![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1801 |
|
ford::average
![]() Imię: Piotr
Model: mondeo mkV
Silnik: EcoBoost 1,5
Rocznik: 2016
|
W MK4 HB, gdy kupowałem pod koniec 2007 roku, omawialiśmy na forum ten temat. Lało się, lało się, lało się. Nie było wyjścia i trzeba było się przyzwyczaić. Teraz w MK5 HB pewnie też leje się, ale już przyzwyczaiłem się i robię nawet nieświadomie UNIKI
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
|
|
|
#1802 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 08-04-2006
Model: Mondeo/Titanium
Silnik: 1,5 Ecoboost
Rocznik: 2015
|
Z tego co czytałem, rozmawiałem i widziałem taki problem dotyczy nie tylko Mondeo, ale wielu modeli aut różnych producentów. Winna stylistyka.
|
|
|
|
|
|
#1803 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 27-04-2010
Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013
|
W porównaniu z MK4 kombi, Mazdą6 czy Peugeotem 508 to jest i tak bardzo dobrze więc z tą porażką Forda bym nie przesadzał. Deszcz pada to musi być morko, Pani kierowniczkoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#1804 |
|
![]() Zarejestrowany: 08-09-2011
Model: MK5 TITANIUM
Silnik: 1.5 EB 160KM A6
|
Wczoraj zauważyłem, a raczej stwierdziłem że przy pchnięciu dźwigni (automat) z pozycji S do przodu (bez wciskania przycisku) przeskoczył mi na N i to kilkukrotnie. Zaznaczam że nie użyłem jakoś wyjątkowo siły - normalnie pchnąłem. Ciekaw jestem czy gdybym użył niewielkiej siły lub "dynamiki" to czy lewarek zatrzymałby się na N czy wskoczyłby na R co by zapewne przy prędkości autostradowej którą miałem przysporzyłoby mi i jadącym w tym samym kierunku nie lada zdziwienia i silnika "w powietrzu".
Czy ktoś się orientuje czy to normalne, z tego co pamiętam co jest w instrukcji to zmiana pomiędzy S i D to oczywiście bez wciśniętego hamulca jest jak najbardziej normalną pracą, ale żeby jeszcze do tego N. |
|
|
|
|
|
#1805 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 06-07-2016
Model: Fusion
Silnik: 1.5 Ecoboost
|
Witam,
z ciekawości sprawdzę to u siebie. Z racji, że to moje pierwsze auto w automacie to będę ostrożny. Dam znać jutro co się dzieje u mnie. |
|
|
|
|
|
#1806 | |
|
![]() Zarejestrowany: 25-04-2016
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 EB 260 KM / 415 nm by heko
|
Cytat:
Co do wstecznego, wydaje mi się, że żeby w ogóle móc wrzucić "R", to musi być hamulec wciśnięty i auto zatrzymane, poza tym raczej "R" i tak by ci nie wskoczył, tylko zębatki by zaczeły trzeć. |
|
|
|
|
|
|
#1807 | |
|
![]() Zarejestrowany: 25-04-2016
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 EB 260 KM / 415 nm by heko
|
Cytat:
Jednak wprowadziłem cie w błąd - ja po prostu mam taki odruch że zawsze ten przycisk wciskam, dlatego mogłem tak zrobić. Przejechałem się dzis i próbowałem wrzucić "N" bez przycisku - u mnie jest to niemożliwe do wykonania - blokada trzyma dość mocno. Zdaje się że masz jakaś awarię. |
|
|
|
|
|
|
#1808 |
|
![]() Zarejestrowany: 08-09-2011
Model: MK5 TITANIUM
Silnik: 1.5 EB 160KM A6
|
Jeśli chodzi o przycisk to ok potwierdzam. Przeskoczenie z S przez D na N mogło być przypadkowe ponieważ na S przycisk jest wyciśnięty i przeskakując mógł nie zatrybić. Jednak przed chwilą stwierdziłem coś jeszcze. Tylko z pozycji P trzeba mieć wyciśnięty pedał hamulca aby zmienić pozycję dźwigni. Z pozycji N wrzuciłem bez wciskania hamulca na R i na D i pomiędzy nimi (oczywiście przy prędkości bliskiej zeru aby nic nie .... zepsuć) i przyłączył bez problemu i jechał w kierunku który wrzuciłem. Oczywiście przycisk wciskałem na dźwigni. Czy tak powinno być? Myślałem że za każdym razem jak się zmienia położenie wajchy to powinien być wyciśnięty hamulec. A tu wychodzi na to że tylko z pozycji P.
To mój pierwszy automat i stąd moja niewiedza w zakresie. Ostatnio edytowane przez gandolfinek ; 11-07-2016 o 15:36 |
|
|
|
|
|
#1809 | |
|
![]() Zarejestrowany: 27-04-2010
Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013