Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-01-2007, 20:02   #11
Adam G.
ford::advanced

Model: Mondeo MK2
Silnik: 1.8 td
Rocznik: 1996
Domyślnie

Może ja sie wtrące w sprawe zniknięcia krótkich swiateł ,przerabiałem to juz dwa razy (dziś był ten drugi tylko ze dziś załatwiłem sprawe raz a dobrze kupilem przekaźnik i przerobilem instalacje od krótkich swiateł , niedługo zajmę się długimi światłami :fcp26 ) ale do tematu zasilanie-załączanie krótkich swiateł zanjduje sie w przełączniku po prawo razem z wycieraczkami , najszybciej zniknięcie świateł spowodował wypalenie sie styków w tym przełączniku najprościej sprawdzić to mając miernik elektryczny i sprawdzając napięcie na kostce. Zasilenie światła znajduje sie w "podwójnej" złączce jest to pierwszy przewód od góry (u mnie czerwony a wyjściowy czerwono-zółty). Na czerwonym przewodzie zasilanie powinno być cały czas, a na czerwono-zółtym tylko wtedy kiedy włacznik jest ustawiony w pozycji zapalenia swiateł krótkich, dopiero .Jesli to tam jest problem to najlepiej wykręć przełącznik rozwierć plastikowe nity tylko te dolne, nie tam gdzie gdzie jest blacha i wyciągnij dekielek (tylko uważaj na blaszki ) i albo wymień to albo jak szkoda $$ to lutownica do ręki i heja :508: .Mam nadzieje że nie namąciłem zbytnio :559: .Pozdrówki

Adam G. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-01-2007, 00:37   #12
ziemek56
ford::expert

Model: Ś. P. Transit 100
Silnik: 2,5 D
Rocznik: *1992 / +2011
Domyślnie

Adam G. według mnie prawie dobrze.

Tak, gdyby mrfish nie miał i drogowych i mijania
włącznikiem prawym w I pozycji dajemy napięcie na św. pozycyjne a w II pozycji dajemy napięcie na lewy przełącznik i dopiero tym wybieramy:
do siebie - mijania
od siebie - drogowe

A napisał, że drogowe są, więc prawy przełącznik przekazuje. Upieram się przy lewym.

zaraz będą fotki: Na schemacie (link) przetłumaczyłem kolorystykę izolacji - nie musi się zgadzać w naturze. Czytanie "numerków" na fotce demo.

Ja rozbierałem od strony blachy - dla mnie wygodniej było i styki dorobiłem w malutkim imadełeczku z blachy mosiężnej 1,5 mm. Patrz Kto chce post kilka :fcp27 wcześniej

cały schemat
Stary 31-01-2007, 09:27   #13
Adam G.
ford::advanced

Model: Mondeo MK2
Silnik: 1.8 td
Rocznik: 1996
Domyślnie

Też mi sie cos zdawało ze skoro ma długie to nie będzie to ale chcialo sie dobrze. Może komuś innemu sie przyda.Pozdrówki :fcp29
Adam G. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-01-2007, 12:09   #14
ziemek56

Domyślnie

W sumie temat rozwineliśmy dość dokładnie.

Na pewno nie jeden skorzysta, lub chociaż ściągnie na zaś. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 06-10-2007, 13:46   #15
Ivo
ford::amateur

Domyślnie

podlacze sie pod temat bo tez nie mam od jakiegos czasu swiatel pozycyjnych i tylko tych swiatel.
rozwiercilem nity i nie stwierdzilem sladow przepalenia na blaszkach i plytce po ktorej "jeżdżą" te blaszki..
wyjasnijcie mi to jasniej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ivo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-10-2007, 22:12   #16
wojjan
ford::average

Domyślnie

Cytat:
Napisał Ivo
nie mam od jakiegos czasu swiatel pozycyjnych i tylko tych swiatel.
Może uznasz to za głupie pytanie ale, sprawdziłeś bezpieczniki ?
wojjan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-10-2007, 22:19   #17
krisskross666
ford::beginner

Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2014
Domyślnie światła

Niestety wina leży w przełączniku dwupozycyjnym po prawej stronie.
Postojowe sięzałączaja w 1 pozycji po przełączeniu na 2 postojowe świecą nadal jak być powinno ale nie zapalająsię mijania. Przełącznik po lewej od długich nic tu nie zmienia.

Wiem bo mam to samo co autor posta i też muszę się zabrać za tą gałeczkę :fcp27,

choćw tej chwili nie mam motywacji bo założyłem automatyczny włącznik świateł ( u mnie sąpo 30zł ) i po odpaleniu światełka same się zapalają Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
krisskross666 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-10-2007, 03:27   #18
DZIDA_ZGO
ford::average

Domyślnie

Cytat:
Napisał wojjan
Cytat:
Napisał Ivo
nie mam od jakiegos czasu swiatel pozycyjnych i tylko tych swiatel.
Może uznasz to za głupie pytanie ale, sprawdziłeś bezpieczniki ?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. bezpieczniki to jedna sprawa

Druga sprawa to taka, że nie wiem dlaczego, ale jak jeździłem transitem z 1996 roku to zawsze żarówki pozycyjne przepalały mi się parami czyli od razu dwie przednie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tylne były a przednich nie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po prostu paliły się parami...

Są rzeczy na świecie, które nawet najstarszym góralom się nie śniły....Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 07-10-2007, 09:36   #19
Ivo
ford::amateur

Domyślnie

bezpieczniki sa ok, rozebralem ten przelacznik i dociskajac go i macając w roznych pozycjach czasami pozycje sie zapala..
chyba najlepszym wyjsciem bedzie kupienie nowego, oryginalnego przelacznika..
Ivo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-10-2007, 23:13   #20
ziemek56

Domyślnie

Cytat:
Napisał Ivo
czasami pozycje sie zapala..
Blaszka stykowa ma dwie "nóżki" wystarczy by jedna wytarła się mocniej i nie styka bo cała dociskana jest prosto (ramka prowadząca).Może też być lekko nadtopiony plastik i blaszka krzywo "patrzy".

Zasady postowania