![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#181 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 18-07-2011
Model: Focus
Silnik: 1.6 ZETEC-SE 101KM
Rocznik: 2002
|
Kolego Velianov podpisuję się rękami i nogami.
Sam stoję przed wyborem ale niestety nie mam możliwości założenia i sprawdzenia a taki rozmiar najbardziej by mi odpowidał, bo profil 50 to trochę za niski no i cena opon znacznie wyższa. Z kalkulatora wynika, że wysokość opony to: przy 185/65 ma 60,125mm, przy 195/60 ma 58,5 mm, przy 205/50 ma 51,25 mm, przy 205/55 ma 56,375 mm ( 36mm wyższa średnica koła i +9% wyższe wskazanie licznika od nominalnego rozmiaru) Z tego co wiem to użytkownik Cobretti miał założony taki zestaw jak Twój z felgami dezet re, ale et 46 i nic mu nie ocierało. Ogólnie z tego co większość osób pisze to et powinno być minimum 42 przy tym rozmiarze felgi, więć mogą one wystawać.Nie jestem pewien jak to będzie np przy czterech osobach, bagażu i maksymalnym skręcie. |
|
|
|
|
|
#182 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Velianov
Model: focus
Silnik: 1.8 tddi
Rocznik: 2003
|
Dziękuję za odpowiedzi jak jutro znajdę czas to po prostu je założę i sprawdzę wszystko dokładnie o wynikach postaram się jak najszybciej napisać
|
|
|
|
|
|
#183 |
|
![]() Imię: Mateusz
Silnik: 1.8 TdCi
Rocznik: 2004
|
Kolego Velianov, ja w swoim focusie mam założone 4x108 6.50jx16 ET bodajże 37 a na nie założone opony 205/55R16 i powiem, że fajnie to wygląda i bardzo dobrze się jeździ.
Dodam tylko, że na zimę założyłem nowe oponki i przy pełnym skręcie kół delikatnie ocierają o nadkola. Na letnich oponkach tego nie ma. Co do przekłamywania licznika - nie zwróciłem uwagi. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#184 |
|
|
Dzięki za info - miałem obawy czy ten zestaw nie będzie haczył o sprężynę ( przód ) bo luzu zostaje pewnie niewiele Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#185 | ||
|
|
Cytat:
Cytat:
U mnie zimówki pozostaną na oryginalnych stalowych. |
||
|
|
|
|
|
#186 |
|
|
Na oponkach 205/55R16 żadnego tarcia o sprężynkę czy też inne elementy zawieszenia nie mam.
Letnie mam 2-3 sezonowe także nawet nadkoli nie ocierają, aa jak pisałem, na zimę foczka dostała nowe oponki i tutaj delikatnie ociera o nadkole przy pełnym skręcie. Kolego piotrvars co rozumiesz przez założenie bardziej "baloniastych" opon ? Zakładając oponkę o profilu np 55 ma ona znormalizowaną wysokość i nie ma znaczenia czy będzie to continental czy fulda itp.. |
|
|
|
|
|
#187 | |
|
|
Cytat:
U mnie jeszcze dojdzie wymiana klocków i tarcz, ktoś przy tym rozmiarze spiłowywał klocek bo miał tarcie, ale wydaje mi się, że była to wina et ~40. Cieżka sprawa jest z felgami o rozmiarze 6,5x16, większość z nich ma niskie et i tym sposobem musiałem odrzucić felgi Momo, które bardzo mi się podobały(et max 40). Kiedyś były Alutec Tornado, ponoć w świetnej cenie, ale niestety już nie ma ich w sprzedaży. |
|
|
|
|
|
|
#188 |
|
|
Koledzy felgi założone - faktycznie nic nie obciera, jeździ się całkiem miło i wygląda to ok.
ja mam dokładnie felgi forda 6.50jx16 ET40 opony 205/55r16 nie trze nigdzie ani felga ani opona. Trzeba się jedynie przyzwyczaić do cięższego kręcenia kółkiem - u mnie ciśnienie 2.2 dlatego może ciężko chodzi. |
|
|
|
|
|
#189 |
|
|
Kolego piotrvars zimówka obciera bo jest nowa, wysoki bieżnik, aa letnie już delikatnie przytarte Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
aa Kolega Velianov niech zaprezentuje fotografię Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#190 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Mat
Model: Ford Focus
Silnik: 2.5 RS
Rocznik: 2010
|
Cytat:
Szczerze....??? Czy 15-stki czy 16-stki nie ma to znaczenia dla komfortu. Zostań przy tym rozmiarze co masz, ale kup dobre oponki. Sam wiem, co znaczą krakowskie dziury Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozdro!Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
![]() |
|
| Tagi |
| felgi , focus i , focus mk2 , ford , opony letnie , rozmiar felg , szerokość felgi opony |
|
|