![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | ||
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 01-07-2009
Model: MDO IV Sedan \ A3 8P \ CBR1000RR
Silnik: 2.0 PB 145PS \ 2.0 TDI CR 170PS
Rocznik: 2008
|
Cytat:
Cytat:
Kolega pisał też o tym że ma dobry aku. Bo na poprzednim tez padał altek. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Albo są braki w kontakcie z masą lub plusem lub coś pożera bardzo duże ilości prądu i altki nie wytrzymują. Teoretycznie altek nawet bardzo obciążony nie powinien się uszkodzić. Ale w praktyce jak każde urządzenie nie może pracować non stop na pełnym obciążeniu. Pamiętam jak jeden magik uszkodził sobie mostek diodowy w alternatorze bo zachciało mu się odłączać akumulator przy włączonym silniku. Więc coś w tym jest. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
CBR 1000RR + MICRON ![]() FORD - nigdy mnie nie zawiódł. Ostatnio edytowane przez enjoypoznan ; 22-01-2013 o 19:29 |
||
|
|
|
|
|
#12 | ||
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 29-10-2011
Model: Mondeo MKIII
Silnik: 2,5l
Rocznik: 2002
|
Cytat:
Jednak znajomość jednej z metod którą opisałem nie powinna być mu obca, powinien też posiadać odpowiedni sprzęt pomiarowy i umieć się nim posługiwać. Albo szukaj po znajomych którzy mieli styczność z elektrykami i coś podpowiedzą o ich twórczości, lub szukaj znajomego na wydziale elektrycznym który ma pojęcie o "zabawie z prądem". Miernik cęgowy ( z pomiarem DC ) jest najmniej inwazyjną metodą, i najprostszą - nic nie musisz odłączać. Tylko mało kto go ma - a jak juz to mierzą tylko prąd zmienny. Taki by się nadał: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Cytat:
|
|
|
|
#13 |
|
![]() Imię: Radek
Model: MK 5
Silnik: 2.0 TDCI AUTOMAT 180 hp
Rocznik: 2018
|
Czyli jak bede szukal mechanika to od razu sie pytac czy ma miernik cegowy ?
Czy po prostu powiedziec w czym rzecz,ze jest cos co bardzo obciaza altka? Tak czy inaczej,mysle ,ze wlasnie wtedy zaczna sie kombinacje,jesli ktos bedzie musial szukac wszedzie.Moze tez byc i tak,ze usterka nie zostanie wykryta,albo jesli juz to na zasadzie metody prob i bledow co i tak do konca nie da mi zadnej gwarancji,ze altek znow nie padnie po krotkim czasie.
|
|
|
#14 |
|
|
Panowie,dzis obdzwonilem kilku elektrykow i tylko 1 powiedzial ze sie podejmie sprawdzenia
instalacji.Zobaczymy.......... Ponad to czy od obudowy alternatora ma wychodzi jakas rura w kierunku okolic chlodnicy ? majaca na celu zassanie powietrza do jego chlodzenia ? Takie info dzis dostalem od mechaniorow,ze jak tej rury nie ma to altek zasysa sobie ta krotka rurka z obudowy wlasnie cieple powietrze,a jak jest zamontowana ta co niby przechodzi do przodu auta to zasysa powietrze z przodu auta. Czy to tak ma wygladac ?
|
|
|
#15 |
|
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
|
W dieslach nie ma żadnej rury idącej w okolice chłodnicy. Zamontowana na altku jest jedynie osłona plastikowa z krótkim króćcem/rurką grubości ~3-4cm i na tym koniec.
|
|
|
#16 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
#17 |
|
|
To mnie zmartwiliscie i to bardzo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Szczerze powiem,to juz pomyslalem,ze rozwiazalem problem z przegrzewaniem ( obciazaniem) altka. Wychodzi na to,ze znowu jestem w punkcie wyjscia............
|
|
|
#18 |
|
|
Niestety ale znalesc elektryka/elektronika któremu będzie się chciało pobawić i pomierzyć nie jest łatwo. Wszyscy nastawieni na łatwy i szybki pieniądz.
Wina leży pewnie po stronie instalacji-zwarcie , zły kontakt mas i/lub kabla plusowego.
CBR 1000RR + MICRON ![]() FORD - nigdy mnie nie zawiódł. Ostatnio edytowane przez enjoypoznan ; 28-01-2013 o 18:05 |
|
|
|
|
|
#19 |
|
|
A jeszcze 1 rzecz, jak kupujemy i wymieniamy altka,to ma on swoje oznaczenia i teraz czy kazdy pasuje do danej wersji auta pod katem wyposazenia elektrycznego ?
Czy aby na pewno trzeba sie sugerowac tylko oznaczeniem samym a nie jego moca ? Byc moze jesli tak wlasnie ma byc,to te 2 co ja kupowalem moze byly za slabe do mojego wyposazenia ? Bez sensu teraz miec cos(full wyp. elektr.) i nie uzywac tego z obawy przed kolejnym spaleniem sie diód albo calego altka............
|
|
|
#20 |
|
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
|
Podaj VIN auta, to powiem Ci na podstawie Microcata jaki możesz mieć wg programu fordowskiego alternator.
Ale do końca też tak nie jest, bo są tacy co montowali w dieslach altki od benzyny z racji sprzęgiełka na nich i jakoś nie narzekają. Jednak dopiero jutro, bo jestem obecnie w pracy i tutaj nie mam proga.
|