![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#181 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 06-04-2018
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 TDCi 115 Km
Rocznik: 2014
|
Dzięki za odpowiedź tak sądziłem a wiec szukam panelu. A jest szansa sprawdzic to na krótko za nim kupię?
|
|
|
|
|
|
#182 |
|
![]() Imię: Sebastian
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI T7DB
Rocznik: 2018
|
Siemanko wszystkim.
Właśnie jestem po operacji dołożenia Ptc w swojej Foce, i chciałem się zapytać po jakim czasie po odpaleniu auta leci wam ciepłe powietrze, i czy jakoś znacząco wzrasta spalanie chwilowe auta, bo u mnie jak mam ustawione na klimatroniku 21 stopni to tak od razu po odpaleniu nie czuć że grzałka działa a spalanie jest wyższe o ok 0,1 - 0,2 l od nominalnego, dopiero po ok 3 minutach coś tam zaczyna grzać, sprawdzane przy temperaturze na zewnątrz ok 1-2 stopni |
|
|
|
|
|
#183 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
|
Spalania nie wiem, ale grzanie po 3 minutach jest ok. To w końcu tylko kawałeczek farelki a nie nagrzewnica przemysłowa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#184 |
|
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Zależy od temperatury na zewnątrz, przy 10 stopniach to poniżej minuty już czuć. W spalaniu (benzyna) wyraźnie widać to dodatkowe grzanie.
|
|
|
|
|
|
#185 |
|
|
Hmmm.... To może ja coś źle zakodowałem bo u mnie w Bmc nie ma takiej opcji jak Ptc dopiero w sterowniku silnika PCM jest opcja Pcm heat i tam zmieniłem parametr
|
|
|
|
|
|
#186 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Tak, źle.
|
|
|
|
|
|
#187 |
|
|
No tak bo żeby wejść w Bcm chce ode mnie plik SBL i dalej mnie nie puszcza, a z automatu też nie pobiera bo wywala błąd. Może ktoś pomoże?
Bump: Dobra znalazłem na chomikuj całą bazę plików SBL jakby ktoś potrzebował to pisać, udało mi zakodować poprawnie no i różnica w grzaniu jest kolosalna według moich subiektywnych opinii. Jeszcze może ktoś podpowie czy bezpiecznik nr 17 pod maską potrzebny bo ja go założyłem wcześniej ale niektórzy piszą że on jest do ogrzewania wodnego czyli " Webasto" |
|
|
|
|
|
#188 |
|
![]() Zarejestrowany: 06-04-2018
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 TDCi 115 Km
Rocznik: 2014
|
Ja nie mam bezpieczniki 17 nawet pinu tam nie ma.
Jeśli ktoś zmienia panel manualny na Bx Polecam kupic od c-maxa jest łatwiej dostępny i bardzo tani rozni się troszkę mocowaniami i są 2 sposoby albo obcinamy 2 mocowania i będzie git lub bardziej pro. Rozbieramy i przekładamy płytkę elektroniczna do naszego starego wszystko pasuje robota prosta na 15 min |
|
|
|
|
|
#189 |
|
![]() Zarejestrowany: 04-02-2024
Model: Ford Focus MK3 FL
Silnik: 1.5 TDCI
Rocznik: 2015
|
Czy da się w sprawdzić w forscan live pobór prądu przez PTC = potwierdzić, że działa ?
Gdzieś natknąłem się na zdjęcie "PTC_HEAT" i było % pokazane, aczkolwiek switch był "OFF" u tej osoby. Jak szukałem u siebie, dogrzebałem się tylko sprawdzenia live właśnie tej pozycji switch. Kable już miałem, masę dzisiaj u mechanika potwierdziłem, dołożyłem w mk3 fl żony, ale przy temp ~0, po około 7 minutach pracy na postoju, to powietrze z nawiewu było lekko ciepłe, ale daleko od gorącego. Nie jestem przekonany, że była to zasługa PTC, a po prostu nagrzewania silnika. Czy po uruchomieniu silnika, i 19 stopniach na HVAC i przestawieniu na HI powinien odczyt z zapalniczki się zwiększyć? Jeszcze tak myślałem, czy PTC np. może nie startować bądź ledwo co grzać bo akumulator jest według komputera wyeksploatowany/kiepskim stanie ? -> zauważyłem, że S&S prawie w ogóle nie działa, nie przeszkadza mi to, ale dopiero jak sporo pojeżdżę lub losowo raczy się załączyć a przy kiepskim aku tak podobno bywa. |
|
|
|
|
|
#190 |
|
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Około 0 to po minucie czy dwóch musi być czuć ciepłe, PTC w takim razie nie grzeje.
|
|
|
|