Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-07-2016, 05:38   #1801
antrobius
ford::average

Imię: Piotr
Model: mondeo mkV
Silnik: EcoBoost 1,5
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Wady wieku dziecięcego.

W MK4 HB, gdy kupowałem pod koniec 2007 roku, omawialiśmy na forum ten temat. Lało się, lało się, lało się. Nie było wyjścia i trzeba było się przyzwyczaić. Teraz w MK5 HB pewnie też leje się, ale już przyzwyczaiłem się i robię nawet nieświadomie UNIKI
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Stary 08-07-2016, 09:45   #1802
Pulse
ford::professional

Model: Mondeo/Titanium
Silnik: 1,5 Ecoboost
Rocznik: 2015

Z tego co czytałem, rozmawiałem i widziałem taki problem dotyczy nie tylko Mondeo, ale wielu modeli aut różnych producentów. Winna stylistyka.
Pulse jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-07-2016, 09:50   #1803
kruger
ford::advanced

Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013

W porównaniu z MK4 kombi, Mazdą6 czy Peugeotem 508 to jest i tak bardzo dobrze więc z tą porażką Forda bym nie przesadzał. Deszcz pada to musi być morko, Pani kierowniczkoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kruger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-07-2016, 07:03   #1804
gandolfinek

Model: MK5 TITANIUM
Silnik: 1.5 EB 160KM A6

Wczoraj zauważyłem, a raczej stwierdziłem że przy pchnięciu dźwigni (automat) z pozycji S do przodu (bez wciskania przycisku) przeskoczył mi na N i to kilkukrotnie. Zaznaczam że nie użyłem jakoś wyjątkowo siły - normalnie pchnąłem. Ciekaw jestem czy gdybym użył niewielkiej siły lub "dynamiki" to czy lewarek zatrzymałby się na N czy wskoczyłby na R co by zapewne przy prędkości autostradowej którą miałem przysporzyłoby mi i jadącym w tym samym kierunku nie lada zdziwienia i silnika "w powietrzu".
Czy ktoś się orientuje czy to normalne, z tego co pamiętam co jest w instrukcji to zmiana pomiędzy S i D to oczywiście bez wciśniętego hamulca jest jak najbardziej normalną pracą, ale żeby jeszcze do tego N.
gandolfinek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-07-2016, 08:12   #1805
rychu-893
ford::beginner

Model: Fusion
Silnik: 1.5 Ecoboost

Witam,

z ciekawości sprawdzę to u siebie. Z racji, że to moje pierwsze auto w automacie to będę ostrożny. Dam znać jutro co się dzieje u mnie.
rychu-893 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-07-2016, 12:07   #1806
taajniak

Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 EB 260 KM / 415 nm by heko

Cytat:
Napisał gandolfinek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wczoraj zauważyłem, a raczej stwierdziłem że przy pchnięciu dźwigni (automat) z pozycji S do przodu (bez wciskania przycisku) przeskoczył mi na N i to kilkukrotnie. Zaznaczam że nie użyłem jakoś wyjątkowo siły - normalnie pchnąłem. Ciekaw jestem czy gdybym użył niewielkiej siły lub "dynamiki" to czy lewarek zatrzymałby się na N czy wskoczyłby na R co by zapewne przy prędkości autostradowej którą miałem przysporzyłoby mi i jadącym w tym samym kierunku nie lada zdziwienia i silnika "w powietrzu".
Czy ktoś się orientuje czy to normalne, z tego co pamiętam co jest w instrukcji to zmiana pomiędzy S i D to oczywiście bez wciśniętego hamulca jest jak najbardziej normalną pracą, ale żeby jeszcze do tego N.
We wszystkich automatach w jakich do tej pory jeździłem, wrzucenie "N" było możliwe - sytuacja analogiczna jak byś w manualu po prostu wysprzęgliłeś skrzynie. W moim mondeo to samo mogę zrobić.

Co do wstecznego, wydaje mi się, że żeby w ogóle móc wrzucić "R", to musi być hamulec wciśnięty i auto zatrzymane, poza tym raczej "R" i tak by ci nie wskoczył, tylko zębatki by zaczeły trzeć.
taajniak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-07-2016, 15:06   #1807
taajniak

Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 EB 260 KM / 415 nm by heko

Cytat:
Napisał gandolfinek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cześć znów.

Jednak wprowadziłem cie w błąd - ja po prostu mam taki odruch że zawsze ten przycisk wciskam, dlatego mogłem tak zrobić.

Przejechałem się dzis i próbowałem wrzucić "N" bez przycisku - u mnie jest to niemożliwe do wykonania - blokada trzyma dość mocno.

Zdaje się że masz jakaś awarię.
taajniak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-07-2016, 15:32   #1808
gandolfinek

Jeśli chodzi o przycisk to ok potwierdzam. Przeskoczenie z S przez D na N mogło być przypadkowe ponieważ na S przycisk jest wyciśnięty i przeskakując mógł nie zatrybić. Jednak przed chwilą stwierdziłem coś jeszcze. Tylko z pozycji P trzeba mieć wyciśnięty pedał hamulca aby zmienić pozycję dźwigni. Z pozycji N wrzuciłem bez wciskania hamulca na R i na D i pomiędzy nimi (oczywiście przy prędkości bliskiej zeru aby nic nie .... zepsuć) i przyłączył bez problemu i jechał w kierunku który wrzuciłem. Oczywiście przycisk wciskałem na dźwigni. Czy tak powinno być? Myślałem że za każdym razem jak się zmienia położenie wajchy to powinien być wyciśnięty hamulec. A tu wychodzi na to że tylko z pozycji P.

To mój pierwszy automat i stąd moja niewiedza w zakresie.

Ostatnio edytowane przez gandolfinek ; 11-07-2016 o 15:36
Stary 11-07-2016, 23:26   #1809
kruger

Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013

Cytat:
Jeśli chodzi o przycisk to ok potwierdzam. Przeskoczenie z S przez D na N mogło być przypadkowe ponieważ na S przycisk jest wyciśnięty i przeskakując mógł nie zatrybić. Jednak przed chwilą stwierdziłem coś jeszcze. Tylko z pozycji P trzeba mieć wyciśnięty pedał hamulca aby zmienić pozycję dźwigni. Z pozycji N wrzuciłem bez wciskania hamulca na R i na D i pomiędzy nimi (oczywiście przy prędkości bliskiej zeru aby nic nie .... zepsuć) i przyłączył bez problemu i jechał w kierunku który wrzuciłem. Oczywiście przycisk wciskałem na dźwigni. Czy tak powinno być? Myślałem że za każdym razem jak się zmienia położenie wajchy to powinien być wyciśnięty hamulec. A tu wychodzi na to że tylko z pozycji P.

To mój pierwszy automat i stąd moja niewiedza w zakresie.
Tak eksperymentując uszkodzisz tą skrzynię na bank. Tryb N jest, jakby to powiedzieć trybem "serwisowym", np. przetoczyć trochę auto na warsztacie itd. Ty w czasie normalnej eksploatacji masz go nie używać bo wtedy jest bardzo niskie ciśnienie oleju. Nikt rozsądny nie będzie teraz sprawdzał czy jest tak samo jak u Ciebie bo to nie ma sensu i można uszkodzić skrzynię. Stosuj zasadę wciskania hamulca przy zmianie trybu skrzyni i nie wciskania guzika przy zmianie D/S i zaprawdę, zaniechaj tych eksperymentów.
kruger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-07-2016, 07:02   #1810
gandolfinek

Cytat:
Napisał kruger Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak eksperymentując uszkodzisz tą skrzynię na bank. Tryb N jest, jakby to powiedzieć trybem "serwisowym", np. przetoczyć trochę auto na warsztacie itd. Ty w czasie normalnej eksploatacji masz go nie używać bo wtedy jest bardzo niskie ciśnienie oleju. Nikt rozsądny nie będzie teraz sprawdzał czy jest tak samo jak u Ciebie bo to nie ma sensu i można uszkodzić skrzynię. Stosuj zasadę wciskania hamulca przy zmianie trybu skrzyni i nie wciskania guzika przy zmianie D/S i zaprawdę, zaniechaj tych eksperymentów.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nie eksperymentuje, stwierdziłem fakt który można uznać jako wadę wg mnie, bo jeśli jest coś możliwe do wykonania bez żadnych problemów a jest to nie zalecane (jak piszesz) no to powinno się to uznać jako wadę że nie ma żadnej blokady na tego typu nawet przypadkowe zdarzenia nie prawdaż? nie zamierzam tego używać ani korzystać z tego, moje pytanie było raczej od strony praktycznej bo instrukcja nic o tym nie mówi (poza zmianą z S na D) i byłem zdziwiony tym zajściem a moja wiedzą w tym temacie była zupełnie inna niż rzeczywistość dlatego chciałem usłyszeć trochę praktyki ze strony bardziej doświadczonych użytkowników w tej materii
Odpowiedz

Zasady postowania