![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 05-05-2011
Model: Mondeo GHIA
Silnik: 1,8 16v + gaz
Rocznik: 1994
|
Miałem identyczny problem, gdy wciskałem pedał gazu na zimnym to obroty prawie schodziły do zera, problem znikał na ciepłym silniku. Winnym okazał się czujnik położenia przepustnicy, kupiłem używkę i jak ręką odjął.
Mógłbyś też zczytać kody błędów diodą, w moim przypadku wszystko się sprawdziło i nie byłem narażony na niepotrzebne wydatki. Złożenie takiej diody do odczytu to bajka, lutownica + dioda + kabel i wszystko. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#12 |
|
![]() Zarejestrowany: 15-09-2010
Model: Ford Mondeo MK1
Silnik: 1.8
Rocznik: 1996
|
Witam ponownie,
mam pytanko gdzie podpiąć diodę w mondeo mk1 (ostatnie modele z 1996 roku), do zczytania kodów ewentualnie schemat interejsu lpt - gniazdo diagnostyczne pod kierownicą żeby odpalić sobie diageec IV na komputerze i czy w ogóle t tym roczniku znajduje się gniazdo diagnostyczne 3-pinowe pod maską obok zbiorniczka wspomagania, dzięki z góry |
|
|
|
|
|
#13 |
|
|
schemat do zrobienia diody:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] W miejsce woltomierza wstawiasz diodę, kup taką na 12 V najlepiej dużą. Gnizdo 3 w moim mondku 94r. jest z tyłu komory silnika po lewej stronie przy zbiorniku wspomagania. Zatkane jest czerwoną wtyczką. Nie wiem jak jest w roczniku 96. Ale możesz podejść do auta i zajrzeć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Najlepiej nagraj nawet telefonem kody błędów, potem łatwiej weryfikować. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 06-07-2011
Model: mondeo
Silnik: 1,8
Rocznik: 2000
|
Mam podobny problem. Z tym, że obroty spadają kiedy silnik trochę popracuje. Jakieś 60-80 km zrobię i samochód zaczyna się dusić. Daje mu gazu na maxa, a on zachowuje się jakbym wciskał pedał hamulca, gwałtowny spadek mocy, co może być przyczyną?
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
|
Podstawa to odczyt błędów jeśli wizualnie nic nie widać... Miałem taki problem z kolektorem wylotowym, był pęknięty... z zewnątrz było widać tylko niewielkie pęknięcie natomiast w środku pęknięcie było na odcinku ok 15 cm, było je widać dopiero po zdjęciu osłony kolektora. Po wymianie zaczął jeździć porządnie pomijając całą resztę błędów które musiałem zwalczyć, dużo cierpliwości, dużo lektur i zobaczyłem w końcu kod 111 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Oczywiście w Twoim przypadku nie musi to być kolektor, natomiast trzeba zajrzeć pod maskęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. No i zawsze po pierwsze odczyt błędów. W większości przypadków wskaże sprawcę zamieszania.
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
![]() Zarejestrowany: 15-09-2010
Model: Ford Mondeo MK1
Silnik: 1.8
Rocznik: 1996
|
Witam,
wymontowałem zbiorniczek z płynem od wspomagania i znalazłem tam jedno połączenie (wtyczka męska i żeńska) gdzie do trzech miejsc we wtyczce w ogóle nie ma podłączonych przewodów (wtyczka przystosowana na 8 połączeń o ile się nie mylę), natomiast gniazdo pod kierownicą ma 6 doprowadzonych pinów ( 6 metalowych blaszek widać w wejściu, 2 chyba na górze i 4 u dołu gniazda), nie zauważyłem pod maską potrójnej czerwonej zaślepionej wtyczki. Pytanie czy jest możliwość połączenia się "domowym sposobem" przez łącze pod kierownicą ? |
|
|
|
|
|
#17 |
|
|
Jutro zrobię zdjęcie tej wtyczki. Jak połączyć się przez złącze pod kierownicą nie wiem, myślę że przez komputer Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|