![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 06-02-2012
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 tddi
Rocznik: 2001
|
Witam Wszystkich....
Kolego tak sie składa że pracóje przy alternatorach już ładny szmat czasu z doświadczenia wiem że jeżeli chodzi o alternatory magneti mareli bardzo istotnym szczegółem jest kolor regulatora głównie w dieslu. Powinien być biały podobne obiawy przerabiałem na reg od benzyniaków czyli czarnych.. Oczywiście podróbki nie muszą być w tym samym kol... Proponóje zakupić regulator orginalny używany. Gwarantóje że pochodzi dłużej niż chinol W tym najprawdopodobniej nie łączy ci + to częsta awaria. Za sprawny używak zapłacisz 50 zł.. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
jarek864-byc moze masz rację a byc moze się mylisz
ale moge to potwierdzic dopiero wieczorem bo mam oryginal w domu a nawet chyba 2 oryginały z tddi wiec na 100% powiem jakie kolory mają...ale chyba sa czarne. A w100% jestem pewien jednego z nich bo samochodu od nowosci nikt poza mna nie dotykal. jednak powodem takiego zachowania na pewno jest regulator napiecia. Ale jest jeszcze inna mozliwosc...akumulator i to tez nalezy brac pod uwage. poczawszy od 2000r i od modelu fokusa ford stosuje "smart charge" inteligentne ładowanie ktore wrazliwe jest nawet na jakosc akumulatora. PS. jarek864 -mozna dokupic same szczotki do regulatorow ?...bo ja bym swoje oryginały naprawil bo faktem jest ze z zamienniki regulatorow nie daja stabilnego napiecia. Mi zamienniki tez utrzymuja napiecie 14,5-14,7V a prz dodawaniu gazu czasem jeszcze bardziej podskoczy ale jednak kontrolki nie wywala. Wiec jesli bys mogł cos w tej sprawie napisac to wielkie dzieki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 07-02-2012 o 15:07 |
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
|
Sprawa wyglada tak..obydwa sa czarne...obydwa magneti marelli ale jest oslona szczotek koloru bialego.
Jednak dokladnie tak samo wygladaja zamienniki-tez sa czarne i tez mają białą przyczepianą osłone na szczotki..fotek nie robiłem ale jesli ktos bedzie chiał to zrobie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. I jeszcze inna sprawa..bylem przekonany ze to samo idzie do benzyny i do diesla...i chyba w 100% tak jest... bo regulatorki sa przenzaczone do kazdego modelu. diesel a benzyna ma tylko inne obroty. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 23-07-2010
Model: Focus 1.8 TDDi
Silnik: 1.8
|
Coś mi chyba rozwala akumulator. Ostatnio alternator był zamontowany po regeneracji i już wtedy miałem dziwne zachowania, że kontrolka akumulatora w czasie jazdy czasami kilka razy na sekundę się zapalała i gasła. W marcu wyjechałem na 8 miesięcy z kraju, auto stało cały czas w garażu, okazało się teraz po powrocie, że akumulator był całkowicie rozwalony i nie dawał się naładować do wymaganego napięcia. Wymieniłem akumulator, kupiłem używany ale w bardzo dobrym stanie, auto odpaliło, ale znów zauważyłem to dziwne zachowanie kontrolki ładowania, że podczas jazdy na krótko się ona ze dwa razy zapala i gaśnie. Po przyjechaniu do domu, mierzę napięcie akumulatora przy wyłączonym silniku, 12,80 V, po odpaleniu silnika pomiar wskazuje 14,34 V, tak jakby ładowanie było, po wyłączeniu silnika, bateria wskazuje 12,90 V. Czy może być tak, że w trakcie jazdy co jakiś czas nie mam ładowania jak należy i kontrolka nie zapala się na stałe?
Ostatnio mierzyłem na obrotach silnika 2000 i nic się nie zmienia w stosunku do jałowego biegu, 14,7-14,9 V. Ale z tym miganiem kontrolki jest coś nie tak, co jakiś czas mi zamiga i to już nie dwa razy raz za razem, tylko w dużym odstępie czasu ale też przeważnie dwa razy podczas jednej jazdy. Kupiłem [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] miernik i w czasie jazdy nic szczególnego nie zauważyłem, 12,8 V bez odpalania, przy przekręceniu stacyjki trochę spada, bo wiadomo, kontrolki, radio, po odpaleniu silnika 14,7-14,9 V i to samo w czasie jazdy, czasami pokaże i 15 V, po wyłączeniu silnika nawet 13,2 V. Wczoraj w trakcie jazdy napięcie potrafiło spadać do 13,2 V, kontrolka ładowania też na krótko się zaświeciła ze dwa razy, niezależnie chyba od napięcia, bo mogło wskazywać w tym czasie i 14,7 V, co to może być za usterka? Ostatnio edytowane przez pinochio ; 30-11-2024 o 11:14 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
![]() Imię: Piotr
Model: C-Max
Silnik: 1.6tdci 90KM
Rocznik: 2005
|
Koledzy powyżej napisali. Sprawdzić przewody jak i sam alternator raz jeszcze. Jeżeli chodzi o akumulator to wcale nie ma się co dziwić, że padł. 8 miesięcy to dość długo. Zakładam, że akumulator też nie był nowy i w 100% sprawny. Jeżeli instalacja w stand-by pobiera ok. 10mA prądu to nowy w pełni akumulator 60Ah zostanie rozładowany do 0 w przeciągu ok. 8 miesięcy. Do tego dochodzi jeszcze samorozładowanie akumulatora. Przez 8 miesięcy nawet bez obciążenia jego pojemność spadnie o ok. 30%. Te trzy czynniki czyli stan akumulatora, samorozładowanie i pobór prądu przez cały ten czas doprowadziły najprawdopodobniej do jego śmierci. Na takie dłuższe wyjazdy doładuj akumulator i odepnij klemę.
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 07-03-2012
Model: Focus MKI, Fiesta MK5
Silnik: 1,6/1,25
Rocznik: 2004/2000
|
pinochio, sprawdź wtyczkę do altka, popraw piny, miałem tak kiedyś, wahania napięcia 11 V - 15 V podczas jazdy + cykanie przekaźnika pod kierownicą. Dodatkowo wszystkie masy do kontroli.
Vide foto, nie zaszkodzi sprawdzić połączenie, pamiętaj o odłączeniu akku. Ostatnio edytowane przez damianisko5 ; 30-11-2024 o 09:46 |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
![]() Zarejestrowany: 23-07-2010
Model: Focus 1.8 TDDi
Silnik: 1.8
|
Cytat:
Jak w lutym miałem awarię i nie mogłem autka odpalić, to gościu z lawety z assistance musiał wziąć autko na lawetę, bo nie było ładowania. Mój mechanik rozebrał alternator i dał do regeneracji do jakiegoś Bosha, szczotki prawie wywalone i komutator miał rowki. Wtedy, tuż przed tą awarią właśnie się zaczęło, że kilka razy na krótko zapałała się kontrolka ładowania, po czym stanął i już wszystkie kontrolki świeciły i było tylko, cyk, cyk, cyk. Teraz zaobserwowałem też dziwną rzecz, że po odpaleniu silnika kontrolka ładowania i oleju gasną, a na krótko zapala się kontrolka abs, po czym jako ostatnia gaśnie. |
|
|
|
|