączyć, jak auto ożyje, ale blokuje PATS, to zrobić PATS i tyle w temacie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
|
![]()
Wymieniony calu komplet tzw. Zestaw startowy: komputer, zegary, płyta z bezpiecznikami pod schowkiem i stacyjka z kluczykiem i nadal to samo. Brak reakcji po przekręceniu kluczyka. Pytanie co jeszcze może blokować rozruch silnika. Mruga tylko co 2 sekundy kontrolka immo nic więcej po przekręceniu kluczyka.
Prośba o pomysły co jeszcze sprawdzić. Jedyna zmiana to już na nowych zegarach nie świeci - 60sC. Bump: Wymieniony calu komplet tzw. Zestaw startowy: komputer, zegary, płyta z bezpiecznikami pod schowkiem i stacyjka z kluczykiem i nadal to samo. Brak reakcji po przekręceniu kluczyka. Pytanie co jeszcze może blokować rozruch silnika. Mruga tylko co 2 sekundy kontrolka immo nic więcej po przekręceniu kluczyka. Prośba o pomysły co jeszcze sprawdzić. Jedyna zmiana to już na nowych zegarach nie świeci - 60sC. |
![]() |
![]() |
![]() |
#169 | |
FCP member
![]() Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
![]() Cytat:
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#170 |
|
![]()
Hej. Pytając o pcm masz na myśli power Control module. Czy jest to jeszcze inny sterownik poza komputerem ECU Siemens który się znajduje w czarnej puszczę pod lewym przednim nadkolem, bo ten wymieniłem?
Bump: Hej. Pytając o pcm masz na myśli power Control module. Czy jest to jeszcze inny sterownik poza komputerem ECU Siemens który się znajduje w czarnej puszczę pod lewym przednim nadkolem, bo ten wymieniłem? |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
c-max , licznik , zegary |
|
|