Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-09-2017, 15:51   #171
mkaminski100
ford::expert

Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare
Domyślnie Odp: 2.0 TDCI szarpanie w trakcie stałej prędkości.

Nie wymieniajcie na pałę części.
Jakikolwiek brak synchronizacji wału i walka jest do sprawdzenia w DB.
Zanik sygnału czy słaby sygnał z wału czy wałka jest sygnalizowany błędem.
Jeżeli ktoś twierdzi inaczej to niech poda jakie parametry sprawdził żeby dojsc do tych wniosków.
Czujnik wału jest przy kole pasowym od tyłu silnika. Jest przykręcony jedną śrubą, ale dość ciężko się wyciąga bo powinno się wyjąć najpierw osłonę która jest pod kołem pasowym.
Zamiast czujnikiem zainteresowanym się kołem impulsowym które teraz jest zmodyfikowane ale razem z nim trzeba wymienić koło pasowe. Do tego też przy wymianie paska często jest uszkadzana bieżnia.
Jeżeli koło jest pełne to jest stary typ.

Sent from my E6853 using Tapatalk

mkaminski100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-09-2017, 16:23   #172
stelmacher
ford::advanced

Imię: Dawid
Model: Mondeo MKIV
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 06.2009

Cytat:
Napisał mkaminski100 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wymieniajcie na pałę części.
Jakikolwiek brak synchronizacji wału i walka jest do sprawdzenia w DB.
Zanik sygnału czy słaby sygnał z wału czy wałka jest sygnalizowany błędem.
Jeżeli ktoś twierdzi inaczej to niech poda jakie parametry sprawdził żeby dojsc do tych wniosków.
Czujnik wału jest przy kole pasowym od tyłu silnika. Jest przykręcony jedną śrubą, ale dość ciężko się wyciąga bo powinno się wyjąć najpierw osłonę która jest pod kołem pasowym.
Zamiast czujnikiem zainteresowanym się kołem impulsowym które teraz jest zmodyfikowane ale razem z nim trzeba wymienić koło pasowe. Do tego też przy wymianie paska często jest uszkadzana bieżnia.
Jeżeli koło jest pełne to jest stary typ.

to najlepszy dostep z gory czy dolu silnika?
moze jakies zdjecia? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 24-09-2017, 16:29   #173
Michał89
ford::beginner

Model: Ford Mondeo Mk3 Focus Mk1
Silnik: 2.0 TDCI 130km 1.8 TDDI 75km
Rocznik: 2004 2002

Jednak coraz bardziej jestem przekonany że Ford to gowno wort jak nie problem z focusem to z mondeo te auta to studnia bez dna najlepiej coś z silnikiem vw 1.9tdi nie zawodne

Ostatnio edytowane przez Michał89 ; 24-09-2017 o 16:35
Michał89 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-09-2017, 16:33   #174
mkaminski100

Cytat:
Napisał stelmacher Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
to najlepszy dostep z gory czy dolu silnika?
moze jakies zdjecia? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Od prawego nadkola. Podnosisz auto, zdejmujesz koło i chlapacz. Widzisz koło pasowe. Po jego lewej jest czarny plastik (około 2x2cm) do którego idzie kabel.
Spróbuj odkręcić i wyjąć. Nie wiem czy się uda bo ja wyciągam tylko do rozrządu więc koło zdejmuję.

Stary 24-09-2017, 16:42   #175
mkaminski100

Cytat:
Napisał Michał89 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jednak coraz bardziej jestem przekonany że Ford to gowno wort jak nie problem z focusem to z mondeo te auta to studnia bez dna najlepiej coś z silnikiem vw 1.9tdi nie zapomnę
Taa, a tam nie ma problemu z mocą, zaworem N72, zacierającymi się kierownicami, nastawniki, pompowtryski i ich zasilanie, wycierające się szklanki itd.
Ale u ciebie pewnie nigdy z tym nie było problemu.
Nie zostaje nic innego jak wrócić do VW i cieszyć się bezawaryjna jazdą 2.0 TDI. Pewnie wiesz jak w odróżnieniu od FAP tak się nie da wypłukać filtra jak się zapełni popiołem. Nie wspomnę już o zębatkach pomp z prasowanego ryżu, pękających głowicach i wtryskach CR

Stary 24-09-2017, 16:49   #176
yasiu.brzeg
ford::average

Imię: Łukasz
Model: MK4
Silnik: 1.5 w goju
Rocznik: 2020

Moje cierpi tylko na te poszarpywanie. Mam 2007 rocznik 2.0 TDCI i tylko przez ostatni rok zrobiłem trochę poniżej 80 tyś km. Oprócz materiałów eksploatacyjnych jak oleje, opony, filtry. Wymieniłem:

- łożyska McPersona (eksploatacja, pierwsza wymiana od nowości)
- amortyzatory (eksploatacja, zaczęły się pocić wiec wymieniłem za jedną robotą przy okazji łożysk, pierwsza wymiana od nowości)
- świece żarowe (eksploatacja, wymiana profilaktyczna gdyż po wymianie filtra paliwa mechanik źle założył obudowę i zasysało lewe powietrze, pierwszy raz od nowosci)
- przewody przelewowe wtrysków, JEDYNA AWARIA NA TRASIE (uszkodziła się końcówka i lało ropą)
- rura IC (zaczęła parcieć - wymiana profilaktyczna)
- wentylator chłodnicy (po czyszczeniu wnętrza zostawili auto odpalone przez 5 godzin, przy 30 stopniach na dworze, szczotki się skończyły wycierając komutator)
- chlodnica klimatyzacji (kupiłem z uszkodzoną, uderzył kamień)
- pierdzący pierburg

Czy to dużo przy mojej eksploatacji? Nie i jestem bardzo zadowolony, a powiedzenie Ford g..... wort, sprawdza się u tych, co kupili dojechanego sztrucla, bo ładnie wyglądał z zewnątrz i miał bajery. Jak się jeździ to trzeba dbać, żeby uniknąć awarii należy zapoznać się ze znaczeniem słowa PROFILAKTYKA, a ze słownika wyrzucić słowo jakoś to będzie.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
yasiu.brzeg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-09-2017, 16:51   #177
Dzejkop

Imię: Jakub
Model: mondeo
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2008

Czy komukolwiek udało się naprawić to szarpanie/duszenie się ? Wymieniłem czujnik wysokiego ciśnienia bo mi wyskakiwał podczas szarpania właśnie błąd od niego. Wczoraj zrobiłem około 400km szarpanie jak było tak jest, przy stałej prędkosci albo na tempomacie, błędów brak. Co powinienem sprawdzic wymienic teraz? Ciężko zdiagnozować bez żadnego błedu.
Dzejkop jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-09-2017, 17:04   #178
Michał89

Jak go kupiłem pierwsze poszły wtryskiwacze wszystkie 4 wymiana całego zawieszenia z przodu nowe tarcze przednie dwumasa i różne czujniki rury od egra jest zaslepiony ale dalej błąd wywala po 100KM a co do tego szarpania w trakcie jazdy to jak by się silnik dlawil wymieniam filtry olej co 10tys KM nawet częściej

Bump: Szarpanie to chyba wada produkcyjna każdy Ford to ma mam focusa mondeo i oba mają po wymieniałem wszystko co było możliwe i nic nie dało

Ostatnio edytowane przez Michał89 ; 24-09-2017 o 17:09
Stary 24-09-2017, 17:19   #179
yasiu.brzeg
ford::average

Imię: Łukasz
Model: MK4
Silnik: 1.5 w goju
Rocznik: 2020

Cytat:
Napisał Michał89 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak go kupiłem pierwsze poszły wtryskiwacze wszystkie 4 wymiana całego zawieszenia z przodu nowe tarcze przednie dwumasa i różne czujniki rury od egra jest zaslepiony ale dalej błąd wywala po 100KM a co do tego szarpania w trakcie jazdy to jak by się silnik dlawil wymieniam filtry olej co 10tys KM nawet częściej

Bump: Szarpanie to chyba wada produkcyjna każdy Ford to ma mam focusa mondeo i oba mają po wymieniałem wszystko co było możliwe i nic nie dało
Cóż, trafiłeś gruza. Poprzedni właściciel nic nie robił na bieżąco, Ty masz kumulację.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
yasiu.brzeg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-09-2017, 17:33   #180
Michał89

We wtorek daje do mechanika ma sprawdzić co się dzieje z egr i czemu tak rzezi ma wymienić koło prasowe i rolke na napinaczu i chyba wymienię pompę wody
Odpowiedz

Tagi
mk4 , przepustnica , szarpanie silnika

Zasady postowania