![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Paweł
Model: Ford Focus
Silnik: 2.0 tdci 136KM
Rocznik: 2005
|
Wszystko dzieje się w tym samym momencie. Jednoczesnie zapalaja sie kontrolki i komunikaty, opada wskazówka obrotomierza i jest brak reackcji na pedał gazu. Po chwili powraca reakcja na gaz, ale pozostale komunikaty dalej sie palą, ale dochodzi jeszcze jeden czyli ''zmniejszone przyspieszenie,,. Można jechac ale jest zamulony.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 15-11-2007
Model: Mondeo MK2
Silnik: 1.8TD
Rocznik: 1999
|
Kolego na 90% zegary Ci padają ( odbiór danych z sieci CAN)
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
|
Skoro to zegary to co one maja wspólnego z zachowaniem silnika?
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
W zegarach jest zapisany kod immobilajzera ,pedał przyspieszenia jest bezpośrednio podłączony do nich i dopiero siecią CAN idzie info.do sterownika pracy silnika (PCM) o jego położeniu .
Jeśli masz usterkę odbioru danych z CAN zestawu wskaźników (IPC) to w aucie dzieją się cyrki. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
|
Wszystko wskazuje na to że to rzeczywiscie zegary. Znalazłem firme ktora zajmuje sie naprawą zegarów, piszą tam o tym co sie dzieje w momencie kiedy padną zegary i wszystko sie zgadza z tym co sie dzieje u mnie. Mam nadzieje ze to rzeczywiscie bedzie to. Dzieki kolego za podpowiedz, napisze jak zrobie. Jeszcze jedno pytanie, lepiej naprawic czy kupic uzywane?
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
Jeśli firma daje Ci gwarancję na wykonaną naprawę to OK.
Nigdy nie ma pewności na jaką używkę się trafi. Przy wymianie zegarów z innego auta pamiętaj że musisz zakodować dwa klucze + wykonać inicjalizację zestawu wskaźników. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
|
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
tu jest link tej firmy ktora naprawia liczniki. Dają dożywotnia gwarancje. Problem w tym ze mam tylko jeden kluczyk.Jak sie koduje klucz i wykonuje inicjalizacje wskaznikow? Jak bede wyciagal swoje zegary to tez musze zrobic jakies kodowanie? Ostatnio edytowane przez pablo2233 ; 11-11-2012 o 20:07 |
|
|
|
|
|
#18 |
|
|
Kodowanie i inicjalizację robi się gdy wymieniasz zegary na nowe lub od innego auta.
Myślę że jeśli naprawią to kodu immobilajzera nie kasują (ale mogę się mylić ),najlepiej zadzwoń do nich i się spytaj . |
|
|
|
|
|
#19 |
|
|
dzwonilem do nich, musze im wyslac licznik, koszt naprawy to ok 450zl :/
Nie jest to mało, ale cóż trzeba to zrobić. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
|
licznik naprawiony, wszystko działa jak należy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. dzieki za pomoc
|
|
|
|