Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-04-2006, 14:41   #11
bobo
ford::beginner

Model: Fiesta MK IV
Silnik: 1,25 ZETEC
Rocznik: 2000
Domyślnie

Do kolegi "roberto_w"jeśli robisz reset kilmy w taki sposób jak opisałeś że Off-nawiew na nogi i potem na wprost i na wyświetlaczu świeci Ci wszystko co jest na wyświetlaczu to jest dobrze tylko trzeba jeszcze przycisnąć nawiew na szybę bo to jest wtedy pełny reset. Jeśli robisz jak wyżej a pojawią się jakieś wartości liczbowe np"1240,1242" to wtedy wskazuje Ci co masz uszkodzone w klimie czyli jaki silniczek trzeba wymienić (mam opisy poszczególnych uszkodzeń jeśli wyskakują te wartości liczbowe to Ci moge podesłać)jesłi zrobisz off nawiew na nogi i wciśniesz auto to wtedy testuje Ci wszystkie podespoły klimy i na pełny reset trzeba też wcisnąć nawiew na szybę.Jeśli po tym zabiegu nic nie wróci do normy to znaczy że klimę masz ok, a uszkodzenia trzeba szukac poza sterownikiem klimy,może termosta i sama nagrzewnica coś nawala.

bobo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-04-2006, 15:30   #12
kuwik

Domyślnie

mam dokładnie odwrotny problem, na LO grzeje, po jakimś czsie (ewentualnie zabawą ustawieniami ) zaczyna chłodzić. Na 19stopni grzeje ze 25. Podobno sterowniki temp w tych rocznikach były wadliwe??? Chyba sprubuję przeczyścić styki sterownika.
kuwik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-04-2006, 07:14   #13
bobo

Model: Fiesta MK IV
Silnik: 1,25 ZETEC
Rocznik: 2000
Domyślnie

nic nie da czyszczenie styków, jeśli w czasie sprawdzanie błędów sterownika wychodzi błąd 1240 lub 1242 to jest silniczek komory mieszalnika który właśnie jest odpowiedzialny za to czy jest ciepło czy zimno , należy skasować błąd i jak to nie pomoże to wymienic ten silniczek (koło 200 zł), wymiana sterownika to ostateczność zresztą dość droga bo coś koło 1000 zł.
bobo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-10-2006, 16:09   #14
zwierzak
ford::amateur

Domyślnie

witojcie!!!

mam problem,
jeżdże scorio kombi 1995 r, klimatronik i mam w nim uszkodzony rezystor
jak na razie nie udało mi sie znaleźć tego pierdolnika w rozsądnej cenie, a pogoda fajna juz nie jest.... jesli ktoś zna adres sklepów gdzie moge kupic uzywany rezysto w dobrej cenie to prosze o pomoc. bede wdzieczny...bardzo qrde

pozdrawiam i prosze o maile
your zwierzak
Stary 04-12-2006, 15:21   #15
Rafał
ford::average

Imię: Rafał
Model: fiesta
Silnik: 1.4 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie

Cytat:
Napisał TheTrooper
Narazie działa jakoś Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) , wyjałem sterownik klimy przeczyściłem styki i grzeje narazie. Jak wysiądzie to zbadam to wyłaczanie i włączanie klimy.
Mi od soboty też jest zimno !!!!!
gdzie znajdę ten sterownik klimy ????

i jak to w końcu jest z tym resetem nawiew na szybę ( czyt, chlopek + strzałka w górę) czy nawiew na szybę ( czyli szyba) z włączeniem klimy

ps co ciekawe przy przełączaniu z nawiewu L -> na szybe włącza mi się a/c i obieg wewnętrzny
Rafał jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-12-2006, 16:22   #16
szibel

Model: x-type
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2004
Domyślnie

Cytat:
Napisał kuwik
mam dokładnie odwrotny problem, na LO grzeje, po jakimś czsie (ewentualnie zabawą ustawieniami ) zaczyna chłodzić. Na 19stopni grzeje ze 25. Podobno sterowniki temp w tych rocznikach były wadliwe??? Chyba sprubuję przeczyścić styki sterownika.
Mam dokładnie to samo co ty. Ostatnio resetowałem kompa w aucie i pomogło to jedynie na jeden dzień. Przy sprawdzaniu i resetowaniu klimy nie pokazuje błędów. Jak wpadniesz na pomysł co z tym zrobić to daj znać. Ja na razie się poddałem i jeżdże z otwartymi oknamiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
szibel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-12-2006, 16:49   #17
kiceksc
ford::advanced

Imię: Bony
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2002
Domyślnie

Kod:
MK III

Self-test : 

1) Nacisnąć przyciski "OFF i nawiew na nogi" na około 2 sekundy, a następnie przycisk "Auto" w ciągu maksymalnie 1,5 sekundy od puszczenia "OFF i nawiew na nogi" 
2) System zacznie self-test i ZAPISZE ewentualne kody błędów DTC (Diagnostic Trouble Codes). 
3) Naciśnięcie przycisku "odmrażanie" spowoduje wymazanie błędów i wyjście z self-testu. 
4) Naciśnięcie jakiegokolwiek innego przycisku spowoduje wyjście z self-testu bez wymazania kodów błędów DTC 

Odczyt błędów DTC 

1) Nacisnąć przyciski "off i nawiew na nogi" na około 2 sekundy, a następnie przycisk "headroom" w ciągu maksymalnie 1,5 sekundy od puszczenia "OFF i nawiew na nogi" 
2) Kody błędów DTC (sporadyczne) zostaną wyświetlone. 
3) Naciśnięcie przycisku "odmrażanie" spowoduje wymazanie błędów 

Odczyt wersji softu 

1) Nacisnąć przyciski "off i nawiew na nogi" na około 2 sekundy, a następnie przycisk "AC" w ciągu maksymalnie 1,5 sekundy od puszczenia "OFF i nawiew na nogi"

Do MK III są też takie tipsy:

Aby wyświetlić bieżące błędy : 
1) Włączyć zapłon 
2) Nacisnąć krótko dwa przyciski "OFF" i "nawiew na nogi" (razem) 
3) W ciągu 2 sekund nacisnąć przycisk "Auto" 
4) System jest teraz w trybie serwisowym 

Aby wyświetlić sporadyczne błędy : 

1) Włączyć zapłon 
2) Nacisnąć krótko dwa przyciski "OFF" i "nawiew na nogi" (razem) 
3) W ciągu 2 sekund nacisnąć przycisk "nawiew na twarz" 
4) System jest teraz w trybie diagnostycznym. kody będą pokazywały się na ekranie LCD. 
Każdy kod składa się z 2 członów po 2 liczby - i tak będzie się wyświetlał. Czas wyświetlania jednego członu trwa 2 sekundy. 
Kod trzeba więc sobie "poskładać" z 2 członów i odczytać co oznacza na podstawie poniższych danych :

B1200 - Błąd wewnętrzny sterownika A/C 
B1242 - Niesprawny silnik recyrkulacji powietrza nagrzanego 
B1251 - Czujnik temperatury wewnętrznej - otwarty obwód 
B1253 - Czujnik temperatury wewnętrznej - zwarcie w obwodzie 
B1259 - Czujnik nasłonecznienia - otwarty obwód 
B1261 - Czujnik nasłonecznienia - zwarcie w obwodzie 
B1262 - Niesprawny silnik regulacji powietrza nagrzanego / odmrażania 
B1342 - Błąd wewnętrzny sterownika A/C 
B1676 - Bład zasilania sterownika A/C 
B2297 - Czujnik temperatury nagrzania - otwarty obwód 
B2298 - Czujnik temperatury nagrzania - zwarcie w obwodzie 
B2308 - Niesprawny silniczek czujnika temperatury wewnętrznej
Wszystko zaczerpnięte z MCP. Mam nadzieje, że będzie to troche pomocne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Saab 900NG B204L 304KM/431Nm
kiceksc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-12-2006, 21:59   #18
Rafał

Domyślnie

łoł dzięki
tylko że mi na teście nie wykazał nic - i nic się nie świeci poprostu zero - nul

ale za to skasował błąd o którym wcześniej pisałem - więc to nie to

no i efektu nie ma dalej - niestety
Stary 05-12-2006, 18:04   #19
szibel

Model: x-type
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2004
Domyślnie

Cytat:
Napisał bobo
nic nie da czyszczenie styków, jeśli w czasie sprawdzanie błędów sterownika wychodzi błąd 1240 lub 1242 to jest silniczek komory mieszalnika który właśnie jest odpowiedzialny za to czy jest ciepło czy zimno , należy skasować błąd i jak to nie pomoże to wymienic ten silniczek (koło 200 zł), wymiana sterownika to ostateczność zresztą dość droga bo coś koło 1000 zł.
Dzisiaj wyskoczył mi błąd 1240 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Ta cena 200 zł, którą podałeś to jest cena w ASO?
Gdzie w aucie jest ten silnik??
szibel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-12-2006, 20:00   #20
Rafał

Domyślnie

Cuda się zdarzają nie wiem na co chorował ale po zabawie- kilkukrotnej - w kasowanie klimy zniknął bład który miał jak go kupiłem
no i zaczął spowrotem grzać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ! ! ! ! !

jedynie problem parujących szyb pozostał .......
Odpowiedz

Zasady postowania