![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 24-04-2006
|
Moze sie okazć że wymiana uszczelki nic nieda ale na odleglość to nie mozna stawiac diagnozy dla pewności podjedż w kilka miejsc nie to zobaczy kilku mechaników. Zdejmiesz głowić a tu sie okaze że cos więcej do roboty. Dziwny objaw powiem szczeze ze troche tych uszczelek wymieniłem nigdy nie miałem takiego przypadku aby uszczelnienie kanału wodnego pusciło na zewnatrz. No ale moge sie mylic nie jestem przeciez mechanikiem. w punto miałem taki obiaw ale to włśnie była peknieta głowica.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 29-11-2005
Model: MKII Ghia / MKIII ZETEC
Silnik: 2.5 V6 / 1.8
Rocznik: 1997 / 2002
|
arni0000, mam nadzieje ze to tylko uszczelka, zreszta mnie sie tez tak wydaje. Wedlug mnie to troche dziwnie smierdzi woda chlodzaca silnik, jak by w niej spaliny byly (ale nie jestem pewien na 100% ciezko okreslic ten zapach ale nie jest to zapach samej wody chlodzacej) no i jak auto bylo na podnosniku to widzialem wewnatrz rury wydechowej na jej sciankach malutkie kropelki wody. Woda wycieka akurat z glowicy po stronie chlodnicy wiec naprawde malo co tam widac, za to po drugiej stronie z pod drugiej glowicy wydaje mi sie ze jakby z pod niej olej wyciekal bo jakos ten blok tak zalany, wyglada jak by z pod uszczelki szlo, tu akurat woda nie wycieka. Wiec wymieniam od razu 2 uszczelki bo dwa razy nie bede go rozbieral. A co do jazdy w kilka miejsc moze i dobrze by bylo ale zeby tam cos zobaczyc to naprawde trzeba rozmontowac dosyc duzo rurek i to trwa kilka godzin a za darmo nikt tego robil nie bedzie a mnie tez sie nie widzi za to placic nie wiadomo ile.
[ Dodano: 2006-07-17, 12:17 ] Witam Autko juz jest po naprawie, glowice ani blok nie byl popekany. Koszt naprawy to: 1100 zl czesci (2 uszczelki pod glowice, 2 uszczelki pod dekle od glowic, 2 uszczelki pod kolektor wydechowy, 24 uszczelniacze - wszystkie czesci Motorcraft) 1100 zl naprawa W sumie 2200 zl AUtko smiga i oby smigalo juz do konca Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozdrawiam
|
|
|
#13 | |
|
ford::average
![]() Imię: Przemek
Model: Galaxy
Silnik: AUY
Rocznik: 2004
|
Cytat:
W moim przypadku wyglądało to tak: Pełny zestaw wszelkich uszczelek na górę silnika (to co wyżej + trochę innych) wraz z przesyłką z GB - 530 pln Robocizna - 580 pln z planowaniem głowic Przy okazji wymieniłem rozrząd... (na skutek minimalnie wyciągnietego jednego łancucha, zaczął mi hałasować napinacz). Koncowa kwota wyszła coś kiela 2300pln (przy okazji wymieniony został uszczelniacz wału, płyn chłodniczy, olej wraz z filtrem). Uważam, ze cena robocizny była bardzo dobra i boję sie myśleć na ile podliczyliby mnie w ASO (auto robił mi znajomy, pracujący na codzien własnie w ASO Forda) Auto śmiga jak nowonarodzone :fcp29
|
|
|
|
#14 |
|
|
Przy takich pracach dobrze też wymienić wadliwą pompę wody (wirnik wykonany z tworzywa) na dobry zamiennik z np aluminiowym wirnikiem. Pozatym za poskładanie motoru 1100 trochę duzo no ale to zlecający płaci.
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
![]() Zarejestrowany: 31-10-2005
|
1100 za wymiane uszczelek w V6, to nie jest wcale drogo. Znam przypadki z Wawy gdzie wlasciciele tych silnikow placili prawie 4000zl w tym uszczelki + robocizna.
|
|
|
#16 |
|
|
Mozna zawołać i 7000zł. u mnie w mieście u naprawde dobrego machanika koszt to max 400zł za robociznę. Zaraz powiecie że to jakis paprokale gosć pracował kilka lat w serwisie citroena a późnej w fordzie. Jest naprawdę dobry i tani. Mieszkam w Bełchatowie i tu sa inne realia. Np mieszkanie 74m2 w bardzo dobrej lokalizacji (blisko lasu itp) kosztuje ok 45 tyś zł. Oczywiście i zarabia sie mniej ale średnia to ok 2000zł. Więc myslę że te 4000zł to sporo naciagane nawet jak na warszawkę.
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
![]() Imię: Przemek
Model: Galaxy
Silnik: AUY
Rocznik: 2004
|
Cytat:
Tak jak pisałem - poskładanie wszystkiego do kupy + wymiana rozrządu - 500 pln
|
|
|
|
#18 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Powiem tak: jak na ceny w Częstochowie to nie zaplacilem tak duzo a poza tym ciezko bylo znalesc kogos kto sie podejmie naprawy bo wiekszosc na widok V6 ucieka i wysyla do ASO. Widomo w mniejszych miejscowosciach jest taniej a jak jeszcze znajomy robi to zupelnie inna bajka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#19 |
|
|
U nas chłopaki nie boja sie V6. Robiłem u nich kilka dla znajomuch z niemiec szczególnie opli 2.5 i 3.0 MV6. Wszystko zrobili super nigdy nie było reklamacji. Robiłem u nich swoje mitsu eclips z motorem który ma dwa paski na rozrządzie i powiem szczeze że zrobili to perfekt a w tym modelu jest to szczególnie trudne bo cieżko ustawić pasek od balansu. Serwis zaśpiewał mi bez części za samą robociznę 900zł oni zrobili to za 250 z wymiana pompy wody.
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
arni0000, to maz luzik ze w Belchatowie jest tak tanio ja z Częstochowy w sumie tez nie mam tam daleko, nawet w zime przyjezdzam na narty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale nie przesadzajmy ze za 250 zl ktos wymieni uszczelki pod glowca w V6 spalnuje je i posklada wszystko do kupy.
[ Dodano: 2006-08-11, 13:04 ] Cytat:
no i piszesz ze kupiles w GB - mozesz rzucic link tego sklepu ??
|
|