Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-09-2010, 19:29   #11
azidahaka
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.2 TDCI 197HP
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Sprężynka (P2337) na nowych wtryskiwaczach.

Cytat:
Napisał Szturmik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tylko sprawdzony i prawdziwy mechanik który zjadł na tym zęby) z wds lub ids powinien brać się za Fordy z ( common rail )
Święte słowa...

Ale po kolei.

Wczoraj podjechałem do Forda co by zorientować się ile co kosztuje.. Urodziwa pani z Serwisu poinformowała że podstawowa diagnostyka to kwota około, przy dzisiejszym kursie, 380zł. Cóż... Nic innego nie pozostało i tak oto umówiłem się na dziś.

Rano zostawiłem autko a pani powiedziała że po diagnostyce zadzwoni, przekazać co i jak z moim Mondkiem.
Telefon koło 11:00 - dowiedziałem się że zdiagnozowali że wtryskiwacz na drugim cylindrze jest zepsuty (P2337) i że trzeba wymienić wtrysk za jedyne ~2120zł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Powiedziałem ze wszystkie cztery są nowe i wystarczy poprawnie je zakodować. Powiedziała że przekaże mechanikom i da znać koło 17:00 co i jak.

17:29 - telefon - Mondek naprawiony - zakodowanie wtrysków pomogło - cena 380zł.

A więc panowie wielkie dzięki za wszelkie rady. Jak widać bez doświadczenia ani rusz z TDCI.

Mondek śmiga aż miło. Zobaczymy jeszcze jak idzie mu odpalanie rano.

Pozdrawiam.

azidahaka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-09-2010, 08:42   #12
MonMic
ford::amateur

Imię: Michał
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2002

Witam. Podpinam się pod teamt, problem podobny, jak we wszystkich Mondeoach :/ Mianowicie wczoraj podczas jazdy zaczęła mrugać sprężynka, a auto utraciło moc, bardzo wolno przyśpieszał. Byłem pewien, że po wyłączeniu silnia się "zresetuje" ( to pomagało mi kilka razy wcześniej, bo takie objawy już miałem) i będzie ok., jak wcześniej, ale nic to nie pomogło. Spężynka nadal migała, ale do domu dojechałem. Dzisiaj rano chciałem go odpalić, ale już nie zapalił, a z wydechu wydostawały się kłęby niebieskiego dymu. Podczas "kręcenia" rozrusznikem wydawało się, jak gdyby już ''łapał", ale nic z tego, a spężynka ciągle migała. Nie wiecie jaka może być prawdopodobna usterka?
MonMic jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-09-2010, 09:13   #13
jendrekmak
ford::expert

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał MonMic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
to pomagało mi kilka razy wcześniej, bo takie objawy już miałem
szkodzenie układu wtryskowego. a jakie? to wyjdzie po odczytaniu kodów błędów na komputerze. więc nie pozostaje nic innego jak udać się na diagnozę, możesz jeszcze poszukać informacji o teście zegarów bo tam też wyświetlają się błędy.
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-09-2010, 10:12   #14
MINIO_STW
ford::average

Silnik: 2,0 130KM
Rocznik: 2003

A ja podepne sie z zapytaniem.
Coz moze byc przyczyna ze od czasu do czasu (nie okreslilem jeszcze w jakich warunkach) zaraz po odpaleniu zaswieci sie kontrolka swieczek tak na 1 sekunde i pozniej zgasnie. Przy odpalaniu puszcza jasnego dymka a poza tym wszystko ok. Jezdzi dobrze, mocy mu nie brak pali w normie.
Czy komputer mogl zachowac to w pamieci i po podpieciu wyskoczy jakis blad???
MINIO_STW jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-09-2010, 11:54   #15
cinus
ford::average

Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2002

Cytat:
Napisał MINIO_STW Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A ja podepne sie z zapytaniem.
Coz moze byc przyczyna ze od czasu do czasu (nie okreslilem jeszcze w jakich warunkach) zaraz po odpaleniu zaswieci sie kontrolka swieczek tak na 1 sekunde i pozniej zgasnie. Przy odpalaniu puszcza jasnego dymka a poza tym wszystko ok. Jezdzi dobrze, mocy mu nie brak pali w normie.
Przyczyną jest szukanie dziury w całym...

Skoro jeździ mocy mu nie brakuje nie ma "sprężynki" to po co pytanie...
Większość diesli w tym także mój puści prawie niewidoczny dla oka dym i też mu mocy nie brakuje. Więc tak naprawdę wiele czynników wpływa na to czy masz jasny dymek czy nie.

Biorąc pod uwagę fakt, że jeździłem i sprinterem i 3 miesięcznym transitem i skodą w dieslu zawsze ten dymek był. Ostatnio zdarzało mi się jeździć za dużą ilością diesli i praktycznie w 95% gdy autko przyśpieszały pojawiał się małe czarny dymek i bez względu na to czy to był passat czy mondeo czy audi. Wszystko powyżej 2002 roku.
Raz tylko widziałem złotówę gdzie stał na rondzie na wolnych obrotach i leciało mu z rury jak z komina nie wspominając już o ruszaniu.

Ostatnio edytowane przez cinus ; 11-09-2010 o 12:22
cinus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-09-2010, 11:58   #16
jendrekmak

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał MINIO_STW Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
trudno powiedzieć ale podłączyć zawsze warto. przelewy też warto sprawdzić. nawet jak nic nie wykaże to będziesz miał sprawdzone.
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-09-2010, 13:43   #17
Haarm

Model: Mondeo Kombi
Silnik: 2.0 TDCI 130 KM
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał MonMic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podczas "kręcenia" rozrusznikem wydawało się, jak gdyby już ''łapał", ale nic z tego, a spężynka ciągle migała. Nie wiecie jaka może być prawdopodobna usterka?
Miałem tak samo sprężynka zapaliła się podczas ruszania ze świateł i ograniczona moc, po zgaszeniu odpalał bez problemu ale dalej ze sprężynką. Na drugi dzień niestety już nie odpalił, sprężynka migała cały czas, kręciłem i kręciłem wydawało się własnie że załapie a tu nic. Mam webasto więc je włączyłem na jakieś 15 min, i dopiero po nagrzaniu odpalił, była przy tym przez chwile kupa dymu ale po chwili OK. Oczywiście sprężynka nadal migała, doturlałem się do mechanika okazało się że wszystkie 4 świece spalone ale wymiana nic nie zmieniła. Po podpięciu pod komuter błąd P2337, powodem błędu był zgubiony kod wtryskiwacza ponowne zakodowanie i po usterce. Może u ciebie jest podobnie jedź na kompa i zobaczysz.
Haarm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-09-2010, 15:18   #18
Wojtek

Imię: Wojtek
Model: Mondeo Mk4 , Opel Movano
Silnik: 2.0 TDCI , 2.3 DCI-by V-tech 130KM / 170KM
Rocznik: 2008 , 2011

azidahaka Popraw tytuł tematu zgodnie z regulaminem działu [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Nie ważne gdzie , nie ważne kiedy , nie ważne po co , ważne z kim.

KU PRZESTRODZE !
http://www.youtube.com/watch?v=PAWZHL46B9Q 18+ !!!
Wojtek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-09-2010, 21:20   #19
azidahaka

Silnik: 2.2 TDCI 197HP
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Mondeo Mk3 Sprężynka (P2337) na nowych wtryskiwaczach.

Panowie... A ile trwa i jak wygląda samoadaptacja.... bo jak jest zimny to tak jakby stuka?

Czy można to jakoś zrobić postojowo czy trzeba po prostu jeździć?
azidahaka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-09-2010, 21:27   #20
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Mondeo Mk3 Sprężynka (P2337) na nowych wtryskiwaczach.

Cytat:
Napisał azidahaka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie... A ile trwa i jak wygląda samoadaptacja.... bo jak jest zimny to tak jakby stuka?

Czy można to jakoś zrobić postojowo czy trzeba po prostu jeździć?
Mi tez zaraz po zrobieniu wtrysków głośno chodził (głośne wtryski), ale po jakimś czasie wszystko się "ułożyło", myśle że to trwało nie więcej niż 500 km, więc uzbroj się w cierpliwość. Najlepiej jakbyś zrobił dłuższą trasę poza terenem zabudowanym.

Tagi
sprężynka

Zasady postowania