Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 31-08-2005, 14:44   #161
Irokez
ford::beginner

Model: Ford Focus MKI
Silnik: 1.6 ZETEC-SE
Rocznik: 2002
Domyślnie

Witam.

A może ktoś pomoże w odnalezieniu kabelka krańcówki tylnej klapy w MK2 z '98 roku Kombi? Podłaczyłem alarm Elita do wszystkiego tylko nie mogę namierzyć tego kabelka. Po otworzeniu tylnych drzwi w Kombiaku zapala się tylna lampa, ale nie przednie.
Obszukałem chyba wszystkie kabelki za schowkiem i nie trafiłem.

Irokez jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-08-2005, 22:38   #162
waldezk
ford::advanced

Imię: Waldek
Model: Mondeo MkI
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 1994
Domyślnie

Irokez, musisz ciągnąć przewód do lampki, tylko pamiętaj o diodzie dla zabezpieczenia centralki alarmowej.
Stary 10-10-2005, 01:25   #163
pawelel

Domyślnie jak podpiąć Magicar do instalacji???

Witajcie!

Jestem pod dużym wrażeniem jeśli chodzi o zaangażowanie i dociekliwość w dążeniu do rozwikłania tych zagadek.
No i słowa uznania dla waldezk - poważnie! Skąd Ty to wszystko wiesz? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mam prośbę zatem ...

Kupiłem niedawno alarm (Magicar SafeCar) i mam zamiar zabrać się za jego zainstalowanie (bo centralka niestety tylko CL DL i RC). I tu schody. Nie mam niestety opisu wyprowadzeń z centralki (no część już mam z tego imponującego wątku ;-) i nie do końca wiem gdzie co podlutować...

Zatem kolejno... według mini instrukcji jaką dostałem z alarmem (Starmach jest oszczędny...):
:arrow: gdzie podpiąć najwygodniej plus na sygnalizację kierunkowskazami (mam przekaźniki za centralką to może tam...)
:arrow: do zamykania i otwierania zamka mam wyprowadzone 2 kabelki - gdzie je podłączyć (gruba wtyczka wtyk 5 i 6 ???)
:arrow: do centralki alarmu ma wejść + i - drzwi..(?). i plus od świateł stopu (skąd najbliżej)
:arrow: kupiłem dodatkowy siłownik, żeby móc otwierać klapę niezależnie - jak go zasilić (mam wyjście (-) 3go kanału)

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi... jutro może zeskanuję schemat podłączeń który dostałem z alarmem. Z góry dzięki za pomoc.
pawelel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-10-2005, 06:58   #164
waldezk

Domyślnie Re: jak podpiąć Magicar do instalacji???

Cytat:
Napisał pawelel
Witajcie!

Jestem pod dużym wrażeniem jeśli chodzi o zaangażowanie i dociekliwość w dążeniu do rozwikłania tych zagadek.
No i słowa uznania dla waldezk - poważnie! Skąd Ty to wszystko wiesz? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

...
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. schematy, dociekliwość, i znajomość elektroniki.

zerknij [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - odnośnik alarm w MkI
Stary 11-10-2005, 00:58   #165
pawelel

Cytat:

zerknij [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - odnośnik alarm w MkI

I to jest najcenniejszy link w tym wątku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Poważnie! Że też wcześniej na to nie wpadłem. Teraz poszło z górki. Zacząłem dziś po południu i centralny już działa (jeszcze bez ryglowania), migacze podpięte, zlokalizowane większość kabelków... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wciąż jeszcze kilka pytań:
-> przekaźnik do ryglowania podłączam pod drugi kanał i wtedy rygluję przyciskiem zamka klapy a otwieram klapę dopiero po rozbrojeniu alarmu? Jeśli złożyć układ do ryglowania to on sam ryglował będzie zamki przy każdym zamknięciu auta?
-> przekaźnik blokady - powinien przerywać obwód zapłonu czy rozrusznika (zapłonu chyba lepiej...?) - jeśli pod rozrusznik - to auta się nie zapali, jeśli pod zapłon - zgaśnie również przy antynapadzie - dobrze myślę? Na czym polega "prostszy sposób" z twojego rysunku nr 1. ? Co się wtedy dzieje - znaczy co wisi na 8 pinie prawej wtyczki?
-> skąd najlatwiej złapać sygnał świateł stopu?

Z góry dzięki za odpowiedzi. Paweł
pawelel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-10-2005, 08:26   #166
waldezk

Cytat:
Napisał pawelel
Wciąż jeszcze kilka pytań:
-> przekaźnik do ryglowania podłączam pod drugi kanał i wtedy rygluję przyciskiem zamka klapy a otwieram klapę dopiero po rozbrojeniu alarmu? Jeśli złożyć układ do ryglowania to on sam ryglował będzie zamki przy każdym zamknięciu auta?
-> przekaźnik blokady - powinien przerywać obwód zapłonu czy rozrusznika (zapłonu chyba lepiej...?) - jeśli pod rozrusznik - to auta się nie zapali, jeśli pod zapłon - zgaśnie również przy antynapadzie - dobrze myślę? Na czym polega "prostszy sposób" z twojego rysunku nr 1. ? Co się wtedy dzieje - znaczy co wisi na 8 pinie prawej wtyczki?
-> skąd najlatwiej złapać sygnał świateł stopu?
ad. 1 - w info magicara tak było napisane, że jak alarm jest zazbrojony to przycisk 2 kanału rygluje dodatkowo zamek.
Układ zrobiłem i działa u mnie w mondku, nie musze naciskać dodatkowo żadnych guzików, tylko normalnie zazbrajam alarm, on mi zamyka i rygluje, ale w funkcji komfort zamyka ale nie rygluje.

ad. 2 - przekaźnik blokady podłącz tam co sobie chcesz zablokować, ja dla przykładu podałem tylko, na pinie 8 wisi masa od przekaźnika rozrusznika, jak byś miał fordowski alarm to on by te mase odcinał i rozrusznik nie zakręci.

ad. 3 - najprościej spod wyłącznika stopu pod pedałem hamulca
Stary 05-12-2005, 22:20   #167
GrzegorzSzczy
ford::amateur

Model: Monde
Silnik: 2.0TDCi
Rocznik: 2006
Domyślnie

Witam

Czy udało się komuś z kolegów zmusić centralkę oryginalną wypas, ale bez pilota do pracy z innym układem zdalnego sterowania?

Pozdrawiam
GrzegorzSzczy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-12-2005, 22:24   #168
waldezk

Domyślnie

Witam,
parę linijek wyżej podałem linka jak spiąć centralkę oryginalną z obcą, na przykładzie magicara, ale może być inna.
Stary 04-04-2006, 08:28   #169
xavi

Domyślnie

Przebrnąłem przez ten długi wątek, ale dalej brak odpowiedzi na to, jak sprawdzić czy alarm działa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mam "niby mam" alarm w swoim Mańku bez czujek podczerwieni w kabinie. Przy zamykaniu z pilota mrugają 2x migacze wszystko się zamyka i jest OK.

Pytanie trywialne:

Jak sprawdzić (nie rozwalając auta) czy alarm chroni auto przed łobuzami ?? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ??
Stary 04-04-2006, 10:15   #170
Tom303

Model: Cougar/Mondeo/S-max
Silnik: 2.5i/3.0i/2.0d
Rocznik: 1998/2005/2007
Domyślnie

Zobacz moze tu:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] .
A poza tym to mozesz otworzyc bagaznik i pozniej go tak lekko domknij, zeby sie nie zatrzasnal ale zeby zgasla lampka podswietlenia bagaznika, wtedy wlacz alarm (podwojne ryglowanie) i poczekac tak z minutke, po czym odchyl klape bagaznika - powinien sie wlaczyc alarm. Podobnie jest z maska z przodu (tam mozesz przytrzymac wcisniety przycisk otwarcia maski).

Tomek
Tom303 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania