![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 07-11-2006
Model: Mondeo MK2
Silnik: 1.8 td
Rocznik: 1996
|
Może ja sie wtrące w sprawe zniknięcia krótkich swiateł ,przerabiałem to juz dwa razy (dziś był ten drugi tylko ze dziś załatwiłem sprawe raz a dobrze kupilem przekaźnik i przerobilem instalacje od krótkich swiateł , niedługo zajmę się długimi światłami :fcp26 ) ale do tematu zasilanie-załączanie krótkich swiateł zanjduje sie w przełączniku po prawo razem z wycieraczkami , najszybciej zniknięcie świateł spowodował wypalenie sie styków w tym przełączniku najprościej sprawdzić to mając miernik elektryczny i sprawdzając napięcie na kostce. Zasilenie światła znajduje sie w "podwójnej" złączce jest to pierwszy przewód od góry (u mnie czerwony a wyjściowy czerwono-zółty). Na czerwonym przewodzie zasilanie powinno być cały czas, a na czerwono-zółtym tylko wtedy kiedy włacznik jest ustawiony w pozycji zapalenia swiateł krótkich, dopiero .Jesli to tam jest problem to najlepiej wykręć przełącznik rozwierć plastikowe nity tylko te dolne, nie tam gdzie gdzie jest blacha i wyciągnij dekielek (tylko uważaj na blaszki ) i albo wymień to albo jak szkoda $$ to lutownica do ręki i heja :508: .Mam nadzieje że nie namąciłem zbytnio :559: .Pozdrówki
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-12-2006
Model: Ś. P. Transit 100
Silnik: 2,5 D
Rocznik: *1992 / +2011
|
Adam G. według mnie prawie dobrze.
Tak, gdyby mrfish nie miał i drogowych i mijania włącznikiem prawym w I pozycji dajemy napięcie na św. pozycyjne a w II pozycji dajemy napięcie na lewy przełącznik i dopiero tym wybieramy: do siebie - mijania od siebie - drogowe A napisał, że drogowe są, więc prawy przełącznik przekazuje. Upieram się przy lewym. zaraz będą fotki: Na schemacie (link) przetłumaczyłem kolorystykę izolacji - nie musi się zgadzać w naturze. Czytanie "numerków" na fotce demo. Ja rozbierałem od strony blachy - dla mnie wygodniej było i styki dorobiłem w malutkim imadełeczku z blachy mosiężnej 1,5 mm. Patrz Kto chce post kilka :fcp27 wcześniej cały schemat
|
|
|
#13 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 07-11-2006
Model: Mondeo MK2
Silnik: 1.8 td
Rocznik: 1996
|
Też mi sie cos zdawało ze skoro ma długie to nie będzie to ale chcialo sie dobrze. Może komuś innemu sie przyda.Pozdrówki :fcp29
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Rocznik: *1992 / +2011
|
W sumie temat rozwineliśmy dość dokładnie.
Na pewno nie jeden skorzysta, lub chociaż ściągnie na zaś. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#15 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 02-09-2007
|
podlacze sie pod temat bo tez nie mam od jakiegos czasu swiatel pozycyjnych i tylko tych swiatel.
rozwiercilem nity i nie stwierdzilem sladow przepalenia na blaszkach i plytce po ktorej "jeżdżą" te blaszki.. wyjasnijcie mi to jasniej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
ford::average
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 02-10-2007
Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2014
|
Niestety wina leży w przełączniku dwupozycyjnym po prawej stronie.
Postojowe sięzałączaja w 1 pozycji po przełączeniu na 2 postojowe świecą nadal jak być powinno ale nie zapalająsię mijania. Przełącznik po lewej od długich nic tu nie zmienia. Wiem bo mam to samo co autor posta i też muszę się zabrać za tą gałeczkę :fcp27, choćw tej chwili nie mam motywacji bo założyłem automatyczny włącznik świateł ( u mnie sąpo 30zł ) i po odpaleniu światełka same się zapalają Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#18 | ||
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 21-07-2007
|
Cytat:
Druga sprawa to taka, że nie wiem dlaczego, ale jak jeździłem transitem z 1996 roku to zawsze żarówki pozycyjne przepalały mi się parami czyli od razu dwie przednie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tylne były a przednich nie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Po prostu paliły się parami... Są rzeczy na świecie, które nawet najstarszym góralom się nie śniły....Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#19 |
|
ford::amateur
|
bezpieczniki sa ok, rozebralem ten przelacznik i dociskajac go i macając w roznych pozycjach czasami pozycje sie zapala..
chyba najlepszym wyjsciem bedzie kupienie nowego, oryginalnego przelacznika.. |
|
|
|
|
|
#20 | |
|