Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-04-2016, 16:41   #181
keiw
FCP member

Imię: Jarek
Model: C-Max 2016 Titanium
Silnik: 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Jaki to model nowa nawigacja 8 calowa ?

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] : hmm, zrobiłem aktualizację normalnie z karty SD i pojawiło się coś takiego:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez keiw ; 30-04-2016 o 16:43
keiw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-04-2016, 20:18   #182
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

"Aktualizacja" to jest właśnie wgranie wygenerowanej licencji na navi.
Pozostaje jedynie:
- "zaptaszkowanie", że aplikacja navi jest aktywna (bez tego licencja jest, ale aplikacja nie startuje).
- "zaptaszkowanie", że menu navi w zegarach jest aktywne.
Do tego potrzebujesz kabel zdolny do "postawienia ptaszków". Większość do konfigurowania (navi i innych gadżetów) w MND5 używa UCDSa. Nie rozmawiałem z Marcinem @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] czym on wczoraj uaktywnił navi w MND5 (o ile wiem do wczoraj na pewno nie miał UCDSa).
Stary 30-04-2016, 20:32   #183
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM

Z tego co było na XDA to można to zrobić ELM327 v3 i Forscan ale w wersji rozszerzonej. Chyba takowa ma programowanie modułów, cytuję:

"Modify the APIM as-built data using Forscan (you will need to request an extended license for Forscan) You will also need a ELM327 device that can do HSCAN/MSCAN".

Domyślam się że Marcin @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] tak to zrobił Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-04-2016, 20:39   #184
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał kaan1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Domyślam się że Marcin @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] tak to zrobił Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może. Nie sprawdzałem, czy da się edytować FORscanem AS BUILT APIM w MND5 - a jeśli nawet, to jest hardcore edycji bitów z wyliczaniem sumy kontrolnej (lub zbudowanie sobie tabelki dla różnych kompletów wyposażenia). Nie da się zaznaczyć w AS BUILT bitu "i już". Każda linia AS BUILT ma sumę kontrolną wartości w tej linii (niech będzie - dość trywialną, ale jednak...). Po zmianie dowolnej flagi sumę trzeba też zmienić. Marcin @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] da radę, mnie by się nie chciało, bo w UCDS jest po prostu wybór z listy "aplikacja navi ON/aplikacja navi OFF" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

"Licencja rozszerzona" FORscan to nie problem - wchodzi się na stronę i FORscan i generuje próbną licencję rozszerzoną (działającą terminowo).

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 30-04-2016 o 20:43
tedi_k jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-04-2016, 20:54   #185
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM

No tak zaleta UCDS niewątpliwa

Forscan oblicza sumę kontrolną bitów
Poniższy link to wątku, XDA & Forscan -> programowania APIM. Tam są szczegóły wyjaśnione - gdyby ktoś miał ochotę się bawić

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-04-2016, 21:33   #186
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał kaan1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Forscan oblicza sumę kontrolną bitów
...
OK. Czyli pozostaje "jedynie" sprawne posługiwanie się notacją hexa...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niby żaden "rocket science" ale myślę, że zdecydowana większość posiadaczy VIAKENa i FORScana i tak będzie miała "pod górę"...
Stary 30-04-2016, 21:53   #187
keiw
FCP member

Imię: Jarek
Model: C-Max 2016 Titanium
Silnik: 1.5 EcoBoost

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
"Aktualizacja" to jest właśnie wgranie wygenerowanej licencji na navi.
Pozostaje jedynie:
- "zaptaszkowanie", że aplikacja navi jest aktywna (bez tego licencja jest, ale aplikacja nie startuje).
- "zaptaszkowanie", że menu navi w zegarach jest aktywne.
....
Dziękuję za informacje.
Czy ta pogrubiona pozycja dotyczy również C-Max'a?
C-Max chyba nie wyświetla nic związanego z navi pomiędzy zegarami?
Stary 30-04-2016, 22:09   #188
tedi_k
FCP member

Owszem wyświetla. W FF3/C-max "ptaszkuje" się inaczej - w centralnej konfiguracji.
Stary 01-05-2016, 15:34   #189
kolopeter
ford::professional

Model: S-max FL, Ecopasqda st-line,Edge 2fl
Silnik: 2.0 tdci, 1.0 w 3 cyl at6, 2.0 w 4cyl at8
Rocznik: 2010,2018,2019

Problemem jest tu tylko mondeo mk5, który nie ma ccc podobnej do starszych aut. Ale po krótkiej zabawie myślę, że może nie jest tak do końca, że nic się nie da zrobić bez ucdsa. Zgadza się, że nie można wejść z idsa w centralną konfigurację, tak jak tedi_k pisał.
Ale.... To tylko teoriaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. moja, nie potwierdzona faktamiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., która może być sprawdzona tylko przez kogoś, kto ma ids i ucds.
Opcja ids: programowanie modułu BCMii powoduje pobranie as built i zainstalowanie kilku kalibracji. I tu dochodzimy do sedna. Własny plik asbuilt odpowiednio zmodyfikowany w odpowiednik katalogu. Jest on wgrywany do auta. I teraz pytanie, czy rozejdzie się po wszystkich modulach, czy nie. I to można potwierdzić ucdsem z jego direct connectem, czy jak to się tam nazywa. Modyfikacja , sumy kontrolne, to już inna bajka i inny problem, który można obejść.
Tak jak pisałem, to wszystko można sprawdzić posiadając ucds i ids. Pewnie nikomu na tym nie zależy....
W końcu jest ucdsGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A forscan to ostatnia deska ratunku dla ludzi bez ucdsa

Ostatnio edytowane przez kolopeter ; 01-05-2016 o 15:44
kolopeter jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-05-2016, 17:29   #190
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał kolopeter Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...To tylko teoriaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. moja...
Pliki AS BUILT (.ab) są odrębne dla każdego modułu. Plik dla BCMi nie ma nic wspólnego z APIM czy ACM. Nic nigdzie nie "propaguje". Nie tędy droga. To już raczej FORScan poprawnie obsługuje AS BUILT APIM - (czego nadal nie sprawdziłem, bo nie mam tu żadnego ciśnienia).
Odpowiedz

Zasady postowania