![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 30-08-2008
Model: mondeo sedan [mk1]
Silnik: 1,8 td
Rocznik: 1996
|
Łożysko mcphersona to jest plastikowy wianek(obustronnie zamknięty, w którym poukładane są kulki średnicy ok 3mm.Bieżnie są chyba miedziane więc zatrzeć się nie bardzo ma co.Wypadnięcie pojedynczych kulek raczej nie grozi z tego powodu,że są zamknięte w środku wianka.Jedyna możliwość jest taka że rozsypie się całkowicie.Łożysko jest zamontowane pomiędzy górną miseczką sprężyny a poduszką (element metalowo-gumowy).Nawet gdyby całkowicie się rozleciało to luz zostanie zniwelowany rozprężeniem sprężyny,ale obracanie kołem kierownicy może być bardzo utrudnione.Natomiast wytarcie gumy poduszki będzie powodowało luz kolumny ponieważ nakrętka mocująca kolumnę dochodzi do oporu i nie ma możliwości mocniej skręcić.Po zmontowaniu nowych elementów kolumny u mnie nie zauważyłem żeby kolumna się ruszała.
|
|
|
#12 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 30-06-2010
Model: Mondeo III kombi
Silnik: 2,2 TDCi
Rocznik: 2005
|
Cytat:
|
|
|
|
#13 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 30-08-2008
Model: mondeo sedan [mk1]
Silnik: 1,8 td
Rocznik: 1996
|
Od mk III łożyska nie rozbierałem,ale mkI i mkII na 100% są kulki.
|
|
|
#14 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 19-11-2007
Model: Opel Omega
Silnik: 3.2 V6
Rocznik: 2001
|
w mk3 na pewno tez kulki. niedawno wymienialem peknieta sprezyne i od razu lozysko bo sie rozsypalo i bylo popekane. objaw byl przeskakujaca kierownica poloaczona ze stukiem podczas skrecania
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
|
Cytat:
|
|