Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-04-2015, 17:14   #11
wizja
ford::amateur

Imię: Łukasz
Model: transit
Silnik: 2.0
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: wymiana silnika nawiewu kabiny

Witam

próbuję wymontować wentylator, dobrałem się do niego , wyciągnięta wtyczka, jakiś biały chyba uchwyt/korek, została jakaś zielona kostka schowana bardziej pod podszybie

wentylator jestem w stanie przekręcić o 1mm i coś blokuje, podobno powinien być jakiś przycisk ale nic nie znalazłem

gdzie szukać, co źle robię??

wizja jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-04-2015, 21:01   #12
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Mniej więcej na godzinie 3 -ciej jest przy kołnierzu język blokujący obrót w lewo - dokładnie na przeciw wystającego zgrubienia na obudowie wentylatora. Język podnosi się palcem i wentylator powinien dać się obrócić w lewo o niewielki kąt. Potem już można go wyjąć z otworu obudowy i wymanewrować spod deski.

Zielona kostka to chyba przekaźnik, jeżeli masz klimę to wówczas przy wentylatorze jest przekaźnik, zamocowany przy pomocy metalowego klipsa nasuwanego na wysoki płaski język obudowy wentylatora - łatwo go zdejmujesz po wyjęciu wentylatora z obudowy.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 01-04-2015 o 21:18
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-04-2015, 21:11   #13
wizja

tutaj na zdjęciu wcześniej umieszczonym też widać ten przekaźnik
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
on jest powiedzmy na godz 1, czyli ten "język będzie jeszcze za tym przekaźnikiem??
Stary 01-04-2015, 21:21   #14
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Tak, mniej więcej na przeciwko tego zgrubienia na wentylatorze obok wtyczki. Tuż przy przegrodzie.
Stary 01-04-2015, 22:11   #15
wizja

uf, udało się, szukałem w złym miejscu
po zdemontowaniu osłony widzę że jedno ramię szczotki jest totalnie zajechana tzn. częściowo aż stopiło się ramię szczotki, szczotka się cofnęła, ze środka wyleciało też kawałek magnesu (to co otacza - nie wiem jak to się nazywa, może wirnik)
czy jest szansa dokupić takie szczotki i ramię?? czy szukać jakiś zamiennik??
dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi
Stary 01-04-2015, 23:59   #16
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Tu trzeba wykazać czujność, bo jest kilka problemów.

Po pierwsze - czy twój stary wentylator piszczał podczas pracy. Jeżeli nie - to masz skarb i warto go reanimować. Piszczący wentylator to jest częsta wada i może doprowadzić kierowcę do głębokiej do depresji... Praktycznie nie ma jak nasączyć olejem jednego z dwóch piszczących łożysk (są to tzw samosmary, ze spieku nasączanego specjalnym olejem) bo jest fatalnie usytuowane. Próbowałem wielu sposobów - jeżeli pomogło, to na krótko...

Po drugie - samych szczotek nie kupisz. Jeżeli komutator jest jeszcze nie zniszczony (może być wytarty nieco, wypracowany - nie szkodzi), warto kupić ładnie wyglądającą używkę (są tanie na Allegro, ale nie zamiennik!), wpierw sprawdzić jak pracuje, jeżeli nie piszczy zamontować i spokój... Jeżeli piszczy (ja tak miałem - prawie nowy oryginał), wyjąć z niego szczotki i przelutować do twojego starego nie piszczącego. Trzeba zrobić sobie haczyk z drutu do zdejmowania i zakładania sprężynek ramion szczotek, to jest wszystko do zrobienia w kilkanaście minut. Ramiona szczotek dociskane sprężynkami mają dosyć długie przewody - przecinasz przewód mniej więcej w połowie długości i lutujesz je w starym wiatraku, potem tylko zaizolować lutowanie...

Ja jeszcze przedtem skusiłem się na nowiutki zamiennik - pomijając, że nieco słabiej dmuchał, to przy spokojnej jeździe cały czas słychać było jego dziwne burczenie, co mocno mnie wnerwiało. Wytrzymałem miesiąc... Jeżeli ktoś reflektuje, oddam za 50 zł.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 02-04-2015 o 09:46
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania