![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#171 | |
ford::beginner
![]() Imię: Dawid
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
![]() Imię: Mateusz
Model: Mondeo mk4
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2011
|
![]()
Witam, mam wersję kompletnego golasa, Chciałbym zmienić lampy, (mam zwykle żarówkowe) z tego powodu że są połamane mocowania k świeca gdzie chcą, myślałem żeby zainwestować i wstawić chociaż na soczewce Ew jakiś Xenon. Da się w jakiś sposób to ,,poprawić" ? Czy musi być jak jest ? Liczę na konkretne odpowiedzi jeżeli ktoś coś wie na te tematy. Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez SRS ; 08-01-2023 o 16:28 |
![]() |
![]() |
![]() |
#173 | |
ford::professional
![]() Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
|
![]() Cytat:
Ostatnio edytowane przez SRS ; 08-01-2023 o 16:27 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#174 |
![]() Imię: Mateusz
Model: Mondeo mk4
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2011
|
![]()
Mozna zastanowić się także nad biledem w miejscu xenonów ale oczywiście to nie zgodne z homologacja (ale mała szansa że ktoś się do tego przyczepi) za to wystarczy tylko odpowiednio przerobione lampy wsadzić bez całej reszty.. " Chodzi o zamontowanie zwykłej lampcy z soczewka i wsadzić mocne żarówki,dziwnej treści z allegro?;
|
![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
![]()
Nie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#176 | |
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
ford::amateur
![]() Imię: Piotrek
Model: Mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2010
|
![]()
Cześć wszystkim!
Moje auto z 2010 roku (przed lift) wyjechało z salonu w wersji "totalny golas" – halogeny, zero bajerów, czyli klasyka budżetowego stylu. Ale jak się nie lubi nudnych rzeczy, to ogarnąłem Bi-LED, które świecą jak latarnia morska na pełnej mocy - różnica to jak dzień i noc! Ale, jak wiadomo – nigdy nie jest dość! Teraz czas na poziomowanie i doświetlanie zakrętów, żeby było tak, jak w autach z fabrycznym Xenonem. Co potrzebuję, żeby zrobić to jak należy? 1. Czujniki poziomowania - tam jest chyba jeszcze jakieś ramie do wahacza 2. Wiązki do tych czujników - wiem, że zaczyna się przy czujniku ale gdzie się kończy? 3. Moduł HCM - podobno za schowaniem 4. Wiązka HCM - wiem, że zaczyna się przy module ale gdzie się kończy? 5. Wiązki lamp - moje maja 10 przewodów, a chyba ma być 12 Czy są jakieś różnice między wersją przed, a po lifcie? Ktoś ogarniał temat i ma doświadczenie? Chciałbym mieć to zrobione jak fabryka, a nie na zasadzie „a jakoś to będzie!” Kto pomoże? A może ktoś zna numery katalogowe części, bo jak się nie trafi z numerkiem, to potem szukasz w necie jak wariat. Pisałem do gościa z ogłoszenia, który ma mondka na części ale raz , że nawet nie potrafiłem wytłumaczyć co chcę to on chyba wiedział jeszcze mniej. I tutaj uwaga – nie interesują mnie uniwersalne moduły z Allegro, które działają na podstawie kierunkowskazu. Chcę to zrobić porządnie, tak jak w oryginale, bez żadnych "patentów" i półśrodków. Pytanie do Was: czy to jest dużo pracy, czy tylko ja się zamartwiam Czy to taki projekt na weekend czy raczej na długie wieczory przy kawie? Jakieś porady, jak się nie zamotać w tych kablach? A może ktoś zna skróty, żeby nie musieć rozkręcać auta na czynniki pierwsze? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Dzięki i szerokości! |
![]() |
![]() |
![]() |
#178 | |
|
![]() Cytat:
Weź schematy od mk4 i zobacz sobie co gdzie idzie, jakie przewody obecnie masz a jakich brakuje. Czujniki są podpięte do modułu HCM. Sygnał poziomowania świateł idzie z modułu HCM zamiast przełącznika świateł. Skoro miałeś bieda wersje to duże prawdopodobieństwo że nie masz nic do poziomowania i puszczasz przewody z czujników bezpośrednio do modułu oraz musisz dołożyć brakujące przewody do lamp wraz z pinami oraz przepiąc sygnał poziomowania z przełącznika do modułu HCM |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#179 | ||||
![]() Imię: Piotrek
Model: Mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2010
|
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Czy dobrze rozumiem: - potrzebuję wiązkę przedniego czujnika, która jest między czujnikiem, a modułem HCM - potrzebuję wiązkę tylnego czujnika, która jest między czujnikiem, a modułem HCM - potrzebuję wiązkę modułu HCM - gdzie ona się kończy? - czy wiązkę lamp da się jakoś zmienić czy trzeba dokładać przewody? |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
![]() Zarejestrowany: 22-12-2014
Model: mk2 focus
Silnik: 1.6tdci
Rocznik: 2009
|
![]()
Cześć. Odnośnie zakładania modułu hcm/afs. Zacznijmy od tego jakie masz lampy czy przerabiane z oryginalnych bi-xenon czy ze zwykłych lamp na bi-led bo jeżeli druga opcja to nie masz najmniejszego sensu zakładać tego moduł bo on i tak nic Ci nie da. A i tak jak w moim mondeo ze skrętną soczewką poziomowania lamp nie ma. Jest tak jak w zwykłych ustawianie wysokości na pokrętle.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
mondeo mk4 , reflektor , światła , wymiana |
|
|