Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-10-2017, 10:42   #1781
Golson
ford::professional

Model: kreatif...
Silnik: zwei zwei liter, BBK + koło dojazdowe 1.2
Rocznik: 2008, 2011, 2018
Domyślnie Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego

Cytat:
Napisał metmusic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Spotkał się ktoś na forum z instrukcją demontażu zderzaka? Jakiś ukryte śruby, których szukałbym dwa dni nie wiedząc że tam są? jakieś newralgiczne zatrzaski mające tendencje do łamania się?
1. Zdejmujesz osłonę dolną (tą mniejszą - łączącą zderzak z osłoną silnika) - klucz 10 (3 wkręty) , klucz 8 (10 wkrętów)
2. Zdejmujesz osłonę górną (tą która zasłania od góry chłodnice) - 2 spinki
3. Odpinasz 2 spinki trzymające grill od góry
4. Demontujesz lampy (nie trzeba ich wypinać, można położyć z wpiętym kablem na silniku)
5. Potem luzujesz sobie nadkola przy łączeniu zderzaka z błotnikiem (po dwa wkręty na klucz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
6. Odpinasz wiązkę zderzaka - wtyczka po prawej stronie na podłużnicy.
7. Pozostało już tylko odkręcić kluczem 10 śruby łączące zderzak i nadkole (po dwie na stronę, mała grzechotka i ogień - tu trzeba pokręcić bo miejsca jest mało, jest niewygodnie i ciasno ale zdejmować kół nie potrzeba) i odpiąć po dwa zatrzaski zlokalizowane pod reflektorami.

I zderzak na wierzchu. W zeszłym tygodniu w polifcie ściągałem - zajęło mi to jakieś 30min.

Loża Szyderców#16

TW is back! Jot24 nadaje http://loza.nazwa.pl/images/smiles/dog.gif
Golson jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-10-2017, 10:45   #1782
metmusic

Model: S-Max MK2 ST-Line
Silnik: 2.0 Ecoboost 240KM
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał Golson Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I zderzak na wierzchu.
Super dzięki. Wczoraj doszedłem do etapu wyjęcia reflektorów i górnej osłony ale na tym poprzestałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 04-10-2017, 20:09   #1783
metmusic

Cytat:
Napisał Golson Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zajęło mi to jakieś 30min.
Wymieniłem ale mi zajęło to jakieś 3h Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Do wymiany grilla starczy odkręcić jedną stronę zderzaka (ja wybrałem tą od kierowcy) ale dostęp do śrub łączących zderzak z nadkolem jest masakryczny... z tym nawalczyłem się najdłużej szczególnie, że śruby były nieźle zapieczone i ciężko szły aż do samej góry. Reszta to bułka z masłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 04-10-2017, 20:32   #1784
Adam_Zd
ford::average

Imię: Adam
Model: Mondeo mk4 Platinium
Silnik: 1.6 Ecoboost
Rocznik: 2014

Cytat:
Napisał metmusic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Do wymiany grilla starczy odkręcić jedną stronę zderzaka (ja wybrałem tą od kierowcy) ale dostęp do śrub łączących zderzak z nadkolem jest masakryczny... z tym nawalczyłem się najdłużej szczególnie, że śruby były nieźle zapieczone i ciężko szły aż do samej góry. Reszta to bułka z masłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mnie też udało się wymienić górny grill po odkręceniu tylko jednej strony (też od kierowcy) ale po krótkiej walce zdecydowałem się odkręcić koło i wyjąć nadkole. Po tej operacji dostęp do śrub jest znacznie lepszy. Czasowo też całkiem OK, poniżej 1h.

Ostatnio edytowane przez Adam_Zd ; 04-10-2017 o 20:36 Powód: pomylka
Adam_Zd jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-10-2017, 20:36   #1785
metmusic

Cytat:
Napisał Adam_Zd Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czasowo też całkiem OK, poniżej 1h.
Mi zabrało czas tymczasowe złożenie i pojechanie do Castoramy po narzędzia bo tymi co miałem nie było szans na odkręcenie tych 2 śrub Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.... Myślałem o odkręceniu nadkola ale nie chciało mi się walczyć z podnośnikiem i kołem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Teraz czeka mnie poprowadzenie wiązki za schowkiem, montaż modułu i wymiana przycisków... obawiam się prowadzenia wiązki
Stary 04-10-2017, 20:37   #1786
Adam_Zd
ford::average

Imię: Adam
Model: Mondeo mk4 Platinium
Silnik: 1.6 Ecoboost
Rocznik: 2014

Bump:
Cytat:
Napisał rp222 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To ja się na nią piszę, oczywiście jak nic nie zepsujesz i będzie Ci zawadzać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Za 2 tygodnie będę w Polsce to mogę wysłać, do tego czasu powinienem już wiedzieć czy wszystko działa. Jak jesteś zainteresowany to pisz zna priv.
Adam_Zd jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-10-2017, 22:41   #1787
metmusic

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Zacząłem analizować wiązkę od Ciebie i fotorelację i coś nie mogę dojść do wspólnych punktów. Pomożesz? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Trochę mi się to różni.

Cała fotorelacja (wiązka na str 8 ): [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG_3316.jpg (86.9 KB, 82 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_3318.jpg (90.6 KB, 75 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_3317.jpg (95.6 KB, 71 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg instrukcja.jpg (80.0 KB, 83 wyświetleń)
Stary 12-10-2017, 14:26   #1788
mrk26

Model: Był Mondeo MK5 Titanium X Sport, jest Kodiaq 4x4
Silnik: Był 2.0 TDCi 210 Bhp, jest 2.0 tdi 190 Bhp
Rocznik: Był 2015, jest 2017

To może ja się wypowiem odnośnie wiązki od @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] do aktywnego tempomatu..
Nie wiem jak twoja wiązka od Artura ale moją nawet opisał piny(numerami) tak że nawet nie musiałem specjalnie na schemat patrzeć jak wpinałem kable do kostek, dosłownie była Plug&Play jedynie co to musiałem się wpiąć do linii Can dwa białe kabelki(jeden z paskiem) skręcone razem. Jak masz wątpliwości to schemat do ręki i wszystko będzie jasne.

Bump
Od żółtej wtyczki dwa kable splecione razem łączą się z radarem, jeden kabel masz masę, zasilanie z baterii i zapłon, i dwa białe razem to linia Can, wszystko jasne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez mrk26 ; 12-10-2017 o 14:34
mrk26 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-10-2017, 07:33   #1789
Parch
ford::expert

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010

Cytat:
Zacząłem analizować wiązkę od Ciebie i fotorelację i coś nie mogę dojść do wspólnych punktów.
Nie zgadza się jeden kabelek, bo masz wiązkę z przedlifta. Będziesz musiał sobie delikatnie przerobić.
Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-10-2017, 07:38   #1790
metmusic

Cytat:
Napisał Parch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie zgadza się jeden kabelek, bo masz wiązkę z przedlifta. Będziesz musiał sobie delikatnie przerobić.

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] potwierdzasz? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zasady postowania