Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-09-2012, 22:16   #11
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Zagubione kluczyki - nowe dorobione kluczyki nie działają

Cytat:
Napisał AKIM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na 100% do wlewu tyko cześć kluczyka trzeba to kwestia chyba osczędności lub uproszczeń wlew nie wymaga aż takiego zabezpieczenia jak drzwi i stacyjka.
Jeżeli tak jest, to nie ze względu na oszczędności, ale raczej po to, aby złodziej wyrywając korek wlewu nie mógł dorobić prawidłowego kluczyka.

Coś czuję, że pozostaje laweta i jazda do ASO Forda.

Stary 19-09-2012, 11:26   #12
Artemus
ford::amateur

Imię: Boguslaw
Silnik: 1,9
Rocznik: 2002

Tylko, że właśnie w ASO Forda kazali mi przynieść korek wlewu paliwa i oni mieli na tej podstawie dorobić kluczyk do samochodu, abym mógł otworzyć drzwi, odblokować kierownice i przytransportować go na holu do serwisu aby tam zaprogramowali kluczyki.
Artemus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-09-2012, 13:21   #13
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Dzwoniłem do Auto-Waś, którzy dysponują fabrycznym IDS-em z aktualnym oprogramowaniem i robią takie rzeczy - przedstawiłem im twój problem.
Odpowiedź: zamek we wlewie dysponuje uproszczonym, ubogim kodem, na jego podstawie nie da się odtworzyć kluczyków pasujących do drzwi i stacyjki (z resztą tak jak pisał AKIM).
Jest pewien sposób, polegający na wyjęciu zamka maski silnika i na podstawie układu krzywek odtwarzają kluczyki, następnie je kodują na nowo pod immo.
Praktycznie bez przywiezienia auta na lawecie nie da rady tego zrobić, chyba że sam wyrwiesz ten zamek od maski. Oni z oczywistych względów nie powiedzą jak to zrobić, ale mówili że i tak jest pewne ryzyko zniszczenia jakiś elementów...
Powiedzieli też, że w twoim roczniku Ford nie prowadził centralnej ewidencji kodów - więc nawet jak podasz VIN, to nie znają kodu. Zawsze trzeba nadać nowy kod. Dopiero w późniejszych modelach (płaskie kluczyki) jest prowadzona centralna ewidencja kodów.

Ten serwis gdzie byłeś, to jakiś mało kumaty - nie wiedzą, że zamek korka wlewu paliwa nie nadaje się do odtworzenia kluczyka?
Stary 19-09-2012, 15:46   #14
AKIM
ford::advanced

Imię: Grzegorz
Model: Transit, Seat Alhambra
Silnik: 2.5 D, 1.9TDI
Rocznik: 1999, 1999

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.No teraz jaśniej się nie da. Wojtek pełen szacunek za zaangażowanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. kolega teraz jak otworzył auto to weźmie wkładkę i pewnie w innym serwisie dorobi kluczyk. Tak na marginesie to tam serwisy też nie są aż tak dobre. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump:
AKIM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-09-2012, 20:13   #15
Artemus

Bardzo dziękuję za tak dużą pomoc i za takie zaangażowanie w sprawę.

Serwis, który tutaj mam jest dość duży i facet tam pracujący wydawał się dość mocno przekonany, że to powinno zadziałać - niestety mylił się. Zrobili mi nawet kluczyki z lustrzanym odbiciem kodu, który odczytali z korka. Bo pierwsze kluczyki nie działały.

Na serwis nie zadziałam a i mądrzyć teraz też za bardzo się nie chce przed nimi.

Orientuje się ktoś ile w Polsce kosztowałaby taka usługa wymiany zamków w tym samochodzie? De facto są tam tylko dwa zamki - w drzwiach od strony kierowcy no i stacyjka w kierownicy.
Stary 19-09-2012, 20:27   #16
AKIM

Nie musisz wymieniać wszystkich zamków daj im tylko wkładkę od klapy lub drzwi i zrobią nowe kluczyki i odzyskają pełny kod immo. Poczytaj dokładnie ostatni post Wojtka. Wymiana na nowe pozwoli ci tylko zamykać otwierać i przekręcac stacyjkę ale auta nie odpalisz bo nie będzie kodu immo. Do tej pory serwis robił dobrze tylko nie do tej wkładki zamka co trzeba.

Ostatnio edytowane przez AKIM ; 19-09-2012 o 20:43
Stary 19-09-2012, 20:39   #17
Artemus

No właśnie tutaj jest problem - zamek mam tylko w drzwiach od strony kierowcy - tam i tylko tam. W klapie bagażnika ani nigdzie indziej nie mam zamka żeby móc włożyć kluczyk.

Nie za bardzo wiem też jak wyciągnąć zamek z tych drzwi - domyślam się, że tym razem śrubokrętem tego nie zrobię. Koleś w serwisie mówił, że będą musieli ściągać drzwi i dostawać się do zamka.

Najgorsze jest to, że w miejscowości, w której jestem nie mogę znaleźć lawety
Stary 19-09-2012, 20:49   #18
AKIM

A maskę silnika jak otwierasz?? nie kluczykiem odchylając na bok znaczek FORD. Żeby wyjąc zamek z drzwi nie trzeba ich wcale ściągać tylko dostać się demontując tapicerkę. Nie rozumiem ich całkowicie, albo chcą cie naciągnąć na kasę albo są tacy nie kumaci. Jak otworzyłeś auto to najprościej wyjąć zamek drzwi nie ryzykujesz niepotrzebnych zniszczeń. To może się przydać [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez AKIM ; 19-09-2012 o 20:58
Stary 19-09-2012, 21:13   #19
Artemus

Drzwi nie otworzyłem - do środka dostałem się przez uchylone okno. Maski mu jeszcze nie otwierałem - nie jest to moje auto, tylko firmowe, a ja mam się nim zająć, czytaj doprowadzić do użyteczności.

Będę kombinował ale też już szukam najłatwiejszego sposobu żeby się z tym nie bawić już dłużej
Stary 19-09-2012, 21:37   #20
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał Artemus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Drzwi nie otworzyłem - do środka dostałem się przez uchylone okno.
Tylko jeżeli auto ma podwójne blokowanie zamka i podwójna blokada była włączona - nie otworzysz drzwi od wewnątrz klamką. Więc jeśli nie ma podwójnej blokady i już dostałeś się do środka - można otworzyć drzwi, zdjąć tapicerkę i zdemontować wkładkę zamka.
Na podstawie tej wkładki w ASO dorobią prawidłowe kluczyki.
Podwójna blokada była za dopłatą jako opcja - niewiele samochodów ją ma.

Jeżeli jest podwójna blokada - to moim zdaniem trzeba wyszarpać wkładkę zamka maski...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 19-09-2012 o 21:41
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania