Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-04-2011, 21:18   #11
PYRA
ford::advanced

Model: Focus C-Max
Silnik: 1.6 TDCi 109 KM
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Jak rozpoznać typ alternatora

adamon - mam kod radia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie pokoi mnie jeszcze fakt, że po przekręceniu stacyjki nic sie nie dzieje, nie palą sie żadne kontrolki po prostu trup, cisza a jak pisałem wczesniej po wyłaczeniu silnika kiedy zrobiła sie "dyskoteka" przekrecam stacyjke, kontrolki sie palą auto nie odpala. Przy kolejnej próbie juz nic jak wyżej. Jak podniosłem maske to wydaje mi sie, że czułem swąt spalenizny. Czy cos mi sie przepaliło czy jestem przewrażliwionyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ? Mam nadzieje, że po podładowaniu akumulatora auto odżyje.

PYRA jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-04-2011, 22:53   #12
C-sław

Model: Fcus
Silnik: 2.0 TDCi 150KM
Rocznik: 2015

Kolego Pyra spróbuję opisać jak najlepiej pamiętam.
Zaczynasz od odłączenia akumulatora. Napewno musisz odkręcić rolkę napinającą ponieważ pod nią jest jedna ze śrub mocujących altka. Teraz się uśmiejesz: musisz zdemontować osłonę metalową od turbo a potem mocowanie bagnetu oleju wraz z bagnetem. Brzmi groźnie ale spoko, dzasz rade, chociaż przy jednej śrubie w osłonie na bank się podrapiesz. Oczywiście odłączasz wszystkie kable od altka, ale to oczywiste i teraz masz dostęp do śrub mocujących. WAŻNE!!!!!!!!!!!!! Ja o tym nie wiedziałem. Śruby mocujące altka są sprytne i nie musisz nakkretek odkręcac do końca, działają na zasadzie tuleji rozprężnych, wystarczy dobrze poluzować nakretke i śruba cała wychodzi ( mowa o dwóch dolnych śrubach) Wracając do rolki napinającej, trudno ją odkręcic kiedy opiera sie o pasek klinowy, żeby zrzucić pasek trzeba ja naciągnąć. U góry obudowy rolki wystaje nadlew technologiczny, wystarczy założyć na niego rurkę o odpowiedniej średnicy (np klucz nasadowy chyba 13 czy 14 sprawdzisz sobie) i naciągnąć do siebie. Wtedy zdejmiesz pasek a rolka powedruje do maksymalnego wychylenia. W takiej pozycji bez trudu ja wykręcisz.
Największą trudność w całej operacji sprawiło mi wymanewrowanie juz wykręconym altkiem z komory silnika i wstawienie nowego. Przysiegam że nie ma recepty trza kombinować. To chyba na tyle, jak byś miał jakieś pytania to wal śmiało, mogłem też coś przoczyć w opisie, jutro zajrze pod maskę i sprawdze czy napisałem o wszystkim. I jak to w moich opisach bywa, po robocie jak nie musisz nigdzie jechac dobre piwko nie jest złe. Pozdrawiam
Stary 06-04-2011, 23:30   #13
PYRA

wielkie dzięki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale czy nie trzeba też odkręcic tej rury nad altkiem na której znajduje sie też m.in. czujnik przepustnicy ?
Stary 07-04-2011, 10:09   #14
C-sław

Model: Fcus
Silnik: 2.0 TDCi 150KM
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał PYRA Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wielkie dzięki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale czy nie trzeba też odkręcic tej rury nad altkiem na której znajduje sie też m.in. czujnik przepustnicy ?
A widzisz, wiedziałem że zapomnę o czymś. Po 17 zajrzę pod maskę i jeszcze raz zweryfikuje czy podałem wszystkie elementy do odkręcenia.
Stary 07-04-2011, 15:31   #15
PYRA

Witam.
Altka jeszcze nie zdemontowałem. Rozładowanego akumulatora też jeszcze nie ruszałem. Właśnie wróciłem z pracy. Ponieważ auto stoi na dworze i mam szybe od kierowcy nie domkniętą chciałem na chwile podłączyc prostownik do aku żeby ta szybe domknąć. Nie odłączyłem klem. Podłączyłem prostownik i zonkGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., prostownik zaczął mocno buczeć i poszedł z niego dym ! Chyba go spaliłem. Wygląda na to, że altek robi zwarcie ? Coś mi sie wydaje, że naprawa nie pomoże. Biore sie za jego demontaż.
Stary 08-04-2011, 20:37   #16
PYRA

Witam.
Zdemontowałem altka. Masakra !!! 2,5 godziny !!! A jeszcze potem montaż Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. bez komentarza...
Byłem u elektryka. Walnięte diody i byc może jeszcze regulator. Wirnik i pozostałe części sprawdzał miernikiem, wyglądają na ok. Szczotki całe.Koszt nowego mostka diodowego i regulatora to jakieś 240 zł + jego robota powiedział, że w 300 stówach sie zmieszcze. Używka na allegro to jakieś min. 350 zł ( i nie wiadomo co kupisz ) o nowym nie wspomne. Musze sie z tym przespać ale chyba zdecyduje sie na naprawe.
Pozdrawiam.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg DSC00507.JPG (72.6 KB, 49 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC00510.JPG (68.1 KB, 48 wyświetleń)
Stary 08-04-2011, 21:34   #17
adamon

Imię: Adam
Model: FOCUS C-max
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2004

no to ci ładnie zaśpiewał za diody Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. masakra Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mi zawołał 100pln

montaż ci pójdzie szybciej bo wiesz co gdzie wcisnąć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

PS jak masz rozebrany zobacz łożyska i szczotki

Ostatnio edytowane przez adamon ; 08-04-2011 o 21:37
adamon jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-04-2011, 21:49   #18
PYRA

adamon - nie, nie kolego, nie on. Byłem w sklepie pytać. Mostek diodowy 120 zł. Ty piszesz o samych diodach - wymieniał Ci tylko diody czy cały mostek ? Bo jak same diody to musiał Ci tam troche bawic sie z lutowaniem dlatego ja wole cały mostek orginalny i dokładam tylko dwie dychy w porównaniu z Tobą. Majsterek mówił, że regulator może byc ok ale sprawdzi go dopiero po złożeniu altka na jakimś tam urządzeniu. Ale ja stwierdziłem, że skoro sie działy takie checa to może juz dostał jakiegoś szczała więc wole od razu kupić nowy jak mam znowu zamawiac i czekać kolejny dzień. Łożysko i szczotki stwierdził, że są ok. Dlatego mostek + regulator to w sumie 240 zł + 60 zł robota bo potem założe go sam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 08-04-2011, 22:05   #19
PYRA

Mnie interesuje taki komplecik
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 08-04-2011, 22:27   #20
adamon

Imię: Adam
Model: FOCUS C-max
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2004

no mi założył cały mostek :
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
bał się jeszcze o regulator ale on był dobry (wstępnie go sprawdził na jakimś urządzeniu).
Po założeniu wszystko wróciło do normy ładowanie 13,8 (w granicach normy choć we fieście mam 14,4 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )
adamon jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania