![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Zanim udasz się w takiej sytuacji do dobrego pompiarza, który potrafi dobrze na stole probierczym sprawdzić i ustawić pompę (koszty), warto podstawowe czynności kontrolne i regulacyjne wykonać samemu...
Cytat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Nie jest to trudne dla przytomnego faceta, ale trzeba zdemontować chłodnicę, pasek klinowy, wentylator, koło pompy wodnej i osłonę rozrządu. Do zrobienia ... Jeszcze z innej beczki: zawory ustawione są ok?
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 30-07-2011 o 19:51 |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 19-07-2011
Model: Ford Transit/CUSTOM
Silnik: 2.5D/2.2
Rocznik: 1995/2015
|
z zaworami raczej jest ok. nic nie klekocze ani nie stuka.
popatrzylem sobie na ten rysuneczek. te kolki to sa jakies specjalne? czy mozna je dorobic? bo jezeli od tego mam zaczac to znow o iles dni mi sie to odciagnie a jezdzic trzeba...hehe |
|
|
|
|
|
#13 |
|
![]() Imię: Grzegorz
Model: Transit, Seat Alhambra
Silnik: 2.5 D, 1.9TDI
Rocznik: 1999, 1999
|
Właśnie możesz nie mieć luzu na zaworach mogą się podstawiać i będą takie efekty nawet to dymienie spod korka na gorącym a co do kąta wtrysku to jak napisał Wojtek najpierw sprawny wosk potem korekta kąta wtrysku otwór na wałku roz. na godz 7 a pompa na godz 11 jak nie wchodzą kołki to luzujesz 4 śruby na kole pasowym pompy tam są fasolkowe otwory i można regulować o nie cały ząbek. Ciekawe bo u mnie lekko jest przestawiony od kołków a tylko 1 stopień za wczesnyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Może to głupie ale zapchany tłumik da takie efekty co do braku mocy przy dodawaniu gazu poza połową.
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
Brak luzu na zaworach nie musi powodować stuków a może brak mocy ale woskowiec do wymiany. Tak mi wpadło teraz , zdejmij linkę i przeciąg do kabiny i pod górkęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. to ci da pogląd na działanie przyspieszacza .
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
|
dzieki.
o zaworach tez myslalem - ale jesli bylyby za ciasno to chociaz zimny by jakos ciagnal nim by sie scisnely? a on nie ma mocy ani zimny ani cieply - a ostatnio jak sie zagrzal to jeszcze gorzej. w takim razie zaczne jutro od sprawdzenia tego wosku. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
Czekamy na wyniki najpierw teoria potem do auta owocnej pracyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Sprawdź, czy linka nie ciągnie dźwigni. Dźwignia powinna mieć kilka (2-3 mm) luzu, a przy dalszym jej popychaniu (w stronę do siłownika) przy pracującym silniku powinna zacząć wyraźnie drgać i szarpać. Takie ustawienie i zachowanie jest ok. Jeżeli drga cały czas, to bardzo źle...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 30-07-2011 o 23:06 |
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
|
zobacze jeszcze raz z ta linka - ale jak wczesniej probowalem ja ruszac - gdy recznie ruszalem przepustnice i ruszalem ta dzwignie to nic sie nie dzialao.
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
No już nic nie rozumiem... Chyba mylisz dźwignię gazu do której przypięta jest linka idąca do pedału (a od niej idzie "sztanga" do przepustnicy) z pionową dźwignią przyspieszacza zapłonu do której idzie linka od siłownika.
Najlepiej będzie (jeśli siłownik jest kaput) jeżeli zupełnie odłączysz jego linkę od pionowej dźwigni.
|
|
|
#20 |
|
|
ja wlasnie o tym pisze. jak linka gazu ciagnie krzywke od przyspieszacza to za nia powinna isc ta "sztanga" od tego woskowego. ale nie idzie. i o tym pisze- ze jak recznie pociagne gaz i jednoczesnie przy otwartym tak na 1/3 gazie pociagam za ta sztange to nic sie nie dzieje. i datego nie wiem czy tak ma byc.
bo samodzielinie ten woskowiec zupelnie nic nie robi ani zimny ani cieply. tak se stoi tylko najlepiej chyba jutro rano zrobie zdjecie i opisze bo moze zle to tlumacze i nie mozemy sie dogadac? |
|
|
|