Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-03-2013, 12:59   #181
piotrvars
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1.6 ZETEC-SE 101KM
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Felgi Opony Rozmiar

Kolego Velianov podpisuję się rękami i nogami.
Sam stoję przed wyborem ale niestety nie mam możliwości założenia i sprawdzenia a taki rozmiar najbardziej by mi odpowidał, bo profil 50 to trochę za niski no i cena opon znacznie wyższa.

Z kalkulatora wynika, że wysokość opony to:
przy 185/65 ma 60,125mm,
przy 195/60 ma 58,5 mm,
przy 205/50 ma 51,25 mm,
przy 205/55 ma 56,375 mm ( 36mm wyższa średnica koła i +9% wyższe wskazanie licznika od nominalnego rozmiaru)

Z tego co wiem to użytkownik Cobretti miał założony taki zestaw jak Twój z felgami dezet re, ale et 46 i nic mu nie ocierało. Ogólnie z tego co większość osób pisze to et powinno być minimum 42 przy tym rozmiarze felgi, więć mogą one wystawać.Nie jestem pewien jak to będzie np przy czterech osobach, bagażu i maksymalnym skręcie.

piotrvars jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-03-2013, 19:57   #182
Velianov
ford::amateur

Imię: Velianov
Model: focus
Silnik: 1.8 tddi
Rocznik: 2003
Domyślnie Re: Felgi Opony Rozmiar

Dziękuję za odpowiedzi jak jutro znajdę czas to po prostu je założę i sprawdzę wszystko dokładnie o wynikach postaram się jak najszybciej napisać
Velianov jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-03-2013, 21:26   #183
matipek

Imię: Mateusz
Silnik: 1.8 TdCi
Rocznik: 2004

Kolego Velianov, ja w swoim focusie mam założone 4x108 6.50jx16 ET bodajże 37 a na nie założone opony 205/55R16 i powiem, że fajnie to wygląda i bardzo dobrze się jeździ.
Dodam tylko, że na zimę założyłem nowe oponki i przy pełnym skręcie kół delikatnie ocierają o nadkola. Na letnich oponkach tego nie ma.

Co do przekłamywania licznika - nie zwróciłem uwagi.

Pozdrawiam
matipek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-03-2013, 22:14   #184
Velianov

Dzięki za info - miałem obawy czy ten zestaw nie będzie haczył o sprężynę ( przód ) bo luzu zostaje pewnie niewiele Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 04-03-2013, 08:22   #185
piotrvars

Cytat:
Napisał Velianov Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzięki za info - miałem obawy czy ten zestaw nie będzie haczył o sprężynę ( przód ) bo luzu zostaje pewnie niewiele Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To ja czekam na rezultaty. Od tego i odpowiedzi na PM od jednego z użtkowników zależy czy zalożę 15 195/60/15 czy też 205/55/16.

Cytat:
Napisał matipek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dodam tylko, że na zimę założyłem nowe oponki i przy pełnym skręcie kół delikatnie ocierają o nadkola. Na letnich oponkach tego nie ma
Zastanawia mnie czy tarcie nie wystąpi jeśli założy się bardziej "baloniaste" opony letnie. Jakie są zamontowane u Ciebie?
U mnie zimówki pozostaną na oryginalnych stalowych.
Stary 04-03-2013, 23:51   #186
matipek

Na oponkach 205/55R16 żadnego tarcia o sprężynkę czy też inne elementy zawieszenia nie mam.
Letnie mam 2-3 sezonowe także nawet nadkoli nie ocierają, aa jak pisałem, na zimę foczka dostała nowe oponki i tutaj delikatnie ociera o nadkole przy pełnym skręcie.

Kolego piotrvars co rozumiesz przez założenie bardziej "baloniastych" opon ?

Zakładając oponkę o profilu np 55 ma ona znormalizowaną wysokość i nie ma znaczenia czy będzie to continental czy fulda itp..
Stary 05-03-2013, 11:05   #187
piotrvars

Cytat:
Napisał matipek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...foczka dostała nowe oponki i tutaj delikatnie ociera o nadkole przy pełnym skręcie.

Kolego piotrvars co rozumiesz przez założenie bardziej "baloniastych" opon ?

Zakładając oponkę o profilu np 55 ma ona znormalizowaną wysokość i nie ma znaczenia czy będzie to continental czy fulda itp..
Zastanawiałem się właśnie jak to jest na podstawie tego co napisałeś: tej samej wielkości letnie opony u Ciebie nie ocierały, natomiast zimowe już tak.

U mnie jeszcze dojdzie wymiana klocków i tarcz, ktoś przy tym rozmiarze spiłowywał klocek bo miał tarcie, ale wydaje mi się, że była to wina et ~40.

Cieżka sprawa jest z felgami o rozmiarze 6,5x16, większość z nich ma niskie et i tym sposobem musiałem odrzucić felgi Momo, które bardzo mi się podobały(et max 40).
Kiedyś były Alutec Tornado, ponoć w świetnej cenie, ale niestety już nie ma ich w sprzedaży.
Stary 05-03-2013, 13:34   #188
Velianov

Koledzy felgi założone - faktycznie nic nie obciera, jeździ się całkiem miło i wygląda to ok.
ja mam dokładnie felgi forda 6.50jx16 ET40 opony 205/55r16 nie trze nigdzie ani felga ani opona.
Trzeba się jedynie przyzwyczaić do cięższego kręcenia kółkiem - u mnie ciśnienie 2.2 dlatego może ciężko chodzi.
Stary 05-03-2013, 18:45   #189
matipek

Kolego piotrvars zimówka obciera bo jest nowa, wysoki bieżnik, aa letnie już delikatnie przytarte Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

aa Kolega Velianov niech zaprezentuje fotografię Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 05-03-2013, 19:08   #190
slick
ford::advanced

Imię: Mat
Model: Ford Focus
Silnik: 2.5 RS
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał piotrvars Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam serdecznie,

Już od dłuższego czasu przeglądam forum w związku z zakupem kompletu felg i opon Michelin energy saver +...

Obecnie jeżdzę Fordem Focusem Kombi 1.6 na fabrycznych felgach stalowych i oponach pirelli p6000 185/65/14

Poruszam się głównie po krakowskich dziurach bo drogami tego nie można nazwać, w związku z tym mam trzy pytania.

1. Czy będzie duża różnica między felgami 15 a 16 jeśli chodzi o komfort jazdy po dziurawych drogach.
2. Zalecany rozmiar opon to 205/50 przy r16, jednak jest to dość drogi rozmiar a przy tym niż profil o zmniejszonym komforcie, w związku z tym czy jeśli założę opony 205/55/16 będą one ocierać lub wystąpią inne problemy (o przekłamaniu licznika wiem) ?.
3. Bardzo podobają mi się felgi MOMO, jednakże występują z et max 38, czy jest szansa aby je zamontować i aby nie wystawały. Jakie dobrać felgi z oponami tak, żeby przy rozmiarze 205/55/16 nic nie ocierało (Mam na oku Dezet RE 6.5x16 et 46)?
Hejka,
Szczerze....??? Czy 15-stki czy 16-stki nie ma to znaczenia dla komfortu. Zostań przy tym rozmiarze co masz, ale kup dobre oponki. Sam wiem, co znaczą krakowskie dziury Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozdro!Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
slick jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
felgi , focus i , focus mk2 , ford , opony letnie , rozmiar felg , szerokość felgi opony

Zasady postowania