Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-11-2017, 00:32   #1841
Parch
ford::expert

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego

Po pierwsze na tej fotce konsoli, którą wstawiłeś nie widać dobrze fragmentu wiązki, gdzie powinny być wtyczki modułów: ACC, HCM/AFS, czy BT/VC. A właściwie to widać, że tam nie ma wtyczek od ACC i BT/VC.

Poniżej wkleiłem zdjęcie całego fragmentu (KLIK, aby powiększyć), który Cię interesuje z mojej wiązki-dawcy (S-MAX FL):
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Żółtym okręgiem oznaczyłem miejsce, gdzie przed wypleceniem była wtyczka modułu ACC (C2MF01).
Żółtymi liniami zaznaczyłem trasę kabli biegnących z wtyczki modułu ACC. Na rozwidleniu (za fragmentem oznaczonym białą taśmą) kabel masowy czarny idzie w lewo, a cała reszta kabli w prawo.
Zielonymi okręgami zaznaczyłem wtyczki modułu HCM/AFS (C2LF23-A i C2LF23-B). Uwaga: w mondeo jest to jedna - inna - wtyczka (C2LF23-C).
Czerwonym okręgiem zaznaczyłem wtyczkę modułu BT/VC (C2MM01-A/B).
Poniżej wkleiłem jeszcze raz zdjęcie fragmentu wiązki (KLIK, aby powiększyć), z rozplecionym miejscem (zaznaczone żółtym okręgiem), gdzie jest pierwsze miejsce łączenia czarnych kabelków masowych:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I w powiększeniu (KLIK):
Docelowo kabelki masowe czarne są połączone z "budą" z lewej strony auta, chyba gdzieś koło progu.
Niestety jak wiązka jest zamontowana na aucie, to zaznaczone miejsce zgrzewu znajduje się za nagrzewnicą (widać to też na zdjęciu konsoli, które wstawiłeś), więc wlutowanie się tam będzie baaardzo trudne.

Jak chcesz się koniecznie wlutować w kabelki czarne, to możesz to zrobić w miejscu wiązki, które jest na moich zdjęciach (jak również na zdjęciu konsoli, które wstawiłeś) owinięte białą izolacją. Tam też możesz się wlutować kabelkami HS-CAN.
Czarny kabel masowy z wiązki, którą masz możesz też połączyć z kablami czarno-białymi, które również są masowe i idą na prawą stronę auta, czyli po trasie np. do BCM -> żółte linie na moim pierwszym zdjęciu, na prawo od rozgałęzienia. W mojej wiązce m/w w połowie trasy za rozwidleniem (zaznaczone pomarańczowym okręgiem na pierwszym zdjęciu) jest miejsce zgrzewu masowych kabli biało-czarnych.

Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-11-2017, 10:28   #1842
metmusic
ford::professional

Model: S-Max MK2 ST-Line
Silnik: 2.0 Ecoboost 240KM
Rocznik: 2017

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] niestety coś jest nie tak ze zdjęciami ale opis szeroki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. dziękuję. Czyli oryginalnie masa idzie w kierunku kierowcy, a nie pasażera. Wiem, że wiązka na zdjeciu które wrzxuciłem nie ma ACC ale że jest w "3D" to dlatego zasugerowałem, żeby na tym zaznaczyć. Jak zadziałają Twoje zdjęcia to teoria zostanie poparta praktyką Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 09-11-2017, 10:33   #1843
Parch

Ja widzę zdjęcia.
Stary 09-11-2017, 10:34   #1844
metmusic

Cytat:
Napisał Parch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja widzę zdjęcia.
Może umieściłeś gdzieś gdzie tylko Ty masz dostęp? Sprawdzałem i na tapalaku w telefonie i na komputerze.
Stary 09-11-2017, 10:41   #1845
Parch

Może poczekaj aż się załadują. Sprawdzałem i na telefonie, i na kompie. U mnie działa.
Stary 09-11-2017, 10:42   #1846
totek2
FCP member

Model: Mondeo MK5 ST Line X AWD
Silnik: 2.0 180KM-> ~205
Rocznik: 2018

Ja tez widzę.
Stary 09-11-2017, 10:44   #1847
metmusic

Cytat:
Napisał totek2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja tez widzę.
Już są, możliwe, że serwer "zdjęciowy" mial jakąś przycinkę.

Cytat:
Napisał Parch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
miejsce zgrzewu masowych kabli biało-czarnych.
Masz 100% pewność, że biało-czarne to masa?

Cytat:
z rozplecionym miejscem (zaznaczone żółtym okręgiem), gdzie jest pierwsze miejsce łączenia czarnych kabelków
I dlatego w wiązkach poliftowych masa jest dość krótka! To pewnie punkt SP581 - jest dość blisko modułu. W przedlifcie SP588 jest jeszcze w innym miejscu (gdzieś dalej bo jest ze 3 razy dłuższy)

Cytat:
Jak chcesz się koniecznie wlutować w kabelki czarne, to możesz to zrobić w miejscu wiązki, które jest na moich zdjęciach (jak również na zdjęciu konsoli, które wstawiłeś) owinięte białą izolacją. Tam też możesz się wlutować kabelkami HS-CAN.
Niewygodne miejsce Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Generalnie super opis - to dobre uzupełnienie do i tak już świetnej fotorelacji Marcina K. (nie wiem kto to na forum?) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez metmusic ; 09-11-2017 o 10:52
metmusic jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-11-2017, 10:58   #1848
Parch

Cytat:
Napisał metmusic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Masz 100% pewność, że biało-czarne to masa?
Tak. Nawet masz na zdjęciu na końcu trasy gruby kabel biało-czarny zakończony "oczkiem".
Cytat:
Napisał metmusic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dobre uzupełnienie do i tak już świetnej fotorelacji Marcina K.
Manual robił kiedyś kolega MaXyM.
Stary 09-11-2017, 11:00   #1849
metmusic

Cytat:
Manual robił kiedyś kolega MaXyM.
O to to Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dzięki @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] jestem kolejny, który korzysta z Twojego toutorialu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
kabel biało-czarny zakończony "oczkiem".
Zgadza się Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Możliwe, ze lepiej nawet najlepiej "wkręcić się" w ten sam punkt gdzie to oczko na czarno-bialym. Muszę poszukac gdzie jest wkręcony chociaż aż tyle przewodu masowego w wiązce ACC może nie być... Ten przewód chyba idzie gdzies do progu. Na czeskim forum sugerują tam się podpiąć z masą.

Bump:
Cytat:
możesz się wlutować kabelkami HS-CAN.
Jeszcze jedno... wiesz może gdzie dokładnie jest oryginalny zgrzew HS-CAN? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Z długości mojej wiązki wynika, że jakoś za białą izolacją lub wręcz w niej. Jeśli tak to równie niewygodne miejsce do wlutowania się.

Mam też cały czas zagwozdkę dlaczego pomimo poprowadzenia przewodów zgodnie ze sztuką wszystkie są za długie... sięgają jeszcze co najmniej kilkanaście cm dalej niż wtyczki C21-AB i C1BP02-C... czy możliwe, że mój fragment pochodzi z S-Maxa lub Galaxy gdzie wiązka kokpitu jest dłuższa niż w Mondeo?

Ostatnio edytowane przez metmusic ; 09-11-2017 o 14:36
metmusic jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-11-2017, 15:32   #1850
metmusic

Jestem już szczęśliwym posiadaczem ACC. Dzieki wszystkim za pomoc. Nasuwają mi się dwa pytania "poinstalacyjne":

1. Czy ktoś już wie czym są CMbB-system level 2 oraz Adaptive Cruise Control
Brake Limit 2?
2. Dlaczego mój radar nie kalibrował się w ogóle? Zadziałał od ręki, działa bezbłednie. (Moduł i radar nie były "parą")

Zasady postowania