![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 21-03-2011
Model: Focus
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 2006
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
![]() Zarejestrowany: 21-11-2010
Model: Focus II juz bez DPF
Silnik: 1.6TDCI Titanium
Rocznik: 11.2005
|
Cytat:
Zeszlej zimy sprawdzalem i u siebie przy temperaturze ujemnej -10sC w trybie serwisowym tez bylo dobre paredziesiat na plusie. Po prostu ten typ tak ma zreszta nie tylko Ford. Jak silnik sie rozgrzeje na powiedzmy 110-120sC ( w trybie serwisowym ) jest to optymalna - najlepsza temperatura z jaka pracuje silnik. |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
![]() Zarejestrowany: 21-03-2011
Model: Focus
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 2006
|
Dziękuje za info, myślałem że czujnik do wymiany
pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 17-09-2011
Model: FOCUS MK1
Silnik: 2.0
Rocznik: 1999
|
A ja właśnie zamówiłem czujnik temperatury bo po wpięciu do kompa przed zapaleniem silnika temperatura na kompie była o 15-20 stopni wyższa niż otoczenia. Ale za to będę miał nowy czujnikGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. I pewnie 130 zł w bekeGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
![]() Imię: Tomek
Model: Focus MK3 FL, Focus MK2
Silnik: 1,5 TDCI 120 KM / 1,6 TDCI 109 KM
Rocznik: 2017 / 2005
|
Czytam od dłuższego czasu posty o temperaturze i wskazaniach na desce i powiem, że rozumiem z tego tyle co na początku czyli nic. U mnie sytuacja wygląda tak, że bez względu na to czy jadę 90 czy 140km/h, przez 5 czy 50 km wskazówka maksymalnie przekracza milimetr ponad kreskę między 60 a 90 stopni. Nigdy w życiu nie próbowała nawet zbliżyć się do połowy czyli 90 stopni a czytam tu, że niektórzy mają takie wskazania. Czytam tez niektóre tłumaczenia że to temperatura, płynu a nie silnika i....nie rozumiem jak to możliwe bo w każdym innym samnochodzie temperatura na desce (np. auta z grupy VAG) też dczytywana jes z czujnika płynu i tam jakoś 90 stopni to norma. Skoro płyn chłodzu silnik i przez blok przepływa to chyba ma zbliżoną temperaturę do silnika. Poza tym...skoro na desce mam około 75 stopni temperaturę płynu i załąca się czasem dmuchawa to dlaczego skoro jest zimny? Czy ktoś w sposób łopatologiczny mógłby to raz konkretnie wytłumaczyć mnie i wielu zainteresowanym w sposób wyraźniejszy niź "nie wnikaj bo tak ma być" żeby więcej sobie i innym tym głowy nie zawracać?
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
|
Co tu tłumaczyć tak ford wyskalował ten zegar ma on znaczenie ogólnie-informujace a nie dokładnie pomiarowe.Zawsze zastanawiałem się gdzie tam jest napisane 90 tam jest pokazany orientacyjny zakres od 60 do 120-właśnie tak ten typ ma.W wększości focusów ta wskazówka utrzymuje się 1-2 mm przed środkową kreską
Ostatnio edytowane przez Matych ; 29-01-2012 o 22:39 |
|
|
|
|
|
#17 |
|
![]() Imię: Tomek
Model: Focus MK3 FL, Focus MK2
Silnik: 1,5 TDCI 120 KM / 1,6 TDCI 109 KM
Rocznik: 2017 / 2005
|
No widzisz a u mnie zatrzymiuje się na albo milimetr za kreską między 60 a 90 czyli jakieś 75-76. Czyżbym miał walnięty termostat?
|
|
|
|
|
|
#18 | ||
|
|
Cytat:
przeczytaj bardzo dokładnie ponizsze zdanie Cytat:
|
||
|
|
|
#19 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 10-05-2012
Model: MK2
Silnik: 1.8 125KM
Rocznik: 2007.11
|
Witam,
co wiec w przypadku gdy mechanicznie wszystko dziala poprawnie a przy odpaleniu, wskazowka natychmiast laduje na pionowo? i pozaostaje tam nieruchomo az do zgaszenia silnika. Test zegarow nie wykazal uszkodzenia wskaznika na desce - wychyla sie jak inne. Z 2 razy moze bylo tak, ze po odpaleniu urosla na pionowo (ale szybko) po przejechaniu 300metrow. Z tego co wiem, sa 2 czujniki, jeden na deske (ten dziwnie dzialajacy) drugi do komputera. Czy mam mozliwosc weryfikacji czy czujnik na deske do wymiany, czy szukac przyczyny w innym miejscu, jak to diagnozowac? Podpiecie pod komputer nic nie dalo. MK2 1.8 benzyna 125KM. D. |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
|
Cytat:
Ja bym się o wiele gotów był założyć, że jak swojego kupiłem, to wskazówka po jakimś czasie pokazywała 90st. i dzielnie meldowała cały czas taki stan, nieważne jak jechałem ile na postoju latem, w upale silnik pracował. Dmuchawa się włączała a 90st jak było tak było. Potem, tylko nie wiem dokładnie kiedy coś się zmieniło i teraz maksymalne co widzę na zegarach, to jakieś pi razy drzwi 80st., w tym czasie przez OBD odczytuję wartości 78st., co by się niejako zgadzało. Kiedy wskazówka się prężyła pionowo, to nie porównywałem z odczytem przez OBD bo i po co, przecież działało fajnie. Coś jednak się zmieniło. Po drodze miały miejsce dwie rzeczy, które mogłyby mieć wpływ. a) musiałem wymienić termostat, bo w starym odkształciła się obudowa, która niestety jest z plastiku b) w ASO kiedyś przy okazji podpięcia do kompa zrobili mi aktualizację sterownika silnika (przynajmniej oni tak to nazwali) Nie mogę sobie teraz przypomnieć po którym zdarzeniu wskazówka zaczęła pokazywać inaczej, jednakże przy okazji czytania u konkurencji wątku o ELM-FF2 natknąłem się na ciekawą rzecz - mianowicie istnieją podobno dwa tryby dla pokazywania temperatury silnika - symulowany oraz rzeczywisty. Jeśli dobrze to zrozumiałem, a ludzie przede mną dobrze przetłumaczyli, to wynikałoby z tego, że w trybie tzw symulowanym wskazania są wyższe i tam da się oglądać te 90st na zegarach, do którego tak bardzo dążymy. W trybie rzeczywistym na zegarach widać dokładnie to co raportuje czujnik - u mnie 78st. jak go przegazuję na postoju, to oczywiście ta temperatura rośnie. Może jest tu ktoś z IDSem i mógłby potwierdzić tę wersję, że da się ustawić zegary w dwóch trybach? Podobno na IDS ta opcja też jest widoczna. Myślałem również, że to może być wina czujnika temperatury więc posiadając nadal ten, na którym widziałem wskazówkę w pionie podmieniłem go z tym z nowego termostatu. Spodziewałem się, że się naprawi, a dalej jest to samo - także to nie kwestia czujnika. Chciałem jeszcze wymienić termostat na ten starszy, ale to już więcej zabawy i mi się nie chce z tym grzebać. Poza tym obawiam się, że jak to w Fordzie rozebrałbym nowy i okazałoby się, że nie pasuje ze starego, także wolę zostawić jak jest.
|
|