Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-10-2014, 11:48   #161
lukaszm
ford::average

Imię: Łukasz
Model: Ford Mondeo Gold X
Silnik: 2.0 benzyna lpg
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Wymiana fabrycznych przednich tweeter'ów na JBL

Cytat:
Napisał wildthink Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Żeby nie tworzyć nowego tematu. Wg VIN-u mam 9 głośników, lokalizacja ośmiu jest oczywista, natomiast gdzie siedzi ten 9? Radio to TravelPilot NX SD.
Zobacz pod kratką pośrodku deski, przed przednia szybą

lukaszm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-10-2014, 21:52   #162
wildthink

Imię: Tomek
Model: Mondeo mk4 kombi
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał lukaszm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zobacz pod kratką pośrodku deski, przed przednia szybą
Też tak typowałem, spróbuję tam zerknąć.
wildthink jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-02-2015, 11:31   #163
adamzlodzi
ford::beginner

Imię: Adam
Model: Ford
Silnik: Mondeo
Rocznik: 2011

mam pytanie...czy takie coś można bez problemu wrzucić zamiast fabrycznego?
może ktoś się orientuje?
Dodam tylko, że mam convers+...

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
adamzlodzi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-03-2015, 11:31   #164
sonar3344
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: Mondeo
Silnik: 1.8
Rocznik: 2009

@ rafalpiel Pytanie jeszce a jakie masz radio w Mondku? 6000 CD?

Bo ja mam właśnie takie i nie che go wymieniać. Natomiast strasznie charczą mi głośniki i koniecznie chce je wymienić. Przeczytałem cały wątek i padło tam kilka zestawów. Z tym, że z reguły szła za tym wymiana radia. A ja chcę je zostawić a wymianę chcę przeprowadzić po najmniejszej linii oporu (bez przeróbek itd). Widziałem na aukcjach na allegro dorzucają dystanse free z reguły. Jednak nie chciałbym robić jakiś przeróbek końcówek itd. Koledzy jaki zestaw polecacie do radia 6000 CD?
sonar3344 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-03-2015, 14:24   #165
rafalpiel

Model: Focus mk3 FL
Silnik: 1.5 TDCi 120 KM
Rocznik: 2016

Witam sonar3344. Ja też mam też mam radio 6000 CD i gra bardzo dobrze, szczególnie po wymianie głośników przednich na Audio System 165 Plus (nie jestem audiofilem, słucham głównie radia). Nie obawiaj się się też wymiany bo jest bardzo prosta. Kup tylko głośniki z dedykowanymi dystansami do Mondeo Mk IV a także kilka "wsówek" do połączenia przewodów głośnikowych do nowych głośników. Oryginalne kostki nie będą pasowały, a przeróbka jest bardzo prosta - przecinasz kabel przed kostką, zaciskasz na kablu nową, odpowiedniej wielkości wsówkę (jest mniejsza i większa, jedna (+) druga (-) i nie można ich pomylić!!!!), izolujesz i podłączasz do głośnika. I tyle.
Jeśli chodzi o tweetery to w moim zestawie miały one średnicę 19 mm a oryginalne mają chyba 22 mm. Ale za pomocą taśmy montażowej z TESCO wszystko poszło jak należy. Działają już prawie pół roku i wszystko jest jak należy.

Bump: Teraz przypomniało mi się, że spotkałem kiedyś w jakimś katalogu akcesoriów Forda (niestety nie mogę teraz tego odnaleźć) dedykowane głośniki do Mondeo Mk IV marki Pioneer i można je kupić nie tylko w serwisie. Cena za komplet wynosiła ok. 300 zł. Jak ktoś ma czas poszperać w necie to chyba warto. No i niech napisze o wynikach. Pozdrawiam.

Bump: Model tych głośników Pioneera to: TS-H 1703. Link do sklepu to: http://www.audiopioneer.pl/pioneer-ts-h1703.html
Pozdrawiam.
rafalpiel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-03-2015, 18:25   #166
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał sonar3344 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Koledzy jaki zestaw polecacie do radia 6000 CD?
To tego radia to najtańsze, a nawet używane. Bo to tak dziadowskie radio, że inwestycja w cokolwiek rzetelnego pozbawiona jest sensu. Tym bardziej, że sam nie dostrzegasz (nie słyszysz) jak niska jest jakość dźwięku z 6000 CD (zakładam, że to jest to owalne, z odpadającą farbą).

Ostatnio edytowane przez weuek ; 11-03-2015 o 18:28
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-03-2015, 20:21   #167
p.saw
ford::professional

Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , nie przesadzaj. Mam w mondku radio 6000CD MP3 i nie gra tak tragicznie. To z MP3 jest lepsze od zwykłego. Zwykłe miałem w foce 2008r. i to z mondka gra jednak lepiej. Mam porównanie bo mam też Sony w foce mk3.
Wymiana głośników na lepsze nawet przy 6000CD MP3 z pewnością poprawi dźwięk.
Ja zrobiłem inny manewr (zresztą opisywany na forum) zamieniłem fazy w głośnikach z lewej strony (z przodu i tyłu), dzięki temu poprawiła się jakość dźwięku. Soprany są wyraźniejsze, bas jest bardziej mięsisty i poprawiła się baza stereo. Drobny zabieg i wyraźna poprawa.
Jeśli za jakiś jeśli będę chciał jeszcze poprawić dźwięk to wymienię właśnie głośniki.
p.saw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-03-2015, 00:17   #168
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

Ja tam z gorszym radiem (od czasu kasetowych) jeszcze do czynienia nie miałem. Fakt, dużego doświadczenia nie mam, wszak dopiero 37. wiosna mi mija...
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-03-2015, 10:53   #169
Pejotwroc
ford::advanced

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2,5T
Rocznik: 2008
Domyślnie

Popieram. Wymiana na Sony z mp3 robi baaaaardzo duża różnicę oczywiście na plus.
Dwa lata temu wymieniałem u żony.
Pejotwroc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-03-2015, 20:41   #170
p.saw
ford::professional

Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020

No tak ja wspominałem o 6000CD MP3, które montowane jest w mondku FL i to gra lepiej niż 6000CD. Poza tym wspomniana przeze mnie zamiana faz na głośnikach trochę poprawiła dźwięk.
p.saw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania