![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1951 | |
|
ford::average
![]() Imię: Tomasz
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2013
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
|
#1952 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Wiktor
Model: Focus cztery z kartonem mleka a był mondeusz cztery
Silnik: EB
Rocznik: 2018
|
Tylko wiesz, ja miałem kupić nowe auto i padło na kompakta. Szukałem w miarę sporej ilości w środku, przy mniejszych wymiarach zewnętrznych od Mondeo.
Ale jakbym miał kupić między Mondeo mk5 vs Fokus mk4, zdecydowanie Mondeo bym wybrał. Choć w ostatecznym rozrachunku wybierałem między C-maxem a Fokusem mk4 to też właśnie nowsze systemy w Fokusie zwiększyły jego szanse na zakup. Ale nie bajery, a działanie utrzymania na pasie, wyhamowania awaryjnego. Więc ja w przypadku Mondeo mk5 aż tak bym nie patrzył na brak tych bajerów. Jednak jakość wykończenia w Fokusie jest słabsza od tej z Mondeo. |
|
|
|
|
|
#1953 |
|
|
No właśnie, każdy z tych typów ma swoje plusy i minusy
. Im dłużej trwa zakup danego samochodu tym więcej pojawia się wątpliwości niestety :-/. Masz może fabryczną navi? Testowałeś może działanie live traffic'u w niej? Bardzo odstaje od Google maps?Brakuje w Focusie jeszcze nawiewów na tył, w upalne i słoneczne dni jak jeździłeś to ewentualni pasażerowie z tyłu narzekali na wydajność klimy? A jakbyś miał porównać jakość montażu, plastików z Mondeo mk4? Z góry dzięki za odp. Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1954 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019
|
Moja żona ma LiveTraffic w Fieście. Nie zauważyłem, żeby jakoś sensownie działał i... żona jeździ na GoogleMaps.
|
|
|
|
|
|
#1955 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 01-08-2006
Model: Focus MK4
Silnik: 2.0 EcoBlue + A8
|
Co prawda dane mam glownie z Niemiec, bo w Polsce bywam rzafko, ale LiveTraffic działa bardzo dobrze, chociaż nie ma podejścia do Kii/Hyundaia (z drugiej strony Focus ma własny modem, więc nie potrzebuje hot-spota z telefonu do działania).
Plastiki są znacznie gorsze niż w jakimkolwiek Mondeo. Boczki drzwi, osłony słupków, deska rozdzielcza poniżej linii nawiewów są bardzo kiepściutkie. |
|
|
|
|
|
#1956 |
|
|
Dzięki koledzy za cenne wskazówki. Ciężki orzech do zgryzienia mam... Muszę chyba jeszcze raz się wybrać na jakąś jazdę testową Focusem.
Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1957 | |||
|
|
Cytat:
Z tej funkcji nie korzystam nawet w googlu. Cytat:
Cytat:
Boczki drzwi są plastikowe, w Mondeo było miększej. Co do spasowania, w Mondeo mi nic nie trzeszczało, rok temu na mrozach po wybojach coś się z drzwi wydobywać zaczęło. Tu przy jeździe, ostatnio coś zaczyna skrzypieć. A jeszcze jakiś czas temu pisałem, że nic nie trzeszczy. Postał przez koronawirusa i zaczął Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Przy naciskaniu w Mondeo nic, tu skrzypią boczki drzwi, plastikowa część zewnętrzna za szybą, tablet i okolice, też jak się naciska coś tam skrzypi. Siedziałem w Mondeo mk5 i jest dużo lepiej. Jednak mnie to aż tak nie przeszkadza, nie chodziłem po salonach i nie naciskałem jak Zachar. Jest też cicho, podobnie jak w Mondeo, ale od kół jest głośniej. Choć to cicho odnosi się przodu, z tyłu żona twierdzi, że jest głośniej. |
|||
|
|
|
|
|
#1958 | |
|
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
|
#1959 |
|
ford::professional
![]() Imię: Michał
Model: Fiesta Mk8 ST-Line, Mondeo Mk5 Turnier PS
Silnik: 1.0 EB, 2.0 ropniok
Rocznik: 2018, 2019
|
No właśnie tutaj jest cały problem ze mimo braku kilku technologicznych dupereli, mondeo odstaje od focusa bardzo znacznie względem wykonania, jakości materiałów, wygłuszenia, przestrzeni i dopracowania konstrukcji. A różnica w cenie to raptem 10%. Bardzo długo gryzlem się z tematem zakupu nowego auta, niby sprawa prosta, a jak już faktycznie kupujesz to okazuje sie ze wcale nie.
P.S. peugeot 508 jest piękny, ale dla mnie nie przeszedł ze względu na ilość miejsca na nogi kierowcy, w sensie na szerokość. Nie dałem rady długo jechać autem gdzie prawe kolano cały czas opierało sie o tunel i nie mogłem ruszyć nogą horyzontalnie. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1960 | |
|
|
Cytat:
Chyba, że rozmawiamy o wypasionych wersjach, ale mnie takie nie interesowały. Ale pamiętam, że jak kupowałem, to w Katowickim salonie F. stał demo Mondeo mk5 z jakimś przebiegiem niewielkim za niecałe 90. Właśnie wtedy w nim siedziałem. Dziś trochę żałuje, że się nie skusiłem, ale nie, że narzekam na Fokusa, a po prostu zawsze chciałem mieć auto tej wielkości, po Mondeo mk4, mam bardzo duży sentyment do tego modelu. No cóż, ale wtedy była decyzja na zmianę na mniejsze auto, więc o Mondeo nawet nie myślałem... Co do jakości wnętrza, podobno Fokus w wersji Vignale jest dużo lepiej wykonany. |
|
|
|
|