![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 23-03-2007
Model: mondeo mk II kombi
Silnik: 1.8 td endura de
Rocznik: 1997 grudzień
|
Czujnik VSS znajdziesz na skrzyni biegów (trzy kable w jednej koszulce), dojście z góry lub z kanału, dość trudne - wymaga szczupłej dłoni. Nie sądzę jednak aby czujnik miał jakikolwiek związek z szarpaniem i nierówną pracą silnika, gdyż zadaniem jego jest wyłącznie "napędzanie" licznika i szybkościomierza.
Pozdrawiam
|
|
|
#12 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 14-03-2010
Model: mondeo
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 1996
|
a może najzwyczajniej w świecie ucieka Ci masa na którymś przewodzie elektrycznym i dlatego masz takie wariacje? Sprawdź główne przewody elektryczne czy nigdzie nie są zagięte, przełamane, przetarte itp.
A czujnik VSS raczej nie powodowałby takich cyrków... |
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0 Duratec He
Rocznik: 2009
|
Dorzucę jeszcze kilka wątpliwości:
Na świecach z normalną przerwą szarpie okropnie, dlatego też jak "gazownik" mi pozmniejszał te przerwy to szarpie mniej i tak jeżdżę....Ale jak jest zimno to trzeba długo czekać, aż silnik rozgrzeje się wystarczająco, żeby to szarpanie dawało się bardziej we znaki. W zimie na ten przykład prawie nie szarpie, jedynie ta wskazówka sobie trochę poszaleje. Ale jak jakieś 2 tyg temu byłem w warszawie i było upalnie(nie wspomnę o korkach przez co silnik bardziej się grzał), to szarpało jak cholera! Zauważyłem, ze dopiero gdy jest upalnie i jedzie się w mieście gdzie prędkości są mniejsze i nie ma odpowiedniego chłodzenia, to daje w kość to całe szarpanie. Czasami na prawdę jest nie do zniesienia i wtedy najlepiej gdzieś w cieniu stanąć i dać mu się wychłodzić... I zmierzam do tego, że to musi być chyba jakaś część elektryczna, która dostaje głupawki dopiero jak wszystko jest porządnie nagrzane? |
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
Przypomniało mi się jeszcze, że po podłączeniu do kompa pokazało dwa błędy.
Pierwszy mówił o złej mieszance. Drugi natomiast mówił o zbyt dużym przepływie w zaworze EGR. Nasuwają się wam Panowie jakieś wnioski? |
|
|
|
|
|
#15 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Mi się nasuwa zaślepienie zaworu EGR na próbę.
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
Jeśli o EGR mowa to znajomy odradzał to. Twierdził, że to nie ma z tym nic wspólnego. Co prawda nie wiem czemu akurat to komputer pokazał...
Czytałem trochę na mondeoklubpolska i tam ludzie pisali, że skacząca wskazówka prędkościomierza to właśnie od czujnika prędkości zależy. Pisali też, że owy czujnik jest odpowiedzialny za kontrolkę check engine. Czytając tamte wątki jestem skłonny uwierzyć w to. A co Wy o tym myślicie drodzy forumowicze? Zauważyłem też od niedawna, że czasami(raczej jak się rozgrzeje silnik) podczas zmiany biegu obroty po wysprzęgleniu nie spadają do tych prawidłowych 1200-1500 ale albo stoją w miejscu albo delikatnie opadają. i Wrzucając wyższy bieg dopiero opadają adekwatnie do obecnej prędkości samochodu. Muszę się jeszcze temu dokładniej przyjrzeć i dam znać. Do tej pory tyle zauważyłem i myślałem, że to normalne. Ale chyba jednak nie do końca? |
|
|
|
|
|
#17 |
|
|
Odświeżam:
Próbowałem sprawdzić jak to jest w końcu z tymi obrotami i nic tym razem nie zauważyłem. Pewnie mondek bawi się w kotka i myszkę;p Ale mam inny pomysł. Planuję założyć świece z normalną przerwą i sprawdzić czy bardziej szarpie a następnie odpiąć czujnik prędkości i przejechać się. Jeśli to nie pomoże to drugą sprawą będzie sprawdzenie czujnika położenia wału. I tu mam pytanie: jak sprawdzić ten czujnik? i gdzie on się znajduje? Bo na niego wskazywały już dwie osoby. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
|
Na wstępie chciałem przeprosić, że nie odpisałem wcześniej, ale jakoś tak wyszło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mianowicie temat został rozwikłany: Odnośnie szarpania to okazało się że właśnie to była cewka. Jeden "mechanik" sprawdzał ją na początku, więc pozostali którzy zostali poinformowani o tym fakcie od razu odrzucali to przypuszczenie. Ostatni mechanik z mojego rodzinnego Ostrowca Św. nie dal sobie "wmówić", że to nie cewka i ją sprawdził. Okazało się, że miał rację Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Więc dużo hałasu o nic. I rada dla mnie i pozostałych na przyszłość - nigdy nie nasuwajmy mechanikom żadnych pomysłów ani nie podpowiadajmy nic bo się gubią chłopaki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozdrawiam. P.s. można zamknąć temat |
|
|
|