![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
mkaminski100 rozleniwiasz sie i czytac ci sie niechce.... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kolega napisal: Cytat:
Oczywiscie nalezy wziasc to co mowisz pod uwage. Bo jak zostawia samochod na swiatlach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale to juz musielibysmy wiedziec co to znaczy dokladnie w ciagu dnia 5-6 razy. |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
![]() Zarejestrowany: 08-09-2007
Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare
|
Nie rozleniwiam sie. Sprawny akumulator nie spadnie do 10V po 5-6 kreceniach.
Spokojnie powinieni krecic dlugi czas, a jezeli wskazowki lataja to znaczy ze komputer sie resetuje od niskiego napiecia. Zreszta wyladuj aku do 10V i zobacz czy sie polaczysz sprzetem diagnostyczny. Wyskakuja krzaki. Moze powod jest inny, nie przecze (napisalem o zaworze). Wtedy bedzie chodzil glosno po odpaleniu. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
|
No tak ale o takie bzdury jak akumulator to nie bedziemy sie sprzeczac-niewiemy co dokladnie kolega mial na mysli...pozostaje poczekac na wyniki
Sam jestem ciekaw na co padnie...obysmy tylko dostali wyjasniającą odpowiedz choc niestety nie licze na to ze tak bedzie. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 19-02-2011
Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 Tddi
Rocznik: 1999
|
Witam....
Pozwólcie, że się dołączę... Mam nadzieję, że kolega nie zostawi tej informacji dla siebie... Mam podobny problem. Po podłączeniu elm pojawiają się następujące błędy : P0404 oraz P0167. Wiem, że ten pierwszy to od egr... przeczyszczę i zobaczymy czy zniknie. Natomiast ten drugi wykrywany jest przez scanxl jako sonda lambda ( jakieś bzdury ). Moja foczka nie ma problemu z odpalaniem ( odpukać ) zarówno na zimnym jak i na ciepłym silniku. W mieście pali ok 7l/100, w trasie mniej.... Trochę ją deptam... staram się nie zamulać.... paliwko lane z Orlenu. Czytając nieco w necie na ten temat doszedłem do wniosku, że to ten element jest za to odpowiedzialny: Regulator, przestawiacz kąta wtrysku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeśli nie to proszę sprostujcie... pozdrawiam KKKC Ostatnio edytowane przez KKKC ; 02-04-2011 o 13:57 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
|
to jest glowny podejrzany..ale niekoniecznie winowajca... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pisalem na samym poczatku....jest kilka mozliwosci...zobacz 1-strona poki co niema co prostowac... jesli chodzi o egr..to lepiej zaslep..jak ci sie bledy zaczynaja pojawiac to wnet dokonczy zywota..a zaslepienie moze go zatrzymac. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 03-02-2011
Model: Ford Mondeo Titanium Converse +
Silnik: 2,0 TDCi 140km
Rocznik: 2007
|
WITAJCIE!!
po 2 dniach spędzonych u elektryka...niby najlepszego fachury w mieście. Bład P0167 jak występował tak występuje (ale sam mówił ze nic z tym nie robił bo nie wie gdzie tkwi przyczyna). jedyne co to poprawił ładowanie i masę bo rzekomo jak twierdzi gdzies byla słaba. teraz po tej wizycie, póki co wskazówki nie szaleją. Nie wiem co dalej z tym będę robił. Nie chciałbym zostac zaskoczony podczas jakiegos dalszego wyjazdu ze foka odmowi posłuszeństwa. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
|
Dobra..czyli jeszcze mozemy rozgryzc co dokladnie jest...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Spoko...nic sie nie martw..bedzie dobrze... Zacznij od ELM 327 np. taki... [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] kup najtanszy...niema sensu przeplacac Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale najlepiej najblizej aby jak najszybciej ci doszedl. To i tak jest koszt który zwróci sie odrazuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jesli mamy Cie zdiagnozowac to dokładnie musimy wiedzieć jakie masz błędy...sam błąd P0167 nie dokońca wyjaśnia wszystko a możliwe ze jest przy tym błędzie jeszcze inny błąd. Jeszcze jedna uwaga...czy poza bledem były jakieś dziwne objawy?...bo nic o tym nie napisales. Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 06-04-2011 o 16:39 |
|
|
|
|
|
#18 |
|
|
....nie wiem czy jest sens kupować tego ELMA- gdyż badany był czymś podobnym do tego:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] wykryło tylko ten błąd P0167...jeśli chodzi o jakieś objawy to tak jak pisałem wyżej...rano pali od strzała...w ciągu dnia po zrobieniu kilku kilometrów w mieście i drobnym postoju (np.1h) czasem pali od strzała, a czasem tak muszę pokręcić go kilka razy (5-6)...gdy już załapie to chmura białego dymu z rury a potem spokój. Koledzy! poradźcie coś bo to mój pierwszy DIESEL mam go kilka miesięcy i już powoli tracę do niego cierpliwość. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
|
Dobra...uparty jestes....a ten ELMik przydalby Ci sie i tak...ale trudno bedziemy musieli jakos sobie radzic bez niego..poki co...choc naprawde warto by bylo..bo to ze ktos Ci podal blad..nieprzekonuje mnie i pewniej byloby gdybys sam w 100% mogl potwierdzic ze tylko ten 1 blad byl. Pozatym byc moze gdyby sie go podpielo odrazu moglibyśmy powiedziec gdzie tkwi problem.
Ale jak nie to nie...to Ci tylko wiecej czasu i nerwów zje..a prawdopodobnie błacha usterka. Poniewarz silnik pali jak jest zimny a problem jest na cieplym.. mozemy sprobowac zdiagnozowac elektronike...choc z tym elmem bylo by znacznie pewniej!!!! Przez twoją chciwość bedziemy robić na chybił trafił Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Propozycja1-sprawdzic czy urychamianie silnika zalezy od temperatury elektroniki. Do tego celu bedzie potrzeba sciagnąć osłone pompy wtryskowej. PS. poźniej tej osłony niezakładaj. dopoki usterka sie calkowicie nie wyjasni niebedzie sensu. 1-podnosimy maske do gory 2-odkrecamy 2 wkrety od oslony intercoolera-nazwa sama na siebie wskazuje o co chodziGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. 3-odkrecamy 2-opaski z 2 balwankow...opaski od strony silnika-jest latwiej. 4-odpinamy z lewej strony intercoolera czujnik temperatury-odpinamy-nie wykrecamy. 5-okrecamy intercooler-4sruby klucz chyba 10mm-odkladamy w bezpieczne i czyste miejsce. 6-zaplon ma byc wylaczony 7-chyba potrzeba wypiac wtyczke od pompy...niepamietam...dlatego wyciagamy taka duza zawleczke z wtyczki w strone zderzaka i wyciagamy wtyczke 8-wydzieramy plasikowa oslone od obudowy pompy. Oslona wychodzi..czeba sie troszke pomeczycGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozniej wszystko skladasz...bez oslony pompy..mozna jezdzicGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. majac na wierczhu pompe...bedziemy mogli sprawdzic czy schlodzenie elektroniki w przypadkach o ktorych mowa daje efekty i poprawe podczas zapalania. Najlepiej gdyby sprawdzac to w domku..jesli masz taka mozliwosc..poprostu jak przyjedziesz niewiadomo skad...to gasisz samochod , idziesz do domu po kostke lodu z zamrazarki...przychodzisz do samochodu i kladziesz na denku od pompy wtryskowej..denko wyglada tak... http://img96.imageshack.us/img96/2658/pompavp30.jpg [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] realne zdiecie pompy wiecej info o pompie [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] To jest pierwsza moja propozycja-nieznamy Twoich mozliwosci..rob wszystko ostroznie ..nic na sileGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Sa oczywiscie asy jeszcze w rekawie... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale to jest najprostsze podejscie... napisz jeszcze co potrafisz sam zrobic...musimy brac to pod uwage....bo umiejetnosci bedą wazne. Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 06-04-2011 o 22:11 |
|
|
|
|
|
#20 |
|
|
dzięki za ekstra opis... z taka pomocą największy laik by sobie poradził (w sobotę zabiorę się za to i napisze co się dzieje; mam nadzieje ze rozpuszczająca się kostka lodu nie narobi biedy)
wracając do tego co mogę zrobić sam: drobne rzeczy np wymiana świec oleju filtrów klocków itp. -radzę sobie z tym lecz np. rozrząd czy coś bardziej skomplikowanego zostawiam fachowcom. |
|
|
|