![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#11 | |
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 05-11-2009
Model: Focus
Silnik: 1.8 Zetec 16V
Rocznik: 2000
|
![]()
Jakaś plaga z tymi wycieraczkami. W mojej Foce (żona nią jeździ) właśnie też przestały działać wycieraczki i spryskiwacz. Wywaliło bezpiecznik 20A od przedniej wycieraczki. Po wymianie to samo, ale ani wycieraczki ani spryskiwacz nie drgnęły. Dodam, że po włożeniu większego bezpiecznika nadal nic się nie dzieje (bezpiecznik cały).
Wyciągnąłem moduł przerywacza przedniej i tylnej wycieraczki (ten wskazany przez dzid3k), ale wygląda, że jest ok. Nie ma śladów przepalenia itp Ma ktoś pomysł co może być z tymi wycieraczkami ? Cytat:
Ostatnio edytowane przez Agnesqa ; 04-02-2012 o 13:31 Powód: pkt 21 regulaminu |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 06-02-2010
Model: focus
Silnik: 1,8TDDI
Rocznik: 1999
|
![]()
może po prostu za ciężko chodzą wycieraczki[zacierają się] i pali bezpiecznik. miałem podobny problem z tylną wycieraczką,rozebrałem wyczyściłem mechanizm i chodzi.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
![]() Zarejestrowany: 05-11-2009
Model: Focus
Silnik: 1.8 Zetec 16V
Rocznik: 2000
|
![]() Cytat:
Za brak reakcji wycieraczek i spryskiwacza odpowiada oczywiście bezpiecznik z głównej skrzynki nr 55. Wymieniłem dzisiaj bo był przepalony, wycieraczki ruszyły i bezpiecznik poleciał w połowie ruchu wycieraczek. Poleciałem na stację i kupiłem nowe, znowu wymieniłem i teraz wycieraczki i spryskiwacze śmigają. Pytanie tylko na jak długo starczy. Może ktoś zna powód przepalania się tego bezpiecznika ? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
![]() Zarejestrowany: 22-10-2011
Model: MK2
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2007
|
![]()
wydaje mi sie ze gdzies cos przymarzlo!!! schowalem samochod do kolegi do garazu na caly dzien i chodza dziwna sprawa
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
![]() Zarejestrowany: 28-01-2012
Model: focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2001
|
![]()
na pewno nic nie przymarzło ... ja problem z przepalającym bezpiecznikiem mam juz z 2 lata. na początku palił mi bezpiecznik bardzo rzadko...przy dużych opadach deszczu lub śniegu. pomagała wymiana bezpiecznika. i śmigalo. teraz juz piardło na amen. co włożę bezpiecznik to przepala.. podejrzewam ze to wina silniczka wycieraczek... ale sprawdzę dopiero w weekend. sprubuje nasmarowac przeczyścić... jesli to nie pomoze to moze kupie ... cena w granicach 300 zł...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
![]() Imię: Sylwester
Model: Focus - kombi - MK2
Silnik: 1596 benzyna
Rocznik: 2007
|
![]()
Witam, odświeżam temat dziś podczas jazdy chcąc włączyć wycieraczki cisza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nie działają przód i tył oraz nie działa spryskiwacz przód i tył. Zmieniłem bezpiecznik 55 (żółty) po przekręceniu kluczyka nie działa znowu poleciał bezpiecznik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. 3x wymieniłem bezpiecznik i dalej przepala po przekręceniu kluczyka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pomocy Za co odpowiada przekaźnik mam ten podwójny oryginalny fordowski 98AG-14N089 AA
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
![]() Imię: Przykry
Model: Ford Focus Sedan [MK1]Lifting
Silnik: 1.8 16V
Rocznik: 2002
|
![]()
Witam
Pacjent: Ford Focus 1.8 16V 2002r. sedan Objawy: Przepalajacy sie bezpiecznik od wycieraczek, nie dzialaja ani spryskiwacze ani wycieraczki przedniej szyby. Diagnoza: Nalezy wyjac mechanizm wycieraczek (3 sruby nasadka nr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Zdejmujesz plastikowy czarny kapturek z silnika od wycieraczek, ktory zapinany jest na 4 plactikowe zapinki. Wewnatrz znajduje sie pierscien silnika, smar, 3 metalowe palce jezdzace po pierscieniu. U mnie jak to otworzylem bylo widac przypalony smar. Po prostu jest go tam za duzo i powoduje zwarcia. Nalezy usunac czesc smaru, a reszta nasmarowac metalowy pierscien. Po tak wykonanej naprawie wycieraczki wracaja do normalnego uzytkowania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Natomiast mam inny problem z wycieraczkami, mianowicie: od czasu powyzszej naprawy przestal mi dzialac interwal wycieraczek i jak nacisniej w dol manetke od wycieraczek to nie robia pojedynczego cyklu pracy tylko zatrzymuja sie jak puszcze manetke. Dodam ze szybka praca wycieraczek dziala i spraskiwacz tez dziala. Wyczytalem gdzies ze za sterowanie wycieraczkami odpowiedzialny jest modul CTM(Central Time Module), ktory jest za schowkiem. Zdjelem wiec schowek lecz znalazlem to: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Co mam z tym zrobic? Ktory to modul CTM? Jak naprawic te wycieraczki czasowe? |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
ford::advanced
![]() Imię: Waldek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1,8 B(125)
Rocznik: 2009
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
|
![]()
Dzieki za podpowiedz kolego waldek1221
Okazalo sie ze przekaznik(ktory jest w skrzynce bezpiecznikowej pod kierownica) od wycieraczek jest uszkodzony. Raz zlapie, a za chwile juz nie ma sily przyciagnac styku. Jutro pojade na szrot i sprobuje podmienic. Dam znac czy pomoglo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeszcze raz dzieki za podpowiedz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
|
![]()
Potwierdzam, wystarczy wymienic szary przekaznik w skrzynce bezpiecznikowej pod kolumna kierownicy i wycieraczki czasowe znow zaczely poprawnie dzialac Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
spryskiwacze , wycieraczki |
|
|