![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 20-11-2005
Model: Fiesta MK IV
Silnik: 1,25 ZETEC
Rocznik: 2000
|
Do kolegi "roberto_w"jeśli robisz reset kilmy w taki sposób jak opisałeś że Off-nawiew na nogi i potem na wprost i na wyświetlaczu świeci Ci wszystko co jest na wyświetlaczu to jest dobrze tylko trzeba jeszcze przycisnąć nawiew na szybę bo to jest wtedy pełny reset. Jeśli robisz jak wyżej a pojawią się jakieś wartości liczbowe np"1240,1242" to wtedy wskazuje Ci co masz uszkodzone w klimie czyli jaki silniczek trzeba wymienić (mam opisy poszczególnych uszkodzeń jeśli wyskakują te wartości liczbowe to Ci moge podesłać)jesłi zrobisz off nawiew na nogi i wciśniesz auto to wtedy testuje Ci wszystkie podespoły klimy i na pełny reset trzeba też wcisnąć nawiew na szybę.Jeśli po tym zabiegu nic nie wróci do normy to znaczy że klimę masz ok, a uszkodzenia trzeba szukac poza sterownikiem klimy,może termosta i sama nagrzewnica coś nawala.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
![]() Zarejestrowany: 14-01-2006
|
mam dokładnie odwrotny problem, na LO grzeje, po jakimś czsie (ewentualnie zabawą ustawieniami ) zaczyna chłodzić. Na 19stopni grzeje ze 25. Podobno sterowniki temp w tych rocznikach były wadliwe??? Chyba sprubuję przeczyścić styki sterownika.
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
![]() Zarejestrowany: 20-11-2005
Model: Fiesta MK IV
Silnik: 1,25 ZETEC
Rocznik: 2000
|
nic nie da czyszczenie styków, jeśli w czasie sprawdzanie błędów sterownika wychodzi błąd 1240 lub 1242 to jest silniczek komory mieszalnika który właśnie jest odpowiedzialny za to czy jest ciepło czy zimno , należy skasować błąd i jak to nie pomoże to wymienic ten silniczek (koło 200 zł), wymiana sterownika to ostateczność zresztą dość droga bo coś koło 1000 zł.
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 27-10-2006
|
witojcie!!!
mam problem, jeżdże scorio kombi 1995 r, klimatronik i mam w nim uszkodzony rezystor jak na razie nie udało mi sie znaleźć tego pierdolnika w rozsądnej cenie, a pogoda fajna juz nie jest.... jesli ktoś zna adres sklepów gdzie moge kupic uzywany rezysto w dobrej cenie to prosze o pomoc. bede wdzieczny...bardzo qrde pozdrawiam i prosze o maile your zwierzak
|
|
|
#15 | |
|
ford::average
![]() Imię: Rafał
Model: fiesta
Silnik: 1.4 TDCI
Rocznik: 2007
|
Cytat:
gdzie znajdę ten sterownik klimy ???? i jak to w końcu jest z tym resetem nawiew na szybę ( czyt, chlopek + strzałka w górę) czy nawiew na szybę ( czyli szyba) z włączeniem klimy ps co ciekawe przy przełączaniu z nawiewu L -> na szybe włącza mi się a/c i obieg wewnętrzny
|
|
|
|
#16 | |
|
![]() Zarejestrowany: 17-11-2005
Model: x-type
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2004
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Bony
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2002
|
Kod:
MK III Self-test : 1) Nacisnąć przyciski "OFF i nawiew na nogi" na około 2 sekundy, a następnie przycisk "Auto" w ciągu maksymalnie 1,5 sekundy od puszczenia "OFF i nawiew na nogi" 2) System zacznie self-test i ZAPISZE ewentualne kody błędów DTC (Diagnostic Trouble Codes). 3) Naciśnięcie przycisku "odmrażanie" spowoduje wymazanie błędów i wyjście z self-testu. 4) Naciśnięcie jakiegokolwiek innego przycisku spowoduje wyjście z self-testu bez wymazania kodów błędów DTC Odczyt błędów DTC 1) Nacisnąć przyciski "off i nawiew na nogi" na około 2 sekundy, a następnie przycisk "headroom" w ciągu maksymalnie 1,5 sekundy od puszczenia "OFF i nawiew na nogi" 2) Kody błędów DTC (sporadyczne) zostaną wyświetlone. 3) Naciśnięcie przycisku "odmrażanie" spowoduje wymazanie błędów Odczyt wersji softu 1) Nacisnąć przyciski "off i nawiew na nogi" na około 2 sekundy, a następnie przycisk "AC" w ciągu maksymalnie 1,5 sekundy od puszczenia "OFF i nawiew na nogi" Do MK III są też takie tipsy: Aby wyświetlić bieżące błędy : 1) Włączyć zapłon 2) Nacisnąć krótko dwa przyciski "OFF" i "nawiew na nogi" (razem) 3) W ciągu 2 sekund nacisnąć przycisk "Auto" 4) System jest teraz w trybie serwisowym Aby wyświetlić sporadyczne błędy : 1) Włączyć zapłon 2) Nacisnąć krótko dwa przyciski "OFF" i "nawiew na nogi" (razem) 3) W ciągu 2 sekund nacisnąć przycisk "nawiew na twarz" 4) System jest teraz w trybie diagnostycznym. kody będą pokazywały się na ekranie LCD. Każdy kod składa się z 2 członów po 2 liczby - i tak będzie się wyświetlał. Czas wyświetlania jednego członu trwa 2 sekundy. Kod trzeba więc sobie "poskładać" z 2 członów i odczytać co oznacza na podstawie poniższych danych : B1200 - Błąd wewnętrzny sterownika A/C B1242 - Niesprawny silnik recyrkulacji powietrza nagrzanego B1251 - Czujnik temperatury wewnętrznej - otwarty obwód B1253 - Czujnik temperatury wewnętrznej - zwarcie w obwodzie B1259 - Czujnik nasłonecznienia - otwarty obwód B1261 - Czujnik nasłonecznienia - zwarcie w obwodzie B1262 - Niesprawny silnik regulacji powietrza nagrzanego / odmrażania B1342 - Błąd wewnętrzny sterownika A/C B1676 - Bład zasilania sterownika A/C B2297 - Czujnik temperatury nagrzania - otwarty obwód B2298 - Czujnik temperatury nagrzania - zwarcie w obwodzie B2308 - Niesprawny silniczek czujnika temperatury wewnętrznej
|
|
|
#18 |
|
|
łoł dzięki
tylko że mi na teście nie wykazał nic - i nic się nie świeci poprostu zero - nul ale za to skasował błąd o którym wcześniej pisałem - więc to nie to no i efektu nie ma dalej - niestety
|
|
|
#19 | |
|
![]() Zarejestrowany: 17-11-2005
Model: x-type
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2004
|
Cytat:
Ta cena 200 zł, którą podałeś to jest cena w ASO? Gdzie w aucie jest ten silnik?? |
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
|
Cuda się zdarzają nie wiem na co chorował ale po zabawie- kilkukrotnej - w kasowanie klimy zniknął bład który miał jak go kupiłem
no i zaczął spowrotem grzać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ! ! ! ! ! jedynie problem parujących szyb pozostał .......
|