Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-04-2011, 11:19   #11
aprox99
ford::expert

Imię: Piotr
Model: Audi A4 TDI,Fiesta
Silnik: 2L 150 KM,1,25-82 KM
Rocznik: 2014,2014
Domyślnie Odp: Proba przelewowa

Nie jestem z autem ozeniony,to tylko blacha,plastik i szklo,szukanie tego bledu byloby za kosztowne niech sie inni martwia,przy jezdzie probnej wyskoczyla sprezynka ale kupujacemu bylo to obojetne

aprox99 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-04-2011, 14:13   #12
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Jeszcze pociągnę wątek:
-przyszły ciepłe dni i nic się nie dzieje przy włożonym "zastępczym" zaworze IMV. Mimo ostrego deptania silnik nie wchodzi w tryb awaryjny.
Ten "zastępczy" pochodzi z tego samego rocznika co mój i ma podobny przebieg - nie chcę się domyślać jak długo jeszcze będzie prawidłowo pracował...

Więc dzisiaj kupiłem w Inter Carsie nowy zawór IMV (nr kat. DEL 9109 - 903), cena 385 zł brutto.
-----------------------------------------------------
No i się pospieszyłem...
Właśnie wchodzi raz za razem w tryb awaryjny. Coś czuję, że pompa do wymiany...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 22-04-2011 o 16:17
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2011, 01:07   #13
jendrekmak

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Właśnie wchodzi raz za razem w tryb awaryjny.
ot ci przykrość. szkoda
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2011, 16:05   #14
mkaminski100

Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...
No i się pospieszyłem...
Właśnie wchodzi raz za razem w tryb awaryjny. Coś czuję, że pompa do wymiany...
Bo niestety wtryski to najczesciej efekt, a nie przyczyna problemu...
mkaminski100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2011, 23:14   #15
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał mkaminski100 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bo niestety wtryski to najczesciej efekt, a nie przyczyna problemu...
To że zrobiłem wtryski to akurat jestem zadowolony - zupełnie inny silnik w zakresie górnych obrotów (czyli powyżej 2800-3000). Wkręca się na obroty zdecydowanie żywiej. Dół pozostał mniej więcej taki sam, ale był zawsze bardzo dobry...

Nie pisałem, że jeżdżę z boxem (V-techa). Oprócz błędów P0251 i P1211 ostatnie wyskoczył błąd P0191 (chyba) "błąd napięcia stabilizowanego czujnika ciśnienia szyny". To zasugerowało mi, że może box jest uszkodzony. Zapytany o to Heko dopuścił taką możliwość. Więc odłączyłem boxa na dwa dni i zdrowo dawałem silnikowi w płuco - mimo upalnych dni ani razu nie wszedł w tryb awaryjny.
To mnie tak utwierdziło że to box padł, że umówiłem dzisiaj się w Kreatorze Mocy na podmianę boxa. Założono nowy box - jazda próbna i .... znowu sprężynka raz za razem.
No i jestem głupi... Jedyne czego się domyślam, to to że parametry któregoś z zespołów nie są już w stanie utrzymywać się w zakresie wyznaczanym przez boxa.

Na pewno nie są to ani wtryski, ani zawór IMV (oddałem ten nowy, zwrócili kasę), ani czujnik ciśnienia szyny - pozostaje pompa... (?) Mogę więc teraz jeździć bez boxa lub na jego dwóch pierwszych najsłabszych ustawieniach - pytanie jak długo, bo parametry będą spadać stopniowo ale nieubłaganie. Kwestia czasu i zacznie wchodzić w tryb awaryjny bez boxa.

Alternatywa to wymiana pompy w ciemno...

Jeszcze a propos wtryskiwaczy: jeden czasami leciutko mi klepie przy pewnych obrotach, chciałem kupić końcówkę oryginalną Delphi u gościa który sprzedał mi zaworki. Powiedział że nie ma na rynku w Europie już od kilku miesięcy tych końcówek, są tylko włoskie zamienniki. Ale nie poleca ich - podobno bez nadania nowych kodów nie ma szans na poprawną pracę (na samoadaptację), a i nawet z nowymi kodami są problemy... Chyba trzeba szukać dobrej używki - ale prędzej chyba milion w Totka trafię...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 27-04-2011 o 23:26
Stary 27-04-2011, 23:25   #16
mkaminski100

Jezeli to box o ktorym mysle to tylko podnosi cisnienie na szynie, wiec jezeli pompa sie nie wyrabia to masz powod.
Sprawdzic pompe mozesz na pracujacym silniku, nawet programowo.
Stary 27-04-2011, 23:38   #17
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał mkaminski100 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sprawdzic pompe mozesz na pracujacym silniku, nawet programowo.
Cytat:
Jednak tryb awaryjny nadal pojawiał się (błędy P0251 i P1211), ale tylko w ciepłe dni. W taki właśnie dzień pojechałem na tester, kumaty diagnosta wziął laptopa IDS-a na kolana do auta i pojechaliśmy. Wyrzucił na ekran kilka podstawowych parametrów w tym (na co wskazywały błędy) ciśnienie na listwie. Okazało się, że w momencie wchodzenia w tryb awaryjny (ok. 2000 obrotów i depnięty gaz) ciśnienie na listwie nie było za małe, ale zdecydowanie za duże (powinno być 140, było 190).
To już wszystko było... Testowanie w trybie rzeczywistym, podmiana zaworu IMV oraz czujnika ciśnienia z szyną...

Cytat:
jezeli pompa sie nie wyrabia to masz powod
Pompa wyrabia się aż nadto - ciśnienie jest ZA DUŻE. Silnik wchodzi w tryb awaryjny kiedy wyraźnie czuć wyjątkowo mocne przyspieszenie (jakie normalnie nie występuje nawet z boxem) lub po odjęciu gazu tuż po mocnym depnięciu (ciśnienie powinno spaść - nie spada, pozostaje za wysokie).

W pompie oprócz zaworu regulacji ciśnienia IMV jest kilka innych zaworów kulkowych satabilizujących ciśnienie wewnętrzne pompy i na siłownikach wewnętrznych. Być może one są przyczyną skoków i zatrzymań ciśnienia kiedy box wymusza zwiększone parametry - nie wiem tego na pewno, tylko wymiana pompy na regenerowaną (tzw "nową" - 3.000 zł) dałaby pewność. Pewność za hm... 3.000 zł...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 27-04-2011 o 23:50
Stary 28-04-2011, 09:07   #18
mkaminski100

Cytat:
Pompa wyrabia się aż nadto - ciśnienie jest ZA DUŻE. Silnik wchodzi w tryb awaryjny kiedy wyraźnie czuć wyjątkowo mocne przyspieszenie (jakie normalnie nie występuje nawet z boxem) lub po odjęciu gazu tuż po mocnym depnięciu (ciśnienie powinno spaść - nie spada, pozostaje za wysokie).
Jestes pewien, ze to nie zasluga boxa?

Cytat:
W pompie oprócz zaworu regulacji ciśnienia IMV jest kilka innych zaworów kulkowych satabilizujących ciśnienie wewnętrzne pompy i na siłownikach wewnętrznych. Być może one są przyczyną skoków i zatrzymań ciśnienia kiedy box wymusza zwiększone parametry - nie wiem tego na pewno, tylko wymiana pompy na regenerowaną (tzw "nową" - 3.000 zł) dałaby pewność. Pewność za hm... 3.000 zł...
Piszesz jak rozumiem o zaworach zwrotnych w glowicy pompy. Tam sa 2 kulkowe i 2 plytkowe. Plytkowe jak pamietam zatrzymuja cisnienie w glowicy, zeby tloczki mogly je dobic, a kulkowe zatrzymuja cisnienie w szynie, zeby nie spadalo po wylaczeniu silnika. Jak one sa uszkodzone to jest prewnie dlugie krecenie, albo w ogole nie odpala (ja tak mialem przy nowej pompie z Forda).
Wg mnie jezeli zawor dawkowania paliwa i czujnik cisnienia byly sprawdzone to box nie pozwala na obnizenie cisnienia.
Stary 28-04-2011, 18:42   #19
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
to box nie pozwala na obnizenie cisnienia
Cytat:
To mnie tak utwierdziło że to box padł, że umówiłem dzisiaj się w Kreatorze Mocy na podmianę boxa. Założono nowy box - jazda próbna i .... znowu sprężynka raz za razem.
To był nowy, nieużywany box - zachowanie silnika identyczne jak na moim starym.
Znając moje posrane szczęście - bruździ pompa, a jazda bez boxa, a więc także bez trybu awaryjnego to tylko... odroczony wyrok. Pytanie - na jak długo? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 28-04-2011, 19:40   #20
mkaminski100

Ale pompa jak siada to nie wyrabia sie z cisnieniem. Wyrabiaja sie rolki i bieznia i tloczki nie ruszaja sie na tyle mocno zeby nabic cisnienie.
Piszesz, ze u Ciebie jest za wysokie cisnienie.

Mozna wyjac sama glowice na aucie jezeli jest dostep do pompy. Trzeba tylko uwazac, zeby nie pogubic rolek i sprezynek. Moze warto sprawdzic?
Odpowiedz

Zasady postowania