Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-08-2022, 14:34   #1701
zbyszekfrodfocus
ford::amateur

Model: Focus MK2
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Tempomat

Nic

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

zbyszekfrodfocus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-09-2022, 22:12   #1702
Mikbach

Imię: Mikolaj
Model: Fotd focus mk2
Silnik: 2.0
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Czy ktoś domontowywał TEMPOMAT?

Witam, wczoraj dopadło mnie szaleństwo i zamontowalem dorabiane przyciski w manetce audio z allegro do kierownicy 3 ramiennej, odpaliłem forscan przez kabel vgate zmienilem ustawienie tempomatu na włączony. wszystko poszło pomyslnie i niestety cisza jak po smierci organisty, testowalem na wszystkich predkosciach i reakcji brak. Na test GEM przyciski dzwiek dają, pin 10-18 jest,czujniki przy pedalach sprzegla i hamulca są, wszystkie bezpieczniki sprawdzilem i brak jakiego kolwiek upalonego, milem nawet dwa sloty wolne w skrzynce pod maska wiec dolozylem tam dwa po 7,5 A nic nie pomogło …
czy jest ktos kto to ogarnia w okolicach Chrzanowa /kraków/katowice i okoliceGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. lub woj. Lubuskie Żary i okolice i chcialby mi pomoc ewentualnie ktos wie gdzie moge szukać przyczyn braku reakcji tego tempomatu, moze forscan nie ogarnia tego jak trzeba? Chociaz status tempomatu jest widoczny juz jako włączony, a bledow brak.
Sprawdzałem rowniez te czujniki i pozycja pedalu sprzegla jest na (off) po wcisniecu mamy (on) hamulec odwrotnie wiec wydaje sie ze dzialaja poprawnie brak pomyslow nie wiem juz gdzie grzebać … przeleciałem fora filmiki youtube ale zadnej nowosci nie znalazlem ;( wylaczylem rowniez sygnal nie zapietych pasow mogloby miec to zwiazek ?
Moze ktos to ogarnial juz forscanem i ja cos zle zrobilem i moglby mi podac krok po kroku jak ma to wygląda pozdrawiam.

Autko to ford focus 2.0 136 km 2008 rok mk2

Ostatnio edytowane przez Mikbach ; 09-09-2022 o 22:18
Mikbach jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-09-2022, 22:41   #1703
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM

A czemu nie włączasz przez elmconfig?
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-09-2022, 22:46   #1704
Mikbach

Imię: Mikolaj
Model: Fotd focus mk2
Silnik: 2.0

Zapewne musialbym miec inny kabel do elmconfig? Jestem nowicjuszem w tych sprawach i nie do konca ogarniam co i jak moglbys podac mi jaki kabelek mi do tego trzeba?

Bump: Posiadam tylko tego forscana i chinskie delphi co w sumie nawet dpf mi w nim nie wypalal
Mikbach jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-09-2022, 09:24   #1705
hindus

Cytat:
Napisał Mikbach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jestem nowicjuszem w tych sprawach i nie do konca ogarniam
No to idź do pierwszego postu w tym temacie i jedziesz kolejno Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. skoncentruj się zwłaszcza na postach osób które aktywowały tempomat w takiej wersji silnikowej jak Twoja

W razie czego są osoby które odpłatnie lub nie aktywują ci tempomat ale tych szukać najlepiej na forum regionalnym [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez hindus ; 10-09-2022 o 09:26
Stary 17-09-2022, 19:58   #1706
gp1600
ford::beginner

Model: Focus MK2 Kombi FL
Silnik: 1.6 16v 100KM

Cześć,

zamontowałem sobie pilot z tempomatem od kolegi @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i mam mały problem. Samo zamontowanie i aktywacja nie była problemem, ale tempomat nie działa tak jak powinien. To znaczy, mogę go załączyć dodać prędkość, wyłączyć i włączyć ponownie i wszystko działa. Problem zaczyna się jak chcę zmniejszyć prędkość. Wtedy tempomat się wyłącza i nie można go już włączyć ponownie aż do zgaszenia i ponownego uruchomienia silnika. Dodam jeszcze, że gdy robię test przycisków to wszystkie oprócz tego wydają dźwięk. Czy powinienem coś jeszcze sprawdzić, czy problem raczej jest w przerobionym pilocie?

PS.
Zapomniałem napisać, że ikona tempomatu pojawia się na desce dopiero kiedy wcisnę przycisk dodania prędkości, a nie po włączeniu tempomatu jak w innych pojazdach. Nie wiem czy to tak ma wyglądać, czy tutaj też coś jest nie tak.
gp1600 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-09-2022, 20:13   #1707
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Niestety to kolejna wpadka tej produkcji.

Pewnie rezystor nie wpasował się wartością w drabinkę.
Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-09-2022, 20:46   #1708
hindus

Cytat:
Napisał gp1600 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zapomniałem napisać, że ikona tempomatu pojawia się na desce dopiero kiedy wcisnę przycisk dodania prędkości, a nie po włączeniu tempomatu jak w innych pojazdach. Nie wiem czy to tak ma wyglądać, czy tutaj też coś jest nie tak.
Tak ma być, przycisk ON tylko "aktywuje" tempomat żeby przypadkowe wciśnięcie SET(+) nam go nie włączyło.
Stary 17-09-2022, 21:30   #1709
gp1600
ford::beginner

Model: Focus MK2 Kombi FL
Silnik: 1.6 16v 100KM

Dzięki wszystkim za szybkie odpowiedzi. Już poszła reklamacja, na szczycie sprzedaż odbywała się przez allegro to myślę, że pójdzie bezproblemowo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
gp1600 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-09-2022, 07:52   #1710
dudijack
ford::advanced

Imię: Jacek
Model: Focus MK IV Vignale
Silnik: 1.5L Dragon
Rocznik: 2019

Dzień dobry.Pozwole odnieść sie do ognia krytyki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
Napisał Antej
Niestety to kolejna wpadka tej produkcji.

Pewnie rezystor nie wpasował się wartością w drabinkę.
Wadliwe produkty zdarzają sie nawet najlepszym.

Cytat:
Napisał konieczko5
Sorry, ale sprzedawanie coś bez testów i takie modyfikacje zagrażają innym uczestnikom ruchu. Takie podejście jest u ruskich i oferowanie czegoś takiego za pieniądze to zwykłe WULGARYZM. Jak ktoś ma 4 ramienną kierownicę to potrzebuje tylko przycisków.
Nie rozumiem Twojego uniesienia? Po pierwsze pilot praktycznie niczym w kwestii budowy i funkcjonalności nie różni się od oryginalnej 4-ramiennej kierownicy. Nie uważam również ,iż jego użytkowanie wpływa na bezpieczeństwo innych użytkowników ruchu (za takie bezpieczeństwo odpowiadają czujniki w układzie, oraz w każdej chwili mamy możliwość wyłączenia tempomatu).
Nikogo również nie namawiam do kupna itp... Mamy wolny rynek. Nazywanie tego WULGARYZM ? No cóż....polska zawiść w moim mniemaniu.
Pozdrawiam.
dudijack jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania