Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-07-2012, 16:34   #11
bartstep
ford::advanced

Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: ----
Domyślnie Odp: Po wymianie filtra nie odpala

Jest jeszcze jeden tanszy i pewniejszy sposob (choc wcale nie smaczny).
Trzeba kupic przezroczysta rurke (okolo metra), ustalic na pompie krociec odplywowy (do baku) zdjac go i zalozyc ta rurke.
Potem wykorzystujac moc swoich pluc wciagnac paliwo (tylko sie nie napic) do rurki.
Najpierw leci sporo powietrza, potem paliwo z bankami powietrza, a potem paliwo. I juz mozemy byc pewni, ze w pompie jest paliwo (uwaga, ma tendencje do cofania).
Teraz trzeba dosc sprawnie zdjac nasza rurke i zalozyc odplyw do baku. Chwilke pokrecic i powinien zapalic bez problemu.

SMACZNEGO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 17-07-2012, 13:59   #12
spawacz4
ford::average

Model: Focus mk2
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2005

Odpaliłem, Bratek jak będziesz na jakimś zlocie tak jak było mówione stawiam browary za drugim razem poszedł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
spawacz4 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2012, 14:21   #13
bartstep

Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: ----

No to sie ciesze. O to chodzilo. Najprostsze metody sa najskuteczniejsze.

Grunt ze Focus znow porusza sie o wlasnych silach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 17-07-2012, 15:05   #14
spawacz4
ford::average

Model: Focus mk2
Rocznik: 2005

ODPOWIETRZANIE UKŁADU PALIWOWEGO SILNIK 1.8 TDCI 115 KM

0. Otwieramy maskę
1. Na wszelki wypadek odłączamy akumulator.
2. Ściągamy pokrywę silnika uważając na przewód podtrzymujący się na pokrywie
3. Szukamy pompy wtryskowej (znajduję się po lewej stronie)
4. Odłączamy powrót paliwa do baku. ***
5. Na króciec zakładamy przeźroczysty wężyk.
6. Mocnym wdechem ciągniemy paliwo.
7. Czekamy aż paliwo poleci wężykiem bez bąbelków powietrza .
8. Odłączamy przeźroczysty wężyk i szybko zakładamy normalny przewód.
9. Odpalamy za pierwszym może być ciężko za drugim pójdzie jak ogień Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
spawacz4 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-07-2012, 18:45   #15
JohnLenin

Model: Focus MK3
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2011

Pierwszym raz, po kupnie Foki gościu wymieniał mi filtr bez czyszczenia obudowy, wyciągnoł stary wkład, wsadził nowy, skręcił, odpalił przygazował, ale wiem że źle to zrobił bo należy, czyścić to co zostaje w środku.
JohnLenin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2013, 16:20   #16
AdrianTDDI
ford::beginner

Model: Ford Mondeo MkIII, Ford Focus Mk1, Ford Mondeo MkIII
Silnik: 2.0 Tdci 130KM Zetec-S, 1.8 Tddi 90KM Zetec, 3.0 V6 220KM Titanium X
Rocznik: 2003, 2004, 2005

A czy ktos wie jak to w TDDI wykonać odpowietrzanie?

Moja Foczka odmówiła posłuszeństwa! Przez przypadek doprowadziłem do zupełnego oprożnienia baku z paliwa (miałem auto na najazdach z przodu) auto zgasło...
A bylo to tak: Nie było ładowania więc zabrałem się za sprawdzenie kabli przy altku i akuku mam cię! Czerwony przewód kompletnie przetarty. Klema z aku off i dawaj za lutownice, ładnie pięknie wszystko polutowane, zaizolowane, zakładam kleme, auto start chodzi... wskaźnik paliwa wyraźnie wskazuje, że idzie już na oparach. Pochodził z 10min, po czym kontrolnie chciałem kilka razy pod rząd odpalić auto. Udało mi się 2 razy - za drugiem razem już dłużej to potrwało bo auto jakby chciało zapalic ale nie zapalało no ale w końcu się udało. Chwile tak pochodziło ale wydaje mi się, że już trochę nierówno. Zgasiłem, po około 20 min ( tyle zajeło mi ogarnięcie bajzlu koło auta) przy próbie zjechania z najazdów auto już nie odpaliło! Szybka wycieczka na stacje benzynową 5-ka do bańki i do domu. Zalałem auto i nic.... cisza, nawet nie sztyrknął na sekund kompletny trup. Po przekręceniu kluczyka kompletna cisza bateria full naładowana, wszystkie kontroli ok i nic....
Czy ktos mógłby mi doradzić co się mogło stać? Jakaś blokada sie właczyła z powodu braku paliwa?? Pompa zapowietrzona? może coś innego?
Auto to Focus z 2004r 1,8 tddi endura 90km Prosze o jakie kolwiek wskazówki. Bóg zapłać.
AdrianTDDI jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2013, 19:12   #17
maciej_b
ford::professional

Imię: Maciej
Model: Focus kombi | Transit DCiV L3H2 | Transit Custom DCiV L2H1
Silnik: 1.6 TDCi Econetic 105KM | 2.0 EcoBlue 130KM | 2.0 EcoBlue 136KM
Rocznik: 2013 | 2019 | 2024

Adrian, ostatnio wymieniałem filtr paliwa. I przez małą ilość paliwa zapowietrzyłem układ. Przy okazji za nim odepnie się stary filtr paliwa pasowało by mieć około połowy zbiornika paliwa. Mimo że zalany miałem nowy filtr ropą to za chiny nie chciał zapalić. Wykończyłem akumulator, potem do sąsiada i z drugiego auta. Po ok 25 min skapitulowałem. Do mechaniora na sznurku i nastąpiła próba odpalenia z "plaka". Po kilku sekundach kręcenia na obcym paliwie pomału zaczął klekotać. Zgasł po chwili i kolejna próba. Tym razem podniosłem obroty do ok 1500 i udało się. Odpowietrzył się.
Stary 14-01-2013, 23:38   #18
AdrianTDDI

Model: Ford Mondeo MkIII, Ford Focus Mk1, Ford Mondeo MkIII
Silnik: 2.0 Tdci 130KM Zetec-S, 1.8 Tddi 90KM Zetec, 3.0 V6 220KM Titanium X
Rocznik: 2003, 2004, 2005

Cytat:
Napisał maciej_b Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Adrian, ostatnio wymieniałem filtr paliwa. I przez małą ilość paliwa zapowietrzyłem układ. Przy okazji za nim odepnie się stary filtr paliwa pasowało by mieć około połowy zbiornika paliwa. Mimo że zalany miałem nowy filtr ropą to za chiny nie chciał zapalić. Wykończyłem akumulator, potem do sąsiada i z drugiego auta. Po ok 25 min skapitulowałem. Do mechaniora na sznurku i nastąpiła próba odpalenia z "plaka". Po kilku sekundach kręcenia na obcym paliwie pomału zaczął klekotać. Zgasł po chwili i kolejna próba. Tym razem podniosłem obroty do ok 1500 i udało się. Odpowietrzył się.
I o to właśnie chodziło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pierwszy psik zaczkał, drugi psik zaczkał na chwilke, 3 psik + pedal przyśpieszenia do podłogi i o rety żyje! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzięki wielkie Maciej_b
AdrianTDDI jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-01-2013, 13:58   #19
Martinez1979

Imię: Marcin
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2010
Domyślnie

Sprawdzony sposb.
Tez tak robilem jak zapowitrzylem TDCi po wymianie filtra paliwa.
W serwisach tez tak robia ale sie tym nie chwala Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wyslano z telefona Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Martinez1979 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-06-2013, 10:54   #20
mfajger
ford::amateur

Rocznik: 2004

Hejka,

Czy metoda z wężykiem wymaga odblokowanie jakiegoś zaworu (cos może trzba przycisnąc na pompie?) Próbowałem ciągnąc ustami ale nie poszło nic ;/. A problem zaczął sie gdy brakło mi paliwa w baku i na chwile obecna odpala tylko z plakiem? Bardzo prosze o rady.

Focus 1.8 TDCI, 115

Dziekuje i pozdrawiam
mfajger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania