Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-02-2012, 13:03   #11
Qniu
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.8 Zetec 16V
Rocznik: 2000
Domyślnie

Jakaś plaga z tymi wycieraczkami. W mojej Foce (żona nią jeździ) właśnie też przestały działać wycieraczki i spryskiwacz. Wywaliło bezpiecznik 20A od przedniej wycieraczki. Po wymianie to samo, ale ani wycieraczki ani spryskiwacz nie drgnęły. Dodam, że po włożeniu większego bezpiecznika nadal nic się nie dzieje (bezpiecznik cały).
Wyciągnąłem moduł przerywacza przedniej i tylnej wycieraczki (ten wskazany przez dzid3k), ale wygląda, że jest ok. Nie ma śladów przepalenia itp
Ma ktoś pomysł co może być z tymi wycieraczkami ?

Cytat:
Napisał mati_skarland1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam! podlacze sie pod temat rozmowy tylko ze ja mam troszke inny problem. Mianowicie dziala tylna wycieraczka oraz spryskiwacz, dziala z przodu spryskiwacz a nie dzialaja przednie wicieraczki. Jaka moze byc przyczyna??? POMOCY focus MK2
Sprawdź po prostu bezpiecznik przednich wycieraczek (w głównej skrzynce bezpiecznikowej - tej wewnątrz kabiny) nr 55

Ostatnio edytowane przez Agnesqa ; 04-02-2012 o 13:31 Powód: pkt 21 regulaminu
Qniu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-02-2012, 16:31   #12
cupe sport
ford::beginner

Model: focus
Silnik: 1,8TDDI
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: Wycieraczki przód i tył nie działa oraz spryskiwacz.

może po prostu za ciężko chodzą wycieraczki[zacierają się] i pali bezpiecznik. miałem podobny problem z tylną wycieraczką,rozebrałem wyczyściłem mechanizm i chodzi.
cupe sport jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-02-2012, 19:04   #13
Qniu

Model: Focus
Silnik: 1.8 Zetec 16V
Rocznik: 2000

Cytat:
Napisał cupe sport Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
może po prostu za ciężko chodzą wycieraczki[zacierają się] i pali bezpiecznik. miałem podobny problem z tylną wycieraczką,rozebrałem wyczyściłem mechanizm i chodzi.
To raczej nie to. Prędzej jakieś zwarcie albo zepsuty element sterujący.
Za brak reakcji wycieraczek i spryskiwacza odpowiada oczywiście bezpiecznik z głównej skrzynki nr 55.
Wymieniłem dzisiaj bo był przepalony, wycieraczki ruszyły i bezpiecznik poleciał w połowie ruchu wycieraczek.
Poleciałem na stację i kupiłem nowe, znowu wymieniłem i teraz wycieraczki i spryskiwacze śmigają. Pytanie tylko na jak długo starczy.
Może ktoś zna powód przepalania się tego bezpiecznika ?
Qniu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-02-2012, 20:15   #14
mati_skarland1

Model: MK2
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Re: Wycieraczki przód i tył nie działa oraz spryskiwacz.

wydaje mi sie ze gdzies cos przymarzlo!!! schowalem samochod do kolegi do garazu na caly dzien i chodza dziwna sprawa
mati_skarland1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-02-2012, 19:30   #15
gonzalez69

Model: focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2001

na pewno nic nie przymarzło ... ja problem z przepalającym bezpiecznikiem mam juz z 2 lata. na początku palił mi bezpiecznik bardzo rzadko...przy dużych opadach deszczu lub śniegu. pomagała wymiana bezpiecznika. i śmigalo. teraz juz piardło na amen. co włożę bezpiecznik to przepala.. podejrzewam ze to wina silniczka wycieraczek... ale sprawdzę dopiero w weekend. sprubuje nasmarowac przeczyścić... jesli to nie pomoze to moze kupie ... cena w granicach 300 zł...
gonzalez69 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-05-2014, 13:39   #16
sylwester.mikoda

Imię: Sylwester
Model: Focus - kombi - MK2
Silnik: 1596 benzyna
Rocznik: 2007

Witam, odświeżam temat dziś podczas jazdy chcąc włączyć wycieraczki cisza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nie działają przód i tył oraz nie działa spryskiwacz przód i tył. Zmieniłem bezpiecznik 55 (żółty) po przekręceniu kluczyka nie działa znowu poleciał bezpiecznik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. 3x wymieniłem bezpiecznik i dalej przepala po przekręceniu kluczyka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pomocy Za co odpowiada przekaźnik mam ten podwójny oryginalny fordowski 98AG-14N089 AA
sylwester.mikoda jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2014, 16:57   #17
przykry

Imię: Przykry
Model: Ford Focus Sedan [MK1]Lifting
Silnik: 1.8 16V
Rocznik: 2002

Witam
Pacjent: Ford Focus 1.8 16V 2002r. sedan
Objawy: Przepalajacy sie bezpiecznik od wycieraczek, nie dzialaja ani spryskiwacze ani wycieraczki przedniej szyby.
Diagnoza: Nalezy wyjac mechanizm wycieraczek (3 sruby nasadka nr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Zdejmujesz plastikowy czarny kapturek z silnika od wycieraczek, ktory zapinany jest na 4 plactikowe zapinki. Wewnatrz znajduje sie pierscien silnika, smar, 3 metalowe palce jezdzace po pierscieniu. U mnie jak to otworzylem bylo widac przypalony smar. Po prostu jest go tam za duzo i powoduje zwarcia. Nalezy usunac czesc smaru, a reszta nasmarowac metalowy pierscien. Po tak wykonanej naprawie wycieraczki wracaja do normalnego uzytkowania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Natomiast mam inny problem z wycieraczkami, mianowicie: od czasu powyzszej naprawy przestal mi dzialac interwal wycieraczek i jak nacisniej w dol manetke od wycieraczek to nie robia pojedynczego cyklu pracy tylko zatrzymuja sie jak puszcze manetke.
Dodam ze szybka praca wycieraczek dziala i spraskiwacz tez dziala.
Wyczytalem gdzies ze za sterowanie wycieraczkami odpowiedzialny jest modul CTM(Central Time Module), ktory jest za schowkiem. Zdjelem wiec schowek lecz znalazlem to:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Co mam z tym zrobic? Ktory to modul CTM? Jak naprawic te wycieraczki czasowe?
przykry jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2014, 18:08   #18
waldek1221
ford::advanced

Imię: Waldek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1,8 B(125)
Rocznik: 2009

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
waldek1221 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2014, 20:39   #19
przykry

Dzieki za podpowiedz kolego waldek1221

Okazalo sie ze przekaznik(ktory jest w skrzynce bezpiecznikowej pod kierownica) od wycieraczek jest uszkodzony. Raz zlapie, a za chwile juz nie ma sily przyciagnac styku. Jutro pojade na szrot i sprobuje podmienic.
Dam znac czy pomoglo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jeszcze raz dzieki za podpowiedz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrawiam
Stary 18-07-2014, 11:40   #20
przykry

Potwierdzam, wystarczy wymienic szary przekaznik w skrzynce bezpiecznikowej pod kolumna kierownicy i wycieraczki czasowe znow zaczely poprawnie dzialac Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam
Odpowiedz

Tagi
spryskiwacze , wycieraczki

Zasady postowania