![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#171 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-09-2007
Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare
|
Nie wymieniajcie na pałę części.
Jakikolwiek brak synchronizacji wału i walka jest do sprawdzenia w DB. Zanik sygnału czy słaby sygnał z wału czy wałka jest sygnalizowany błędem. Jeżeli ktoś twierdzi inaczej to niech poda jakie parametry sprawdził żeby dojsc do tych wniosków. Czujnik wału jest przy kole pasowym od tyłu silnika. Jest przykręcony jedną śrubą, ale dość ciężko się wyciąga bo powinno się wyjąć najpierw osłonę która jest pod kołem pasowym. Zamiast czujnikiem zainteresowanym się kołem impulsowym które teraz jest zmodyfikowane ale razem z nim trzeba wymienić koło pasowe. Do tego też przy wymianie paska często jest uszkadzana bieżnia. Jeżeli koło jest pełne to jest stary typ. Sent from my E6853 using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#172 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Dawid
Model: Mondeo MKIV
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 06.2009
|
Cytat:
moze jakies zdjecia? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#173 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 21-06-2015
Model: Ford Mondeo Mk3 Focus Mk1
Silnik: 2.0 TDCI 130km 1.8 TDDI 75km
Rocznik: 2004 2002
|
Jednak coraz bardziej jestem przekonany że Ford to gowno wort jak nie problem z focusem to z mondeo te auta to studnia bez dna najlepiej coś z silnikiem vw 1.9tdi nie zawodne
Ostatnio edytowane przez Michał89 ; 24-09-2017 o 16:35 |
|
|
|
|
|
#174 | |
|
|
Cytat:
Spróbuj odkręcić i wyjąć. Nie wiem czy się uda bo ja wyciągam tylko do rozrządu więc koło zdejmuję. Sent from my E6853 using Tapatalk |
|
|
|
|
|
|
#175 | |
|
|
Cytat:
Ale u ciebie pewnie nigdy z tym nie było problemu. Nie zostaje nic innego jak wrócić do VW i cieszyć się bezawaryjna jazdą 2.0 TDI. Pewnie wiesz jak w odróżnieniu od FAP tak się nie da wypłukać filtra jak się zapełni popiołem. Nie wspomnę już o zębatkach pomp z prasowanego ryżu, pękających głowicach i wtryskach CR Sent from my E6853 using Tapatalk |
|
|
|
|
|
|
#176 |
|
ford::average
![]() Imię: Łukasz
Model: MK4
Silnik: 1.5 w goju
Rocznik: 2020
|
Moje cierpi tylko na te poszarpywanie. Mam 2007 rocznik 2.0 TDCI i tylko przez ostatni rok zrobiłem trochę poniżej 80 tyś km. Oprócz materiałów eksploatacyjnych jak oleje, opony, filtry. Wymieniłem:
- łożyska McPersona (eksploatacja, pierwsza wymiana od nowości) - amortyzatory (eksploatacja, zaczęły się pocić wiec wymieniłem za jedną robotą przy okazji łożysk, pierwsza wymiana od nowości) - świece żarowe (eksploatacja, wymiana profilaktyczna gdyż po wymianie filtra paliwa mechanik źle założył obudowę i zasysało lewe powietrze, pierwszy raz od nowosci) - przewody przelewowe wtrysków, JEDYNA AWARIA NA TRASIE (uszkodziła się końcówka i lało ropą) - rura IC (zaczęła parcieć - wymiana profilaktyczna) - wentylator chłodnicy (po czyszczeniu wnętrza zostawili auto odpalone przez 5 godzin, przy 30 stopniach na dworze, szczotki się skończyły wycierając komutator) - chlodnica klimatyzacji (kupiłem z uszkodzoną, uderzył kamień) - pierdzący pierburg Czy to dużo przy mojej eksploatacji? Nie i jestem bardzo zadowolony, a powiedzenie Ford g..... wort, sprawdza się u tych, co kupili dojechanego sztrucla, bo ładnie wyglądał z zewnątrz i miał bajery. Jak się jeździ to trzeba dbać, żeby uniknąć awarii należy zapoznać się ze znaczeniem słowa PROFILAKTYKA, a ze słownika wyrzucić słowo jakoś to będzie. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#177 |
|
![]() Imię: Jakub
Model: mondeo
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2008
|
Czy komukolwiek udało się naprawić to szarpanie/duszenie się ? Wymieniłem czujnik wysokiego ciśnienia bo mi wyskakiwał podczas szarpania właśnie błąd od niego. Wczoraj zrobiłem około 400km szarpanie jak było tak jest, przy stałej prędkosci albo na tempomacie, błędów brak. Co powinienem sprawdzic wymienic teraz? Ciężko zdiagnozować bez żadnego błedu.
|
|
|
|
|
|
#178 |
|
|
Jak go kupiłem pierwsze poszły wtryskiwacze wszystkie 4 wymiana całego zawieszenia z przodu nowe tarcze przednie dwumasa i różne czujniki rury od egra jest zaslepiony ale dalej błąd wywala po 100KM a co do tego szarpania w trakcie jazdy to jak by się silnik dlawil wymieniam filtry olej co 10tys KM nawet częściej
Bump: Szarpanie to chyba wada produkcyjna każdy Ford to ma mam focusa mondeo i oba mają po wymieniałem wszystko co było możliwe i nic nie dało Ostatnio edytowane przez Michał89 ; 24-09-2017 o 17:09 |
|
|
|
|
|
#179 | |
|
ford::average
![]() Imię: Łukasz
Model: MK4
Silnik: 1.5 w goju
Rocznik: 2020
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
|
#180 |
|
|
We wtorek daje do mechanika ma sprawdzić co się dzieje z egr i czemu tak rzezi ma wymienić koło prasowe i rolke na napinaczu i chyba wymienię pompę wody
|
|
|
|
![]() |
|
| Tagi |
| mk4 , przepustnica , szarpanie silnika |
|
|