![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Marcin
Model: Focus
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2009
|
Cytat:
Poczekam i poszukam jeszcze trochę, może trafi się jakiś spec, jakaś porada. |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Dla porządku podsumuję wątek: po wymianie modułu BT/VC VC bardzo często jest wyłączane. Związane jest to z tym, iż po przełożeniu do innego samochodu z oczywistych powodów sterowanie podzespołami realizowane jest inaczej. Sterowanie VC rusza po przełożeniu "od razu" jedynie w przypadku przekładania modułu z takiego samego samochodu.
Uruchomienie VC po "przekładce" możliwe jest jedynie poprzez podłączenie do IDSa i wykonanie "Programowanie modułu"->"Instalacji modułu programowalnego" dla modułu SRM (taka jest nomenklatura VC w IDSie) a następnie wywołanie "Parametrów programowalnych" dla "Sterowania głosem" i odpowiedzi "Nie" na pytanie o antenę GPS. Po tych operacjach (ca 1 minuta pracy) sterowanie głosem zaczyna ponownie pracować.
|
|
|
|
#13 |
|
|
tedi_k dzięki za wyjaśnienie, nie wątpliwie jest to pocieszająca wiadomość. Wiesz może jeszcze czy ASO/IDS, to jedyne rozwiązanie, czy może jestem w stanie wskórać coś programami w stylu ELMconfig, bądź ELM-FF2 ?
Ewentualnie jest może ktoś z Wrocławia, bądź okolic, kto konkurencyjnie dla ASO będzie w stanie mi pomóc ? Ostatnio edytowane przez shockmp ; 27-06-2012 o 23:35 |
|
|
|
|
|
#14 |
|
FCP member
|
Poza IDSem, w żadnym znanym mi programie na razie nie ma obsługi instalacji modułu BT/VC - podobnie jak i innych. Pewna nadzieja związana jest z rosyjskim programem ADS, ale ten program pracuje na specjalnym interfejscie, niedostępnym w Polsce. Pozostaje więc serwis fordowski (nie musi być ASO) z VCMem (może być chiński) - dość często serwisy nieautoryzowane mają takie możliwości, tylko z oczywistych powodów (licencyjnych) się nimi publicznie nie chwalą. Jest także trochę pasjonatów, którzy sprowadzili sobie chiński VCM prywatnie... Reszta w razie czego na PW.
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 28-06-2012 o 12:01 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
|
Witam,
udało się będąc przy okazji w ASO poprosić o doprogramowanie wg instrukcji kolegi tedi_k. W efekcie były z tym problemy. Co prawda nie było mnie przy tym, ale odbierając samochód Panowie spróbowali raz jeszcze. Po prawie godzinie czekania przekazano mi, że podczas próby postępowania wg tej instrukcji nie wyświetla się nawet numer modułu (tak zrozumiałem pana z ASO). Wg ASO może to być spowodowane uszkodzeniem modułu, bądź pochodzeniem nie z Focusa i nie dadzą rady tego zrobić. Czy ktoś jest w stanie pomóc/spróbować coś temu zaradzić ? W innym wypadku jak ktoś jest zainteresowany to odsprzedam, ewentualnie zwrócę ten moduł i będę szukał kolejnego :/ |
|
|
|
|
|
#16 |
|
FCP member
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
skasowane
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM Ostatnio edytowane przez mayak ; 06-07-2012 o 10:49 |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
FCP member
|
Cytat:
A wystarczy po prostu pokazać wydruk dziennika z sesji IDS - "test sieci" pokazuje wszytkie wykryte moduły (patrz fotka). Mniej więcej po 3 minutach widać, czy moduł jest wykryty czy nie... Jeśli moduł nie jest wykryty, to zwykle jest źle zainstalowany - chyba odpada - bo rozumiem, że BT chodziGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W każdym innym przypadku powinien się dać zainstalować i skonfigurować - chyba , że fachowcy nie wiedzą jak do sprawy podejść - najczęstsza przyczyna kłopotów... Moduł może być także uszkodzony, ale wówczas na tym samym dzienniku prawdopodobnie pojawią się kody błędów. Jest też ostatnia możliwość - fachowcy mają "przeterminowanego" IDSa i funkcja "Programowanie modułu" daje komunikat "funkcja niedostępna". IDS blokuje funkcję programowania modułów po pół roku od zainstalowania i odświerza ją po zanstalowaniu wydawanych upgrade'ów. Trzeba wiedzieć jak sobie z tym radzić... Jeśli tylko się da, trzeba próbować patrzeć fachowcom na ręce... W dzienniku sesji IDSa jest na prawdę sporo informacji o samochodzie...
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 09-07-2012 o 20:35 |
|
|
|
|
|
|
#18 | ||
|
|
Cytat:
Cytat:
W związku z powyższym poszukuję pilnie kogoś z IDS'em, we Wrocławiu, bądź rozsądnej odległości od Wrocławia, kto będzie w stanie mi pomóc - rzecz jasna nie charytatywnie. Często też podróżuję, to tu, to tam; Legnica, Polkowice, Kędzierzyn Koźle, Kudowa Zdrój |
||
|
|
|
|
|
#19 |
|
FCP member
|
Jeśli mieli wydrukowaną "łopatologiczną" instrukcję, to obstawiam przeterminowanego IDSa.
Jeśli masz z nimi jakiś układ, to zapytaj czy przypadkiem nie walczyli te parę godzin z komunikatem "funkcja niedostępna" w odpowiedzi na próbę uruchomienia "Programowanie modułu". Jeśli się przyznają i będziesz miał ochotę im pomóc, to na priva podam adres apteki, w której jest lekarstwo...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A tak na marginesie - aktualnie praktycznie wszystkie IDSy - poza super koszernymi - mają już wyłączoną funkcję programowania modułów - zostało zmienione licencjonowanie i nowe wersje są już jedynie oficjalne (czytaj stosownie opłacone), a więc odpowiednio mniej dostępne... Nawet w ASO! Tak więc zanim się do kogoś wybierzesz upewnij się wcześniej, że wie jak sobie poradzić z niedostępną (wyłączoną) funkcją programowania modułów...
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 10-07-2012 o 23:51 |
|
|
|
|
|
#20 |
|
|
Po długim okresie milczenia powracam z aktualnymi danymi.
1) Na podstawie wskazówek kolegi tedi_k udałem się do serwisu gdzie udostępniono mi IDS'a. Po programowaniu nic się nie zmieniło. Przyczyną mogło być radio Ford 6000 nie współpracujące w pełni z modułem bt/vc/usb, albo przestarzały IDS. 2) Jedną z potencjalnych przyczyn niepowodzenia udało się wyeliminować -> zakupiłem w końcu radio Sony. Niestety po wymianie sterowanie głosowe ani obsługa USB nie działa. 3) Obecnie pracuję nad eliminacją drugiej potencjalnej przyczyny, czyli IDS -> szukam kogoś, kto mógłby mi pomóc. Obecnie w celach służbowych kursuję Wrocław-zachód, Wrocław-południe. |
|
|
|