Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-11-2012, 09:29   #11
AKIM
ford::advanced

Imię: Grzegorz
Model: Transit, Seat Alhambra
Silnik: 2.5 D, 1.9TDI
Rocznik: 1999, 1999
Domyślnie Odp: Pierwsze normalne auto w firmie - kilka pytań - serwis

Kolega Wojtek ma rację co do lampki i czujnika wody w filtrze te roczniki i model jaki ma nie mająGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czujnik wody w paliwie to to na dole na czerwono a lampka na lewo lampki świecy żarowej ( schemat po prawej )
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg panel 2.0.jpg (95.2 KB, 13 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg separator.jpg (98.8 KB, 9 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez AKIM ; 11-11-2012 o 10:00
AKIM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-11-2012, 09:57   #12
kenfollet
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: Transit 350
Silnik: 2.4
Rocznik: 2001

Załączam zdjęcie tej kontrolki. Marnie ją widać ale zawsze to cośGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Co do samochodu to chyba jednak odpuszczę ten konkretny egzemplarz. Auto z Włoch i nie opłacone. Nie mam czasu się bawić w rejestracje, serwisy i naprawy jak usterek jest dosyć sporo a w obecnym stanie będzie problem z przeglądem... Chciałbym aby auto już od połowy listopada pracowało.

Chyba dorzucę i kupię coś nowszego.

Mam na oko podobnego Transita ale już 2007 rok.
W nim natomiast wyje coś z tyłu jak się przekroczy 60 km/h.
Też ma potłuczoną szybę (wyraźnie dostał kamieniem). Ile może kosztować podgrzewana?
Przebieg ma 80 000 km... Progi w drzwiach są ale mocno powycierane tzn. zszedł z nich lakier i widać wyraźnie, że blacha też się już wytarła. Jest to możliwe w Transicie? W Transicie Connect przy 70 000 nie ma praktycznie żadnych śladów zużycia w kabinieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Da się sprawdzić historię jak podjadę do Forda i zapytam o konkretny nr. VIN? Potrafią po VINie podać przebieg krajowego Transita?

I jeszcze jedno pytanie. Podejrzewam tego transita o przebieg rzędu 200 000 km. Wiem, że zmorą osobowych Fordów są problemy z wtryskiwaczami czy czymś takim... Ten ma już silnik TDCi. Czy należy się o to obawiać?
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg zdjęcie(1).jpg (24.9 KB, 26 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez kenfollet ; 12-11-2012 o 10:03
kenfollet jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-11-2012, 10:09   #13
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał kenfollet Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Da się sprawdzić historię jak podjadę do Forda i zapytam o konkretny nr. VIN? Potrafią po VINie podać przebieg krajowego Transita?
Krajowego - jeżeli serwisowany był w ASO - tak. Ale kto serwisuje w ASO?
Cytat:
Napisał kenfollet Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Też ma potłuczoną szybę (wyraźnie dostał kamieniem). Ile może kosztować podgrzewana?
Różnie - zależy od marki i miejsca - ale ok 500 zł plus założenie 120 zł.
Cytat:
W nim natomiast wyje coś z tyłu jak się przekroczy 60 km/h.
Jeżeli to wał - to specjalistyczna firma od wałów to zrobi (np łożysko na podporze). Jeżeli to dyfer - to raczej zrezygnuj z tego auta - tu potrzeba dobrego fachowca, to grubsza robota.
Cytat:
Przebieg ma 80 000 km... Progi w drzwiach są ale mocno powycierane tzn. zszedł z nich lakier i widać wyraźnie, że blacha też się już wytarła. Jest to możliwe w Transicie?
No... chyba nie po takim przebiegu... I jeszcze coś wyje - przebieg jest raczej z sufitu. 80.000 km to powinna być... nówka.
Stary 12-11-2012, 10:30   #14
kenfollet
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: Transit 350
Silnik: 2.4
Rocznik: 2001

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżeli to wał - to specjalistyczna firma od wałów to zrobi (np łożysko na podporze). Jeżeli to dyfer - to raczej zrezygnuj z tego auta - tu potrzeba dobrego fachowca, to grubsza robota.
Jakaś metoda na odróżnienie tego. W mechanice samochodowej jestem laikiem.
I jeśli można prosić o małe wytłumaczenie. Grubsza robota tzn. ile może kosztować. Wiadomo... kupuję używane auto. Muszę w nie trochę włożyć ale czy to kwestia 2 tys zł czy 10 tysięcy...
kenfollet jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-11-2012, 12:53   #15
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Jakaś metoda na odróżnienie tego. W mechanice samochodowej jestem laikiem
No... właśnie doświadczenie pozwala odróżnić wycie przekładni głównej w dyfrze od wycia łożyska wału. Tym nie mniej - dyfer wyraźnie zmienia natężenie hałasu w zależności od tego czy przyspieszasz, czy hamujesz silnikiem. Łożysko wału
natomiast prawie nie reaguje na zmiany obciążenia (mówimy o hałasie, a nie o wibracjach - to są różne sprawy).
Cytat:
I jeśli można prosić o małe wytłumaczenie. Grubsza robota tzn. ile może kosztować.
Wał wyjmuje się w kilka minut, jest na stole, wymienia się co ma się wymienić w 15-20 minut, po założeniu do auta wyważa się podczas jazdy "na sucho" (podniesiony tył) - po godzinie wyjeżdżasz z warsztatu.
Natomiast most to nie tylko zdjęcie go z samochodu związane z odłączeniem przewodów hamulcowych, linek ręcznego, ABS-u, resorów, wału. To przede wszystkim rozebranie mostu, zlanie oleju, weryfikacja jego stanu i ustawienie na specjalistycznych przyrządach luzów międzyzębnych i łożyskowych. To dobrze zrobi tylko doświadczony mechanik w odpowiednio wyposażonym warsztacie. Pomijam fakt, że wyjące uzębienie może już być wypracowane i naprawa... niewiele pomoże. Kupując auto z wyjącym mostem skazujemy się od razu na spore wydatki i kłopoty oraz dużą stratę czasu.... Koszt może być bardzo różny, nie chcę go oceniać.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 12-11-2012 o 13:31
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-11-2012, 02:34   #16
heavy 100S
ford::average

Imię: Piotr
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2014

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To dobrze zrobi tylko doświadczony mechanik w odpowiednio wyposażonym warsztacie
Nie wiem na ile pomogę ale w kwestii mostów to może warto popytać w DOBRYCH warsztatach off-road. Kiedyś się trochę w to bawiłem i tam się non-stop przy mostach dłubie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
heavy 100S jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-11-2012, 09:13   #17
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał heavy 100S Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tam się non-stop przy mostach dłubie
Problem w ustawieniu wyjącej przekładni głównej w Transitach polega nie tylko na wiedzy, jak to ma być ustawione, ale trzeba posiadać odpowiednie podkładki regulacyjne ustalające osiowo wałek atakujący.
Stary 27-11-2012, 19:38   #18
combi_jack
ford::beginner

Imię: Jacek
Model: krótki i niski
Silnik: 2,5D
Rocznik: 1997

Witam, jeśli chodzi o przednią podgrzewaną szybę, to wymieniałem taką po uderzeniu kamieniem ( teraz mam ubezpieczone szyby) i taka przyjemność w 2009roku kosztowała mnie 826zł/brutto z wymianą, patent podgrzewanej szyby jest świetny i tylko dlatego zdecydowałem się zamontować ponownie podgrzewaną.Szczególnie jeśli rano jest mrozik czy wsiada się do auta w wilgotne dni lub odzież jest mokra od deszczy i wsiądzie się w kilka osób, szyba natychmiast paruje a zanim silnik poda ciepło na odparowanie to chwilę trzeba poczekać, a ja mam guziczek i kilka chwil później szyba jest już czysta.

Pozdrawiam serdecznie.
combi_jack jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-12-2012, 17:49   #19
bakukamil
ford::average

Silnik: 2.4 140KM | 2.2 155 KM
Rocznik: 2011 | 2015

u mnie po 25 k km progi były już wytarte do gołej blachy przy drzwiach kierowcy i pasażera ... w serwisie na przeglądzie pomalowali w gratisie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. , ale po kolejnych kilku miesiącach znowu wytarte , wszystko zależy d sposobu wsiadania i wysiadania ... co do sprawdzania przebiegu to zapomnij Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. chciałem krajówkę sprawdzić w serwisie to zapytano mnie o numer rejestracyjny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. oczywiście musisz dodzwonić się do serwisu w którym auto bywało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tak mi powiedziano w jakimś Warszawskim ASO , może w innych jest inaczej albo nie chcieli powiedzieć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. oczywiście historii w żadnym wypadku nie chcą podawać , bo wg nich są to dane objętę ochroną danych osobowych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. złodzieje i kombinatorzy mają dobrze u Nas ... każdy im ułatwia

EDIT , w Białymstoku są dwie firmy co sprzedają dostawczaki , nazw niestety nie pamiętam
bakukamil jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
serwis , transit , wał , wyciek

Zasady postowania