![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#171 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Peter
Model: Galaxy Mk2
Silnik: 2.0
Rocznik: 2008
|
No i mnie dopadło. Galaxy 2007 TDCi WA6. ABS, ESP świecą i sygnalizacja nie zapiętych pasów milczy (podejrzewałem syna, jest mechanikiem, że jak wziął samochód na rozrząd to odłączył, bo go wkurzał ale nie). Swoją drogą dziwny ten zanik sygnalizacji pasów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzisiaj wyjąłem akumulator, zdemontowałem jego obudowę i dostałem się do wielopinowego złącza, gdzie dochodzą kable od czujnika ABS, w moim przypadku przedni-prawy. Jeśli chodzi o drugą stronę, tę od koła, to zdemontowałem reflektor i rozplątałem wiązkę, od czujnika do miejsca, gdzie zaczyna się gruba wiązka idąca w stronę wyżej wspomnianego złącza i uciąłem oba kable od czujnika. W tym miejscu wpiąłem się z miernikiem i sprawdziłem oba przewody (fioletowy i szary z fioletem). Przelot pomiędzy tym miejscem a wielopinowym złączem na obu kablach jest OK. Dolutowałem nowy przewód do tych uciętych, z drugiej strony przylutowałem kostkę i poskładałem to wszystko do stanu pierwotnego. Oczywiście czujnik był nowy założony, jakiś czas temu. Niestety po przejechaniu kilku kilometrów kontrolki nie zgasły, błąd jest nadal (mimo kasowania forscanem i resetu modułu ABS). Jeszcze muszę sprawdzić czy piasta została dobrze wymieniona/osadzona, tak jak miał jeden z kolegów, bo była wymieniana i do końca nie mam zaufania do mechanika, który to robił (nie był to mój synGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) Dołączam zdjęcia z prac i logi ABS-u . Ostatnio edytowane przez peterek66 ; 17-01-2025 o 19:06 |
|
|
|
|
|
#172 |
|
ford::average
![]() Imię: Tomek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6 TDCI 90 KM
Rocznik: 2011