Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-08-2009, 23:53   #161
RECONDO
ford::expert

Model: MONDEO
Silnik: 1,8 PB
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Recenzja eksploatacji mondeo

Cytat:
Napisał SrebnaStrzała Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dziwne że ropniaki są obecne pod wodą, na wodzie, na gruncie, i nawet w powietrzu a benzyna ? To już chyba wiele mówi jaką konstrukcją jest Diesel i pokazuje to znaczną wyższość nad silnikami benzynowymiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Benzyniaki są po prostu słabe.
Za chwilę okaże się iż część forumowiczów ma zamiast płynu rdzeniowo-mózgowego również ropę... Oj ludzie, ludzie. Chemia się kłania i właściwości paliw: benzyny i ropy. Zresztą domyślam się że sznowni rozmówcy wiedzą, hmm, że np. wkład w rozwój i zastosowanie ropy w technice wojskowej mieli Polacy: pierwszym na świecie czołgiem napędzanym ropą był 7TP (zainteresowani sobie mogą poczytać jak znajdą). Dlaczego ropa? Dla przykładu: I wojna to dominacja np w broni pancernej benzyny, II ropy i benzyny - współcześnie wyłącznie ropy. Czekam na mądre odp. dlaczego tak się stało i darujcie sobie info typu: benzyniaki są po prostu słabe.

Ostatnio edytowane przez RECONDO ; 29-08-2009 o 00:05
RECONDO jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-08-2009, 00:03   #162
RECONDO

Cytat:
Napisał antyrama Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dwa lata temu swoim kombi 1,8 benz 125 KM z 2001 roku zrobiłem koło 4 tys do i po Chorwacji, troszkę po północnych Włoszech.
4 dorosłe osoby. Oczywiście bagaż. Chorwaci jeżdżą szybciej niż 130 po autostradach więc i my. Do tego góry i średnia wyszła 8 litrów.

Samochód ma na liczniku dziś 160 tys km i z silnikiem nic się nie dzieje. Pojawiła się rdza na rantach drzwi i klapie, zaciera się tylna wycieraczka, coś się dzieje z centralnym, ale z silnikiem spokój grabarza.
Mam identyczny silnik, podczas wakacji zrobiłem w ciągu 2 tygodni 2200km, średnie było ok 8l (dwie dorosłe, dwójka dzieci, dwa rowery i kuferek w 3/4 załadowany). Przyjemnie było jechać/wracać zakopianką...hmm... bagaż został wyżej opisany, prędkość - tempomat - 100km/h, działająca klima, średnie spalanie 6.6. Szkoda że taka trasa nie jest na całym odcinku np Warszawa/Zakopane. Ostatecznie na powrocie średnia wyszła 7.2.
Stary 29-08-2009, 06:38   #163
Rijndael
ford::professional

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -

Cytat:
Napisał SrebnaStrzała Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A kto wygrywa ostanie Le-mans Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ? Diesel ^^ Kto wygrywa rajdy Diesel ^^ Resztę sobie sami dopowiedzcie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tylko dlatego, że tak są skonstruowane regulaminy...
Rijndael jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-08-2009, 11:20   #164
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

RECONDO tyle lat na forum a walisz trzy posty jeden pod drugim jak by edytować nie można było Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-08-2009, 11:28   #165
macslad
ford::advanced

Model: Mondeo Mk3 kombi Ghia
Silnik: 2.0 Pb
Rocznik: 2004

Ja mam 2.0 i takiego wyniku jak RECONDO nie osiągnąłem ale na trasie Wrocław-Warszawa-Wrocław wyszło mi 7,9 l/100km więc nie jest tak źle. Ale benzynka ma jeszcze jedna zaletę, a mianowicie po przejechaniu 700-800m wskaźnik temperatury silnika jest już w pozycji normalnej tzn. na godz. 12, co przy krótkich miejskich przejazdach (a takich mam niestety większość) ma dużo zalet - zwłaszcza zimą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Tak więc uważam, że w trasie diesel jest lepszy i ekonomiczniejszy, ale w mieście benzynaka sprawi się lepiej.
macslad jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-08-2009, 13:03   #166
RECONDO

JVC tyle lat na forum a ciągle adarzają Ci się posty nic nie wnoszące do tematu.....
Stary 30-08-2009, 00:31   #167
Dawid849
ford::advanced

Imię: Dawid
Model: S-Max
Silnik: TDCI 2.0 140km Power Shift
Rocznik: 2012

Cytat:
Geometria kół (piękne polskie drogi) około 200zł
kolega troche chyba przesadził ... 200zł za geometrie ??
Stary 30-08-2009, 00:39   #168
RECONDO

Ja płaciłem w lipcu w ASO 150zł.
Stary 30-08-2009, 07:17   #169
SrebnaStrzała

Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011

Cytat:
Napisał Dawid849 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kolega troche chyba przesadził ... 200zł za geometrie ??
Tak za przód i tył w Norauto, z tym że to było jakiś czas temu.
SrebnaStrzała jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-08-2009, 09:22   #170
michal111
ford::average

Model: Ford Mondeo Mk3
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2003
Talking Odp: Recenzja eksploatacji mondeo

Do "SrebnaStrzała" nie wiem jak inni ale jak się kupiło styrane auto to się wymienia. Ja w moim mondeo wymieniam olej co 10tyś a na razie grubszą kasiore włożyłem w kołodwumasowe i sprzęgło około 2100 zł a takto wszystko okej i tylko filtry wymieniam i dobre paliwko leje a jak się leje z jakimś syfem nie wiadomo skąd to się wymienia wtryskiwacze ;]

Ostatnio edytowane przez michal111 ; 30-08-2009 o 09:26
michal111 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
mondeo mk3 , mondeo mk3 opinie

Zasady postowania