![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
| Zobacz wyniki ankiety: Czy Twoj C-Max MK1 ma tendencję do ściągania? | |||
| Tak, ściąga w lewo |
|
7 | 43.75% |
| Tak, ściąga w prawo |
|
2 | 12.50% |
| Tak, ściaga, ale raz w lewo a innym razem w prawo |
|
2 | 12.50% |
| Nie, absolutnie, prowadzi się jak marzenie |
|
5 | 31.25% |
| Głosujących: 16. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 22-05-2011
Model: Focus C-Max / Volvo V50
Silnik: 1,6 tdci / 1.6D
Rocznik: 2004 / 2007
|
Witam!
Tak wiec... Tuleje zasadniczo wszystkich wahaczy z tylu zostaly wymienione oraz obydwa lacznilki stabilizatorow, naprawde dobra, solidna robota (wykonana przez motorek26 - polecam)Dzisiaj bylem na pelnej geometri wykonywanej na najnowszym modelu maszynki Beissbartha. Ogolnie juz tylko po wstepnych pomiarach zasadniczo wszystko bylo w porzadku, ale pare parametrow jeszcze trzeba bylo ustawic tak zeby wszystko bylo tip-top.... Niestety nie mam dobrych wiadomosci. Moje wrazenie jest takie, ze przy szybszej jezdzie, tzn nie po parkingu, czyli powiedzmy min 50km/h jest ok. Wtedy tez kierownica sie usztywnia dzieki 'aktywnemu' wspomaganiu. Natomiast kiedy jedzie sie pomalutku, kierownica ma tendencje do uciekania w lewo, chociaz tez nie zawsze...... Jakies nowe 'strzaly' co moze byc przyczyna u Was???? |
|
|
|
|
|
#12 |
|
|
Tak mnie naszło.. A może przyczyna jest walnięte łożysko piasty przedniego kola? U mnie jest taka historia, ze przy zmianie "pędu" samochodu, czyli przy wciśnięciu pedału gazu lub jego puszczeniu słychać taki ćwierkanie, pojedyńczy, tak jest za każdym razem w zasadzie, czasami na chwilę ustaje a czasami się nasila....?!
Ostatnio edytowane przez panoramix ; 25-06-2011 o 23:23 |
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 30-12-2009
Model: C-max
Silnik: 1,6 EcoBoost 182
Rocznik: 11
|
opory toczenia oczywiście mogą mieć na to wpływ...
wbrew pozorom może to być również problem tylnej osi (ale lewej strony)... gratuluje cierpliwości w walce z tym problemem... mi by jej zabrakło :/ |
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
Kurcze, nie spocznę póki nie znajdę przyczyny. To jest jednak rozpraszająca i irytująca kwestia podczas normalnej jazdy....
Wszystkie propozycje i pomysły z Waszej strony są mile widziane :-))) |
|
|
|
|
|
#15 |
|
|
Co do piasty to wymieniałem ale z prawej strony. Nie było różnicy po wymianie.
|
|
|
|
#16 |
|
![]() Zarejestrowany: 08-01-2011
Model: C-Max Ghia / Swift Saudi Arabia
Silnik: 2.0 tdci dpf/ 1.3 103KM
Rocznik: 2008 / 1993
|
Napewno ustawiana byla kompletna geometria tylnego zawieszenia? Bo 99,9% warsztatow ustawia tylko przod, co zwykle wystarczy, tylko czasem komus cos sciaga na bok Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
|
Tak, byla robiona pelna geometria i sam przy niej bylem. Byl ustawiany tyl i przod.
Mysle ze juz w nachodzacym tygodniu problem sie jednak rozwiaze...... o czym z pewnoscia poinformuje ;-) - wyglada na to ze to jednak lozyska amorow, ale z pewnoscia opisze co i jak. |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Jacek
Model: Focus C-Max
Silnik: 1.8/ Platinum
Rocznik: 2006
|
Cytat:
U mnie jest dokładnie to samo co powyżej. Czekam na wyniki "śledztwa" i kciuki trzymam. |
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
|
Cytat:
lub Przypomnij sobie czy nie wpakowałeś się w jakąś dziurę fest, nie najeżdżałeś za szybko na krawężnik fest itp. itd. Też mi ściągało samochód w jedną stronę przy przyśpieszaniu, w drugą przy hamowaniu. Pojechał do odpowiedniego gościa, szło jak po sznurku. dwa tygodnie jeżdżenia po sznurku, kilka (*Y)&TY)_#(*$ dziur w jakże cudownie utrzymanych polskich drogach (w nocy nie widać) i już go coś znowu znosi.
|
|
|
|
#20 |
|
![]() Zarejestrowany: 08-01-2011
Model: C-Max Ghia / Swift Saudi Arabia
Silnik: 2.0 tdci dpf/ 1.3 103KM
Rocznik: 2008 / 1993
|
Ale jak sciaga w jedna strone przy przyspieszaniu a w druga przy hamowaniu to w 95% jest to tuleja wachacza - kolo przesuwa sie przod-tyl zaleznie od tego czy sie przyspiesza/hamuje a tymsamym zmienia sie kat miedzy drazkiem kierowniczym a kolem i jest efekt skrecania. Czesto ciezko to wypatrzec - proponuje szarpaki na stacji kontroli ciezarowek albo rzucac okiem czy na tulei nie ma sladow ze sie przesuwa w wachaczu.
|
|
|
|