![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 19-01-2010
Model: Ford Transit,golf 3
Silnik: 2.5 TD
Rocznik: 1993r
|
Dzieki wielkie Okraj za cenne informacje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.,jezdzilem dzisiaj po okolicy szukajac daremnie przekaznika,wszyscy prosili o numer rozkładajac rece,jeszcze raz dzieki pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
|
Witam sprawdziłem w skrzynce bezpiecznikami i okazało sie ze jest przekaznik 88AG 14512 AA tyle ze w innym gniezdzie,ale jest z boku stopiony ok poszperałem w cześciach i znalazłem drugi taki sam dobry z wyglądu i numeru,próba i nic dioda sie nie swieci zmieniłem włącznik na inny i tez nic,dalej sprawdziłem napiecie na włączniku jest,tylko ze mniejsze niz na włączniku od ogrzewania tylnej szyby,a pod podszybiem w przewodzie od strony kierowcy nie ma wcale napiecia a z drugiej strony jest 0,14v,pozostaje sprawdzenie przewodów od przełącznika do szyby i odwrotnie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.tml[/IMG]
Ostatnio edytowane przez jarecki ross ; 20-10-2010 o 19:00 |
|
|
|
|
|
#13 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Na włączniku na pinie 2 (przewód brązowo-biały) powinno być napięcie 12V - inaczej nie zadziała przekaźnik.
Spróbuj może zewrzeć na masę pin przekaźnika z tym brązowo-białym przewodem i sprawdź, czy przekaźnik wtedy zadziała (pamiętaj o stacyjce). Sprawdź także czy są napięcia na przewodzie czerwono-zielonym idącym do przekaźnika, idącym od bezp. F7 i przewodzie czarno-żółtym (od bezp. F16) Włączniki z tych modeli są mocno zawodne...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 20-10-2010 o 20:05 |
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
Witam,sprawdziłem napiecie na pinie 2 jest 10,26V,po zmostkowaniu masy z brazowo bialym przewodem slychac przekaznik ,tak trzy razy tyka a pozniej nic,po ok pol godziny znow zwarlem te piny i tak cztery razy bylo slychac jak przekaznik zalancza a potem nic.
Sprawdzilem tez: -napiecie na bezpiecznikach F7,F15,F16 wynosilo nieco ponad 12V i sa dobre, -przejscie z gniazda przekaznika do wlacznika jest, -przejscie z gniazda przekaznika do podszybia z obu stron jest, -przejscie przez szybe tez dobre, Na podszybiu brak jest napiecia,stwiam na przekaznik, poszukam jeszcze jakiegos i sie zobaczy. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Upewnij się jeszcze, czy po włączeniu włącznika pyka ten przekaźnik jak po zwarciu na masę pinu 2. Powinno być tak samo.
Też obstawiam przekaźnik. Może zdejmij obudowę i luknij do środka - może coś się do zrobić? Może styki są zawalone...
|
|
|
#16 |
|
|
Wlasnie tez mialem sprobowac z wlacznikiem i tak zrobilem jedno tykniecie i dalej nic nawet dioda sie nie zaswiecila,a przekaznik w srodku niby ok ale czuc lekko won spalenizny,w tym przytopionym niby tez wszystko ok, w sobote podjade po przekaznik, mozliwe ze sie taki znajdzie i dam znac co i jak pozdrawiamGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
|
Witam wszystkich,znalazłem 2 przekazniki podłączyłem i nic,czyli możliwe że przekaznik jest ok więc przemyślałem wszystko od początku i nagle mnie olśnilo ze nie sprawdzilem podłączenia od świateł pozycyjnych i okazało sie że wcale nie świeca,co może byc przyczyną? A i mam wypalony pancerz przy stacyjce żółty przewód.Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Ale światła pozycyjne nie mają za wiele wspólnego z ogrzewaną przednią szybą... Tyle, że do włącznika szyby idzie jeden kabelek do jego podświetlenia w nocy...
Światła pozycyjne nie wiszą także na stacyjce - omijają ją. Sprawdź ich bezpieczniki F3 i F4. We włączniku zespolonym pozycyjne światła wiszą na pinie 58 - przewód srebrno-żółty, idący do bezpieczników. Do stacyjki nie powinien dochodzić żółty przewód - może czarno-żółty?
|
|
|
#19 |
|
|
Więc żle zrozumiałem ten zdanie ze schematu dzięki za wyjaśnienie,możliwe że jest czarno-żóły mam jeszcze jedna instalacje elektryczna z tego rocznika jutro sprawdze i sie okaże.
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
|
Witam, bezpieczniki ok, żarówki obydwie spalone.A ten wypalony przewód jest żółty w drugiej stacyjce jest taki sam,są też dwa czarno-żółte.A co do szyby to może spróbować obejść przekażnik wtedy może dioda by się paliła i ogrzewanie by się włączyło?.Nie wiem czy to dobry pomysł dlatego pytam,jakby okazało sie ze jest dobrze wiedziałbym na 100% że szyba i włącznik są sprawne.
|
|
|
|