Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-02-2021, 13:43   #11
verash
ford::amateur

Model: s-max
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Usterka wspomagania i wymiana pompy

Super dzieki.Trzeba robić adaptacje tej pompy? Podpowiedź jeszcze jak odpowietrzyć?

verash jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2021, 19:44   #12
przydzial1973
ford::beginner

Imię: Wiesiek
Model: FORD S MAX
Silnik: 2 TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie Zamienność pompy wspomagania

S max 2006 2 tdci padła mi pompa wspomagania ,zamówiłem pompę miała być z 2008 r a przysłali z 2010 r.Pytanie czy pompa z polifta będzie pasowała do przedlifta,wizualnie pompy są identyczne ,myślę że różnią się tylko sterownikiem.Moja nowa pompa ma nr. 6G91-3K514-AM a stara 6G91-3K514-AL ,czy ktoś ma wiedzę jak to jest z tymi pompami .Patrząc na strony ATODOC są dwa rodzaje pompy,i obie pasują do s maxa zamiennie do przedlifta i polifta więc o co chodzi ,patrząc dalej do mondeo pompy już nie pasuja zamiennie.Czy można zakodowac pompę FORScanem
przydzial1973 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-08-2021, 07:56   #13
Jacek Kikmunter

Imię: Jacek
Model: Ford s-max
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2007
Domyślnie

Witam, mam problem co jakiś czas pojawia mi się i znika komunikat o usterce układu wspomagania i zapala się kontrolka stabilizacji toru jazdy , wspomaganie działa bez zarzutu-jakieś sugestie??

Witam, komunikat usterka układu wspomagania zapala się i po wyłączeniu zapłonu oraz ponownym włączeniu zapłonu gaśnie również kontrolka od trakcji wspomaganie działa 🤔

Ostatnio edytowane przez SRS ; 20-08-2021 o 14:34
Jacek Kikmunter jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-10-2021, 22:14   #14
Krzysztof Zalewski

Imię: Krzysztof
Model: Ford S-max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009

Witam serdecznie kolege.
Przepraszam, ze bez polskich znakow ale klawiatura nie pozwala.
Ktos mi kiedys powiedzial, ze ludzie maja tendencje do utrudniania prostych spraw.
Nie twierdze , ze tak jest w kazdym przypadku.
Dosc czesto przyczyna takich zachowan elektryki w aucie jest wilgoc.
Nalezalo by dostac sie do wtyczki np. od pompy wspomagania i zajzec do jej wnetrza. Byc moze , ze dostaje sie do wnetrza woda i dochodzi do korozji na styku polaczen.
Problem wilgoci moze znajdowac sie rowniez znacznie glebiej czyli w module sterowania samej pompy wspomagania.

Spotkalem sie z przypadkami, ze auto trzymane latami pod chmurka zaczynalo sypac podobnymi ostrzezeniami i trafialo do cieplego i suchego warsztatu elektromechaniki pojazdowej gdzie po spedzeniu kilku dni nikt nie znalazl przyczyny dziwnych zachowan ale rozlaczyl i ponownie polaczyl wiele kostek urzywajac przy tym chemi do poprawy polaczen elektrycznych. Po takim spa w suchym i cieplym warsztacie problem znikal jak renka odja.
Daje do myslenia…
Mam nadzieje , ze chociarz troche naprowadzilem kolege na droge do rozwiazania problemu.
Pozdrawiam goraco :-)
Krzysztof Zalewski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-10-2024, 22:33   #15
robertd01

Imię: Robert
Model: Ford S-Max
Silnik: 2.0 TDCI 140KM M6
Rocznik: 2013

Cytat:
Dasz rade wymienić bez kanału, ściągasz nadkole, oraz lampe aby mieć lepszy widok na nią i tyle kanał jest tu nie potrzebny.
nie trzeba lewarować i ściągać koła, wystarczy przednią część nadkola zdemontować?
Masz może jakąś fotkę lub rysunek jak to jest tam zamotowane?
Pytam bo syn ma problem z S-MAX 2013r ze wspomaganiem.
Najpierw pracowało jakby słabiej, po jakimś czasie padło.
Widziałem, że ludziska kupowali nowe czy używane pompy a problem najczęściej leżał w zasilaniu, wtyczce.

Jedzie na przegląd techniczni i może się zdarzyć, że technik sam będzie ruszał kierownicą.
A z 2giej strony to i tak warto naprawić lub wymienić jeżeli padła faktycznie pompa.

Tylko nie wiem czy sobie poradzi, bo w tych fordach to k... konstruktorzy wszystko tak rozmieścili, że nawet żeby dolać płynu do wspomagania to lampę trza zdjąć, nie mówię nic o akumulatorze.

Dzięki z góry za pomoc.
robertd01 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary Wczoraj, 12:47   #16
robertd01

Panowie,
czy ktoś może wie czy w
S-MAX MK1 2013r 2.0 TDCI
po wymianie pompy wspomagania kierownicy elektrohydraulicznej wymagana jest kalibracja (kodowanie)?
Stary Wczoraj, 23:02   #17
robertd01

ok, wymienione,
nie była potrzebna kalibracja (kodowanie).
Zamiana pompy, wlanie nowego płynu/oleju do układu wspomagania, poruszanie kierownicą na maxa/odpowietrzenie. Alarm wspomagania układu kierowniczego zniknął.
Odpowiedz

Zasady postowania