Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-05-2020, 00:44   #1971
marcin'ek
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 EB
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Wady i usterki wieku dziecięcego.

Bez urazy kolego ale to nie... hmm, Bentley (celowo nie pisze Mercedes bo ten jakoscia zbliza sie coraz bardziej do przecietnych kompaktow).

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Stary 04-05-2020, 07:25   #1972
Jaworrr

Model: Focus Active kombi
Silnik: 1.5 EcoBoost 150hp M6
Rocznik: 2019

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] dzięki za podzielenie się opinią. Mniej więcej nowy focus jest właśnie taki jak piszesz. Masz wersję kombi?

Cytat:
Napisał Active Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
hałas dochodzący z kół na nierównościach jest wkurzający
Active ma usztywnione zawieszenie w stosunku do wersji klasycznej, do tego koła 18" nie pomagają w tłumieniu/komforcie.
U siebie zmieniłem koła na 17", pompuję 2.1 bara i jest nawet ok.
W kombi pasowałoby wytłumić podłogę bagażnika i nadkola bo stamtąd głównie sieje szum z kół i tłuczenie się blachy podłogi.

Cytat:
Napisał Active Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W systemie bezkluczykowym kluczyk służy tylko do otwierania zamka.
Powinno też działać zamykanie samochodu. Palucha trzeba przyłożyć do klamki w miejscu ze znaczkiem (kreskami) bezkluczykowego dostępu.

Ze swoim jadę dzisiaj do ASO w sprawie skrzyni biegów (tłucze się głośno i basowo przy zmianie biegu na wyższych obrotach), dlatego do Ciebie też mam pytanie; czy zauważyłeś u siebie coś podobnego? Chcę wykluczyć to jako przypadłość (TTTM) tego modelu.
Chociaż już mi @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] dużo podpowiedział to zbieram informacje na wszelki wypadek. Dzięki
Jaworrr jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-05-2020, 08:18   #1973
bidżej
ford::professional

Model: Focus MK4
Silnik: 2.0 EcoBlue + A8
Rocznik: 2018

Cytat:
Brak spryskiwacza kamery cofania. W czasie deszczu obraz jest nieczytelny z powodu wiszących na kamerze kropel wody lub brudu.
to ma mało kto. Ale fakt, przydałoby się schować tą kamerę, tak jak np. robi to VW.

Cytat:
Lusterka zewnętrzne są troche za małe - nie mam czujników martwego pola.
fakt, lusterka są dramatyczne. Nie mają funkcji opuszczania do parkowania, nie są asferyczne, mają dramatyczną aerodynamikę, przez co brudzą się non stop.

Cytat:
Tryb jazdy inny niż normal trzeba wybierać po każdym uruchomieniu silnika. Start - Stop trzeba również wyłączać po każdym uruchomieniu silnika.
norma.

Cytat:
Auto spala tyle samo z S-S jak i bez niego.
bo start-stop nie służy do oszczędzania paliwa w realnej eksploatacji, a do zaniżania wyników pomiarów emisji, nic więcej.
bidżej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-05-2020, 11:20   #1974
Jaworrr

Odnośnie skrzyni, po wizycie w ASO - ten wariant focus tak ma. Niestety.
Zaliczona jazda z mechanikiem. Skrzynia sprawdzona w warsztacie, zawieszenie przy okazji też.
W tym samym czasie na miejscu był drugi active kombi z takim samym silnikiem, tłucze się tak samo.
Jak się komuś z Was nie tłucze to nie uwierzę jak nie usłyszę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 04-05-2020, 11:33   #1975
mdmowski

Imię: Maciej
Model: Focus MK4 Vignale
Silnik: 2.0 EcoBlue 150KM

Cytat:
W systemie bezkluczykowym kluczyk służy tylko do otwierania zamka. Brak możliwości przekręcenia zamka w celu zamknięcia.
Jak najbardziej możesz zamknąć/otworzyć auto kluczykiem w sensie fizycznie grotem.
mdmowski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-05-2020, 20:14   #1976
ucieszko
ford::average

Model: Focus MK4 active kombi
Silnik: 1.5 EB 3R

Cytat:
Napisał Jaworrr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak się komuś z Was nie tłucze to nie uwierzę jak nie usłyszę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Weź to może nagraj jakoś.
Piszesz o uderzeniu w momencie puszczenia sprzęgła czy wbicia biegu?
Bo ja naprawdę nie słyszę u siebie nic wyjątkowego.
ucieszko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-05-2020, 21:33   #1977
Jaworrr

Spróbuję nagrać jutro, jak będzie to w miarę słychać to podeślę.

Wywołać to łatwo;
Około 3500 obrotów na 1. biegu.
Sprzęgło.
Dynamicznie wbijam 2. bieg (jest basowe tąpnięcie, dźwięk dochodzi jakby z podłogi, z całego podwozia.
Puszczam sprzęgło.
Z biegu 1 na 2 bardzo to słychać, na pozostałych biegach dużo mniej, ale też są basowe tąpnięcia.

Dzisiaj przyjrzałem się jak jest zrobione wytłumienie nadkoli z tyłu od strony koła. Cienka warstwa jakiegoś sztywnego profilowanego materiału na bolcach a potem goła blacha. Pukam w ten materiał, dudni. Podłoga w kombi też dudni, może też przez to te wszystkie dźwięki się tak niosą.
Będę to wytłumiał za jakiś czas to zobaczę.

Ostatnio edytowane przez Jaworrr ; 04-05-2020 o 21:45
Stary 04-05-2020, 23:31   #1978
Tomekcvc
ford::average

Imię: Tomek
Model: Focus mk4
Silnik: 1.0

W moim też to jest, wydaje mi się, że niekażdy zwróci na to uwagę i to usłyszy. W fieście st z 2013 roku jest identyczny dźwięk.
Tomekcvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2020, 08:42   #1979
polonezwrc
ford::amateur

Model: brak
Silnik: brak
Rocznik: brak

Cześć, Jestem zainteresowany kupnem Focusa MK4 i po obejrzeniu kilku sztuk w salonach oraz jeździe próbnej, nasunęły mi się pytania.
Czy we wszystkich Focusach lampka oświetlenia tylnego rzędu siedzeń jest przyczepiona tak, że sprawia wrażenie, że trzyma się tylko na podsufitce? W Fieście poprzedniej generacji, jest to lepiej rozwiązane a auto kosztowało połowę tego co nowy Focus.
Czy tylko ja mam wrażenie, że zegary są ustawione pod trochę innym kątem niż w Focusie MK3, czy przeszkadza to w codziennej jeździe?
Ile czasu potrzeba, żeby przyzwyczaić się do innego wrzucania wstecznego biegu w skrzyni manualnej?
Pozdrawiam
polonezwrc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2020, 08:57   #1980
bidżej
ford::professional

Model: Focus MK4
Silnik: 2.0 EcoBlue + A8

Cytat:
Napisał polonezwrc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy we wszystkich Focusach lampka oświetlenia tylnego rzędu siedzeń jest przyczepiona tak, że sprawia wrażenie, że trzyma się tylko na podsufitce?
tak, wygląda to słabo
Cytat:
Napisał polonezwrc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy tylko ja mam wrażenie, że zegary są ustawione pod trochę innym kątem niż w Focusie MK3, czy przeszkadza to w codziennej jeździe?
są ustawione trochę dziwnie, ale nie przeszkadza to w ogóle i szybko się przyzwyczajasz
Cytat:
Ile czasu potrzeba, żeby przyzwyczaić się do innego wrzucania wstecznego biegu w skrzyni manualnej?
yyy... zero?
bidżej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania