![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
No widzisz a my mowimy o potencjometrze na przepustnicy a tego nie zmieniales a to moze byc to.
Zanim oczywiscie pobiegniesz do sklepu po kolejny element to moze sprawdz miernikiem jak sie zachowuje czy niema przeskoków ...bo to moze powodowac takie objawy. |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
|
Cytat:
jesli sytuacja powtarzala sie dostatecznie dlugo to zostalo to zapisane w pamieci i sie komputerek dostroil do blednego ustawienia przepustnicy. Tego niemozemy zakwestionowac bo jest to jak najbardziej logiczne tym bardziej ze kolega wlasnie tak opisał całą sprawe. tak samo jak jesli odłączymy jedyny czujnik od temperatury silnika to jak zapalimy samochod to temp. rosnie a jak zgasimy to spada...a komputer choc ma błąd czujnika temp. sam oblicza temp od momentu wystąpienia błędu..dziwne ale tak jest w rzeczywistosci. Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 10-05-2011 o 22:01 |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Marcin
Model: focus mk2
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005
|
Wszystko się zgadza ale co do hamowania silnikiem robię to sporadycznie.
Co do błędów na komputerze miałem tylko lambdy ale ją już wymieniłem oraz sporadycznie na pracującym silniku mam błąd czujnika na pompie wspomagania.(ale z tego co czytałem nie ma on wpływu na obroty silnika jeżeli nie skręcamy kierownicą ) Kilka krotnie zrestartowałem kompa ale to też nie pomogło a powinno z tego co piszecie resetuje mu pamięć - wracam do ustawień początkowych. Ale wracając do nierównej pracy cały czas mam wrażenie jak by mi jedna ze świec czasem nie palił. Z tego powodu mam zamiar 18.05 podmienić na dwa dni cewkę i zobaczyć co się będzie działo jak to nie pomoże to mechanik ją zdemontuje i odda do sklepu wiec nic za to nie zapłacę - tylko koszta robocizny. A co do gaśnięcia zdarza się to wtedy gdy rano jest zimno i wilgotno. Teraz problemu na szczęście nie ma ale pewnie powróci jak spadnie deszcz i się ochłodzi. PozdrawiamGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez laryz ; 11-05-2011 o 09:01 |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zablokowany
Model: fs
Silnik: 1998
Rocznik: 95
|
jezu ale komety piszecie . nowe teorie wziete z kosmosu.
Jest tolerancja ze jak jest przepustnica na 15-18 % to widzi jaka zamknieta , wtedy odcina wtryski pdoczas hamowania silnikiem. Napiecie wychodzi takie z tpsu i komputer widzi to i wszystko. A nie ze jak wlaczymy zaplon ustawimy linke tak ze przepustnica bedzie 1/2 otwarta i po miesiacu przyjdziemy to komp sobie zrobi ze bedzie ja widzial jaka zamknieta , bo sobie cos przestroi. Tps podaje mu np 1v napiecia a komp ma zapisane ze przy 1 v = np 50 % otwarcia przepustnicy , chocby lata swietlne minely i niewiadomo co to sobie nagle nie przestawi ze 1 V to bedzie 100 % albo 18 % Piszecie brednie glupoty , jak masz walniete czujniki to co Ci da resetowanie komputera?? mozesz odlaczyc aku bledy wykasuje ale z takiego powodu ze to nie dziala to i tak sie pojawia. No ludzie jakies teorie tworzycie. Wezcie sie lepiej za to co umiecie a nie robicie z prostego urzadzenia i z grupki czujnikow ktorych dzialanie jest proste jak budowa cepa jakas myslaca maszyne ktora zaraz przejmie wladze nad swiatem. Co do auto jak mozna miec wrazenie ze nie pali na 1 cylinder , to czuc slychac widac wszystko. I takie rzeczy zaraz nalezy pisac ze problem jest w wilgotne dni. Ogolnie to sie dobrze dobraliscie jeden wymienia co jak leci , a drugi pisze nowe zasady dzialania i dorabia ideologie. Ja sobie skocze po popcorn i bedzie sledzil kolejny sezon opowiesci z skrypty eec V |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
|
Cytat:
Jakie resetowanie kompa skoro komputer EECV zapisuje bledy w pamieci stalej Nikt nie mowil o otwarciu rzedu 15% Napisze pozniej wiecej...i potwierdze teorie innego kolegi. |
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zablokowany
|
widzisz nawet nie wiesz jakie parametry pokazuje , zamknieta przepustnica to w odczycie jest okolo 15-18%
Resetowanie kompa to nie sa tylko kody bledow. tylko tez mapa i poprawki naniesione na nia. To raz , a bledy sobie mozesz miec w pamieci tylko one tez sie dziela na miekkie i twarde. Wiec stary doucz sie poczytaj , podlacz chociaz raz w zyciu samochod pod interfejs wtedy zacznij pisac ceregiele. |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
|
Cytat:
ja konczylem prace wczesniej wiec musialem odejsc od kompa..ale zaraz napisze to co chcialem... Tutaj masz cytat ze szkolenia serwisowego mowa o EEC-V "Moduł PCM ma połączenie z akumulatorem o stałym napięciu. Służy ono między innymi do aktywacji diody LED układu PATS. Aby zapisać kody DTC i inne dane moduł PCM silników Diesel wykorzystuje pamięć EEPROM. Pamięć EEPROM jest nieulotna, co oznacza, że zawarte w niej dane pozostają zachowane nawet po przerwaniu zasilania (np. w razie odłączenia akumulatora). Podczas jazdy wszystkie nowe kody usterek i dane dostosowywania związane z silnikiem (np. dane dostosowywania układu paliwowego) zapisywane są najpierw w pamięci RAM modułu PCM. Po wyłączeniu silnika oraz w określonych odstępach czasu podczas pracy dane te są przesyłane do pamięci EEPROM. Aby to zapewnić, przekaźnik zasilania jest aktywny jeszcze przez 1,2 sek. po wyłączeniu zapłonu (power latch). Po włączeniu zapłonu kody DTC zapisane w EEPROM kopiowane są z powrotem do pamięci RAM." Teraz Powinienes zrozumiec ze to co napisales w zdaniu o odłączaniu akumulatora niema zadnego sensu bo to niezresetuje zadnych map silnika ani jego ustawien. To jest akurat o dieslu ale to niema znaczenia bo ten sam sterownik jest tylko z innym softem. Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 11-05-2011 o 18:21 |
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zablokowany
|
teoretyk z ksiazek dobry tylko praktyki brakuje wiec nie do konca masz pojecie nawet o dzialaniu samochodu.
Masz mape zaplonowa i paliwowa ktore sa stale i ich nie wykasujesz . Lecz duzo czynnikow jest zmiennych temperatura paliwo wiglotnosc cisnienie. Jak i nawet czasowe zabrudzenie filtra powietrza. Sobie komp nanosi poprawki rozne na mape , na podstawie odczytow z czujnikow , np sondy lambda. Wiec prosze doucz sie i czytac ze zrozumiem , bo nie rozruszniasz pamiecy stalej , nie wiesz co to ram , nei wiesz co to jest self test wiec czlowieku przestan kopiowac teksty z ksiazek i dorabiac ideologie to zmieniania parametrow przez kompa , bo linka byla naciagnieta. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
|
Apropo mojej teori moge przedstawic umowe z ASO Skody Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
to tyle jesli chodzi o moje doswiadczenia zawodowe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wiec uwazaj co piszesz bo mam lepsze doswiadczenie praktyczne jak niejeden mechanik. Mimo iz aktualnie niepracuje juz jako mechanik. Teraz Ciąg dalszy...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. szkolenie serwisowe z zakresu EEC-IV, EEC-V Visteon Obszar działania czujnika TP jest podzielony na zakresy: "bieg jałowy (CT)", "częściowe obciążenie (PT)" i "pełne obciążenie (WOT)". Szkolenie serwisowe (G566419) 23 Lekcja 2 – Układ sterowania pracą silnika Czujniki (EEC IV) Zamknięcie przepustnicy służy do: • regulacji prędkości obrotowej biegu jałowego • odcinania paliwa podczas hamowania silnikiem Częściowe otwarcie przepustnicy: • rozpoczyna się, gdy przepustnica jest otwarta w ok. 5 %. • Dokładne ustawienie stosunku powietrze-paliwo 14,7:1 • Surowszy zakres regulacji spalin • Sterowanie układami związanymi z emisją spalin (np. EVAP, EGR) Pełne otwarcie przepustnicy: • rozpoczyna się, gdy przepustnica jest otwarta w ok. 70 %. • Układ pracuje w otwartej pętli. • Przy rozruchu zalanego silnika nie jest wtryskiwane paliwo. Zauwaz ze silnik jesli niema w swojej pamieci zadnych aktualniejszych danych to dziala na wczesniejszych lub na fabrycznie wprowadzonych. Zauwaz ze czyjnik polozenia przepustnicy sluzy takze do: "Dokładne ustawienie stosunku powietrze-paliwo 14,7:1" Jesli go niemoze ustawic to moze poslugiwac sie danymi fabrycznymi ktore mogą miec bardzo duzą tolerancje...wiec bedzie wplywal na ustawienie stosunku paliwo powietrze. Byc moze wlasnie to powodowalo ze silnik gasl mimo ze mial lekko wcisniety gaz jak byl zimny bo sterownik niemogł ustalic poprawnie wzbogaconej mieszanki na zimnym silniku a jak juz sie rozgrzał to bylo ok. |
|
|
|