Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-02-2018, 20:37   #161
hak64
ford::advanced

Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61
Domyślnie Odp: Kodeks Drogowy... pytania i odpowiedzi

Cytat:
Napisał Triam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jest taki zapis w P.R.D. który dla mnie jest śmieszny Art. 4.
W tym przypadku ustawodawca - być może - miał na myśli blondynki, choć moje obserwacje wskazują, że one są przereklamowane. Ostatnio kierownik zestawu z naczepą postanowił zawrócić na dwupasmówce z pasem zieleni pośrodku, co uprzednio "zrozumiale" sygnalizował włączając lewy kierunkowskaz i zjeżdżając do prawej krawędzi jezdni... Zaoszczędził przy tym paliwa za parę zł, bo do najbliższego skrzyżowania miał około 1 km.

Stary 26-02-2018, 21:55   #162
marcin'ek

Imię: Marcin
Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 EB
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał hak64 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ostatnio kierownik zestawu z naczepą postanowił zawrócić na dwupasmówce z pasem zieleni pośrodku, co uprzednio "zrozumiale" sygnalizował włączając lewy kierunkowskaz i zjeżdżając do prawej krawędzi jezdni... Zaoszczędził przy tym paliwa za parę zł, bo do najbliższego skrzyżowania miał około 1 km.
Nie widzialem tej sytuacji, ale moze kiero byl nie miejscowy i nie wiedzial ze dalej jest skrzyzowanie na ktorym moze zawroci. A mozesz mi wierzyc ze czasem lepiej utrudnic troche ruch innym (bo z Twojego opisu wnioskuje ze zrobil to ostroznie), niz jechac kilka kilometrow gdzie moze sie okazac ze dalej nieda rady jechac, niema jak zawrocic i trza kilka kilometrow na wstecznym jechac (niemam tu na mysli akurat dwupasmowki).

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Stary 26-02-2018, 22:09   #163
hak64

Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61

Nie zrobił tego ostrożnie. Jesteś z Rybnika, to wiesz jaka jest tu sieć dróg i jakie jest natężenie ruchu na DK81. Sam przymierzałem się do wyprzedzania, ale miałem jeszcze przed sobą poczciwą Favoritkę i chyba tylko dzięki niej, nie wpakowałem się pod naczepę...
Stary 26-02-2018, 22:25   #164
marcin'ek

Imię: Marcin
Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 EB
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał hak64 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie zrobił tego ostrożnie...
A no chyba ze...
Wiem wiem, tam wogole nie powinne zawracac ani nawet skrecac (poza skrzyzowaniami) zadne auta powyzej 3,5t, tam niema na to warunkow. Wogole te przerwy w pasach zieleni na ktorych zawracaja osobowki powinni zamknac albo inaczej to rozwiazac. Jakis czas temu jade sobie na Wisle, akurat lewym wyprzedzam, a tu jakiemus pajacowi w osobowce spomnialo sie ze musi skrecic i na lewy i hamuje 100m wczesniej - myslalem ze zatrzymie sie za jego fotelem.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Stary 27-02-2018, 02:45   #165
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017

Cytat:
Napisał Triam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Napisał klocolus Zobacz post
Mnie bardzo interesuje to skrzyżowanie w Warszawie
Całe skrzyżowanie, które podałeś to skrzyżowanie równorzędne (widnieje na nim znak A-5). Panuje na nim zasada prawej ręki (Art. 25). Droga wewnętrzna nie jest tego wyjątkiem.
Dzięki za odpowiedź. Tak myślałem, że znak o skrzyżowaniu równorzędnym jest ważniejszy niż sam znak koniec drogi wewnętrznej, szczególnie, że ten pierwszy jest bliżej skrzyżowania. A jakby te znaki stały na jednym słupku to coś by to zmieniało?

Z tego co zauważyłem ten wyjazd jest często traktowany przez kierowców jak włączanie się do ruchu (i wyjeżdżających i wymuszających pierwszeństwo) stąd moje wątpliwości.
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-02-2018, 06:41   #166
Triam
ford::average

Imię: Tomek
Model: Mondeo
Silnik: 2,0
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał klocolus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A jakby te znaki stały na jednym słupku to coś by to zmieniało?
Nic by nie zmieniło, bo znak koniec drogi wewnętrznej nadal stoi ileś metrów przed skrzyżowaniem. Inna sprawa byłaby, gdyby zamiast drogi wewnętrznej byłby wyjazd z posesji (bramy) czy z parkingu (koniec strefy parkowania/koniec parkingu).
Stary 28-02-2018, 12:49   #167
klocolus

Cytat:
Nic by nie zmieniło, bo znak koniec drogi wewnętrznej nadal stoi ileś metrów przed skrzyżowaniem. Inna sprawa byłaby, gdyby zamiast drogi wewnętrznej byłby wyjazd z posesji (bramy) czy z parkingu (koniec strefy parkowania/koniec parkingu).
To już trochę wydaje mi się nielogiczne. Czyli jeśli przy wyjeździe z parkingu byłby znak skrzyżowanie równorzędne to wtedy ten wyjazd nie był by częścią skrzyżowania?

W w/w przypadku o którym rozmawialiśmy wcześniej jest to taki przedłużony wyjazd z osiedla (ale to raczej nie ma znaczenia).
Stary 28-02-2018, 15:15   #168
Triam

Cytat:
Napisał klocolus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czyli jeśli przy wyjeździe z parkingu byłby znak skrzyżowanie równorzędne to wtedy ten wyjazd nie był by częścią skrzyżowania?
Karol, trudno jest mi wyobrazić takią sytuację. Podejrzewam, że wyjeżdzający z bramy czy parkingu nie miałby znaku "skrzyżowanie równorzędne", nie mniej opuściłby skrzyżowanie jako ostatni.

skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną;

droga twarda - drogę z jezdnią o nawierzchni bitumicznej, betonowej, kostkowej, klinkierowej lub brukowcowej oraz z płyt betonowych lub kamienno-betonowych, jeżeli długość nawierzchni przekracza 20 m; inne drogi są drogami gruntowymi;

Sytuację podaną przez Ciebie interpretuje właśnie w ten sposób, że odcinek między skrzyżowaniem, a znakiem droga wewnętrzna ma ponad 20m (domyślam się) , więc jest to droga twarda.

Ostatnio edytowane przez Triam ; 28-02-2018 o 15:25
Triam jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-02-2018, 15:42   #169
klocolus

Cytat:

Sytuację podaną przez Ciebie interpretuje właśnie w ten sposób, że odcinek między skrzyżowaniem, a znakiem droga wewnętrzna ma ponad 20m (domyślam się) , więc jest to droga twarda.
Tak, ma z 50m spokojnie.

Ok, dzięki za przytoczenie przepisów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 28-02-2018, 18:16   #170
Triam

Czy ktoś z was driftował (jeździł w kontrolowanym poślizgu) po drogach publicznych? Jest za to jakiś mandat?

Zasady postowania