Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-05-2017, 12:50   #1721
Hrabiszon
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4
Silnik: 1.8 TDCI 125
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Program konfiguracji - ELMconfig

Cześć Wszystkim
Może swoim postem (pierwszym) nie wniosę nic to tego co zostało napisane w temacie ElmConfig + wszystkie możliwe klocki Elm327... ale.
Temat ElmConfig przeszedłem od deski do deski raz (żeby nie uwalić komputera) i drugi raz wczoraj (po uwaleniu komputera - BCM). Tak jak można było się spodziewać w moim przypadku żadne porady z tego tematu nie okazały się pomocne - taki standard jeśli coś robię Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Do rzeczy...
Z ciekawości wpiąłem się swoim elmem w gniazdo, odpaliłem EC - połączenie ok, dane zasysa... nic tylko się cieszyć.
Taki Elm:Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Podniosłem sobie poprzeczkę, wszedłem w Central Configuration, zrobiłem kopię danych, zapisałem na dysku. Poczułem że mogę więcej ale z pewną dozą ostrożności - zbyt małą jak się okazało. Moją uwagę zwróciła pozycja "Without Homesafe Lighting" - zmieniłem na "With" i rozpocząłem procedurę "Write CCD to BCM". Odpaliły się szmery, trzaski, cykania, błyskania i inne pitu pitu. W pewnym momencie w pasku ElmConfig wyskoczył "Error".
Dostałem regularnego zatwardzenia bo odpaliły się same z siebie wycieraczki i światła mijania. Jak się okazało działało też radio i elektryczne szyby ale nie od strony kierowcy (ta była opuszczona bez możliwości zamknięcia). Cała reszta martwa. 1.5 tony ładnego przycisku do papieru na parkingu. Spoko, looz... nie takie imprezy się kładło skoro miało się wcześniej Rovera. Ponowna próba podpięcia elma, odłączanie, podłączanie aku, ładowanie aku, zmiana kluczyka, łączenie i próba połączenia EC przy pierdylionie pozycji kluczyka... NIC. Żadne rady z forum nie działają.
Pierwsza myśl - albo zamknę tę szybę albo spędzę noc w samochodzie. Demontaż boczku, podanie napięcia na dwa najgrubsze druty w kostce wchodzącej do silnika szyby. Szyba poszła w górę - Czad! Tylko co dalej?! ElmConfig nie rozpoznaje modułu BCM, próby zapisu pliku kończą się komunikatem:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Żadne resety nie pomagają, kasowanie błędów ForScan też nic (komunikat mówiący o tym że BCM jest niezaprogramowany)
W między czasie szukam już specjalisty z komputerem, telefonu do serwisu i przeliczam budżet na naprawę.

Ostatnia myśl... gorzej nie będzie. Zaznaczyłem opcję "Select BCM type manually"
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(3 opcje do wyboru - nie zmieniałem, zostawiłem pierwszą" i przycisk Write CCD to BCM.
Szarpnął... pierwszy raz od 5 godzin ElmConfig zobaczył BCM i rozpoczął procedurę zapisu.
Ze skrajnego zatwardzenia do rozwolnienia... wszystko ożyło.
Może to komuś pomoże w sytuacji kiedy dokona eutanazji na swoim samochodzie.

Przepraszam za rozciągłość postu i 90% urynału w tekscie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A tak na sam koniec to dziękuję za sugestie i rady zawarte już w tym temacie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Piotrek.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg elmfordmod.jpg (25.1 KB, 851 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg komunikat.jpg (81.4 KB, 867 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg zapis.jpg (86.9 KB, 870 wyświetleń)

Hrabiszon jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-05-2017, 13:00   #1722
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

mondeo z 2007 ma BCM zaczynający się na 7 - wystarczyło schylić się pod schowek pasażera i sprawdzić

ps.
niezły hardcore!!
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-05-2017, 13:07   #1723
Hrabiszon

Gdybym wiedział że będzie mi to do czegoś potrzebne (w końcu moje działanie to był albo wóz albo nawóz) to nawet i na bok bym go przewrócił Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Czyli lepiej zmienić na 7? Nie wiem czym się to różni ale 6 też zagadał.
Stary 17-05-2017, 21:33   #1724
Juzek
ford::expert

Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009

Też zbladłem gdy pierwszy raz zrobiłem z auta warzywo :-) ale na spokojnie trzeba było spróbować każdej opcji.

Wysłane z Szajsunga MkIV
Stary 17-05-2017, 22:06   #1725
pgrob
ford::professional

Model: Mondeo MK4 kombi ghia
Silnik: 2.0 Pb + LPG
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał Hrabiszon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Temat ElmConfig przeszedłem od deski do deski raz (żeby nie uwalić komputera) i drugi raz wczoraj (po uwaleniu komputera - BCM).
Chyba niezbyt dokładnie bo pisałem o tym tu: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Sam podobnym chińskim kablem uwaliłem 2 lub 3 razy auto. Po zakupie Viakena nie zdarzyło się to ani razu, a grzebię w aucie dość często.
pgrob jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-05-2017, 10:46   #1726
Goora
ford::average

Imię: Adam
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009

Czyli to była kwestia kabla?
Sam mam Viakena i bawiłem się dopiero raz, ale pytam z ciekawości i aby ustrzec się w przyszłości błędów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 18-05-2017, 14:38   #1727
Juzek
ford::expert

Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009

A mi się to stało właśnie na Viakenie :-)

Wysłane z Szajsunga MkIV
Stary 19-05-2017, 21:22   #1728
Paramedyk
ford::average

Imię: Grzegorz
Model: MK4 Titanium
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2009

Panowie jak wygląda sprawa pobrania elmconfig? Po przeinstalowaniu windowsa uzupełniam braki i widzę, że linki nie działają. Tylko u mnie czy to jakiś szerszy problem? Przewertowałem trochę stron wstecz ale nie widzę info.
P.S. Mam kabelek z przełącznikiem od viaken, nie pamiętam jaką miałem poprzednio wersję elmconfig ale wszystko działało.

Ostatnio edytowane przez Paramedyk ; 19-05-2017 o 21:39
Paramedyk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-05-2017, 22:08   #1729
Hrabiszon

Cytat:
Napisał pgrob Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chyba niezbyt dokładnie bo pisałem o tym tu: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Być może ilość informacji w tym temacie zabija racjonalne myślenie w sytuacji stresowej. Tak czy inaczej zwracam należne honory Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Teraz jeszcze dwa tematy
1. O ile ElmCOnfig szarpie to Forscan przestał działać... a działał. Zmiany ustawień w połączeniach, numeracja portów i ich prędkości nic nie wnosi.

2. Czy jest szansa pozyskać gdzieś oryg. wsad ccd przypisany do mojego VINu i z kim trzeba się przespać żeby to zdobyć w razie zaistnienia takiej możliwości.

3. Z czego wynika możliwość wyporu "BCM Type" z rozwijanej listy? Czy ElmConfig rozpoznaje moduł i daje do wyboru najwłaściwsze konfiguracje czy jest jakaś inna przyczyna?

P.

3.
Stary 20-05-2017, 22:28   #1730
totek2
FCP member

Model: Mondeo MK5 ST Line X AWD
Silnik: 2.0 180KM-> ~205
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał Hrabiszon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2. Czy jest szansa pozyskać gdzieś oryg. wsad ccd przypisany do mojego VINu i z kim trzeba się przespać żeby to zdobyć w razie zaistnienia takiej możliwości.
A próbowałeś coś takiego jak load ccd from asbuilt?
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Bez*tytułu.jpg (87.5 KB, 235 wyświetleń)

Tagi
diagnostyka , elmconfig

Zasady postowania