Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-03-2013, 10:35   #11
rafal8967
ford::average

Imię: Rafał
Model: Mondeo MK5
Silnik: 1.5 benzyna st-line
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: szyba przednia się nie otwiera

u mnie też padły 2 szyby i wymieniłem przekaźniki

rafal8967 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-03-2013, 10:39   #12
all35

Imię: Daniel
Model: Mondeo edge
Silnik: 2.0
Rocznik: 2011

przyciski wydają się ok,jak dobrać się do silniczka?
all35 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-03-2013, 11:56   #13
m[g]
ford::beginner

Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 TDDi
Rocznik: 2004

Było już opisywane wiele razy na forum. Musisz zdemontować tapicerkę drzwi + elementy wygłuszenia.
m[g] jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2013, 14:08   #14
all35

Imię: Daniel
Model: Mondeo edge
Silnik: 2.0
Rocznik: 2011

problem rozwiązany,okazalo się po zdemontowaniu tapicerki,że silniczek zawiesil się,pomoglo lekkie puknięcie i zaskoczyl.dziękuję za pomoc.
Temat do zamknięcia
all35 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2013, 15:15   #15
prsp

Imię: Paweł
Model: Mondeo Titanium MK5 kombi
Silnik: 2.0 TDCi 180 KM z PowerShift
Rocznik: 2016

Witam.
Miałem identyczny przypadek w moim poprzednim kombiaku Focus MK1. Naprawiłem to sam, chociaż zabierałem się do tego długo, gdyż bałem się odklejania styropianu pod tapicerką. Ale gdy usłyszałem ile kosztuje naprawa w ASO stwierdziłem, że nie wiele mam do stracenia.
Po zdjęciu tapicerki drzwi i styropianu wygłuszającego przy pomocy ostrego nożyka, sprawdziłem czy przychodzi napięcie 12V na silniczek. Napięcie oczywiście się pojawiało i było tylko słychać klik po naciśnięciu przełącznika, zatem trzeba było zdemontować mechanizm opuszczania szyby od strony kierowcy - (wcześniej oczywiście sprawdziłem działanie samego przełącznika i podawanie napięcia w kierunku silniczka). Szybko się okazało, że linka jest cała i naprężona, prowadniczki nie popękane inne duperele na swoim miejscu, zatem wszystko wskazywało na to, że coś jest nie tak z samym silniczkiem. Zdjąłem obudowę silniczka odkręcając 4 wkręty i wszystko stało się jasne. Szczotki osadzone prawidłowo o długości ok 6mm, natomiast sam wirnik trudno było obrócić ręką. Na tulejach i osi wirnika było sucho jak pieprz i do tego jakiś osad, może trochę rdzy. Przemyłem to wszystko przy pomocy WD40, wytarłem do sucha, nałożyłem tawotu i zaczęło się wszystko ślicznie obracać. Założyłem obudowę, zamontowałem mechanizm do drzwi i chodzi jak nówka, cichutko i sprawnie.
W ten oto sposób zaoszczędziłem 1185zł za mechanizm opuszczania szyby +350zł za robociznę w ASO w Gdyni, ponieważ serwis wymienia całość nie bawiąc się w "drobiazgi".

Opis:
Póki nie wymontowałem mechanizmu, nie ryzykowałem gnyboleniem nie widząc co jest co?!
Trzeba odkręcić cały mechanizm, bo żeby wyjąć wirnik trzeba najpierw wyjąć szczotki.
Więc po kolei: po zdjęciu tapicerki, odklejeniu maty wygłuszającej itp należy:
1) przy pomocy odpowiednio ukształtowanych drutów np miedzianych od instalacji elektrycznej zabezpieczasz szybę, żeby na nich wisiała tzn wyginasz je w esy, wsuwasz od góry między szybę a rant drzwi, obracasz haczyk o 90 st i już - szyba wisi na jednym końcu haka a drugi koniec haka na rancie drzwi - oczywiście muszą być przynajmniej dwa haczyki!
2) Następnie odkręcasz dwie śruby (luzujesz je) trzymające w łapkach szybę zgrabnym, płaskim kluczem 10-ką. Niestety jeśli szyba jest na max u góry trzeba mieć sprawną rękę żeby to zrobić, bo dostęp trudny więc to taka mała szermierka, ale spoko - po chwili będziesz z siebie dumny. Od tego momentu zabawa jest prosta.
3) Zostaje 5 śrub trzymających prowadnice i silniczek. Odkręcasz je całkowicie kluczem 8-ką. Cały mechanizm już powinien być już odłączony. Nie piszę tu o kabelkach i różnego rodzaju plastikowych zatrzaskach, bodaj dwóch bo to bzdet - obejrzyj to na spokojnie lusterkiem i wszystko będzie jasne.
4) Mechanizm kładziesz najpierw lekko w lewo na ok 70 stopni następnie ściskasz prowadnice ku sobie tak, by obie mieć w garści. Obserwuj przy tym, jak łapki szyby odchodzą od niej.
5) Wyciągasz mechanizm przez największy otwór zaczynając od strony silniczka.
6) Odkręcasz 4 wkręty obudowy silniczka.
7) zdejmujesz obudowę i widzisz wirnik - powinien obracać się bardzo leciutko i w lewo i prawo a przy tym zaobserwujesz powolny ruch uchwytów szyby na prowadnicach (o ile linki itp są w porzo)
jeśli nie obraca się lekko, jest zastały tak jak u mnie, to wyciągasz szczotki silnika zdejmując najpierw plastikowe zatyczki szczotek, potem sprężynki, potem same szczotki,
9) ruchem obrotowym w lewo z jednoczesnym!!! ciągnięciem wirnika do siebie wyjmujesz go - z resztą już sobie poradzisz tzn wymyć rdzę, obejrzeć stan uzwojeń, komutatora itd, smarujesz i składasz z powrotem wkręcając go w prawo.
10) mechanizm podłączasz na krótko do wiszących przy drzwiach złącz i sprawdzasz czy działa, jeśli tak to zostaw uchwyty szyb niżej o ok 5 cm!!! niż gdy były zaraz po demontażu.
11) Wkładasz mechanizm do środka i przykręcasz 5 śrub trzymających mechanizm. Szyba cały czas wisi na haczykach!!!
I w tym punkcie polecam drugą osobę do pomocy (w moim przypadku była to żona). Trzyma ona szybę z dwóch stron drzwi, Ty wyciągasz haczyki, patrzysz na łapki do mocowania szyby i dajesz polecenie opuszczania szyby tak, aby osadziła się na łapkach. Dokręcasz je oczywiście, sprawdzasz poprawność działania itd - to już poezja.
Wszystko zajęło mi ok 2 godz łącznie z demontażem i montażem tapicerki.
prsp jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2013, 17:27   #16
wsciekas

Imię: Marcin
Model: Ford Focus Mk2
Silnik: 1.8 16v
Rocznik: 2008

U mnie od strony pasażera można otworzyć szybę ale zamknąć tylko od strony kierowcy. Nie wiem co jest grane...
wsciekas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2013, 17:40   #17
prsp

Imię: Paweł
Model: Mondeo Titanium MK5 kombi
Silnik: 2.0 TDCi 180 KM z PowerShift
Rocznik: 2016

Tak, jakby przełącznik pasażera stykał już tylko w jednym kierunku (otwieranie) lub kabelek nie miał połączenia z tym przełącznikiem.
No bo skoro kierowca może szybę zamknąć...?
prsp jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2013, 19:44   #18
wsciekas

Imię: Marcin
Model: Ford Focus Mk2
Silnik: 1.8 16v
Rocznik: 2008

Ostatnio odkręcałem wszystko bo grzebałem przy tym microchipie czy jakoś tak od centralnego i rozkręcałem wszystko i nic szczególnego nie zobaczyłem , a z kolei dzisiaj na chwile mi zadziałało wszystko i po chwili dalej tak jak było więc sądzę że to chyba wina kabla bo skoro przy kierowcy nie działa odsuwanie a u pasażera działa i na odwrót......trochę zgłupiałem.
wsciekas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2013, 21:44   #19
KruczeK

Model: Focus
Silnik: TDCi
Rocznik: 2004

Cytat:
Napisał wsciekas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ostatnio odkręcałem wszystko bo grzebałem przy tym microchipie czy jakoś tak od centralnego i rozkręcałem wszystko i nic szczególnego nie zobaczyłem , a z kolei dzisiaj na chwile mi zadziałało wszystko i po chwili dalej tak jak było więc sądzę że to chyba wina kabla bo skoro przy kierowcy nie działa odsuwanie a u pasażera działa i na odwrót......trochę zgłupiałem.
Na 99% to wina przełączników.
Rozebrać, oczyścić styki.
Będzie żyć.
KruczeK jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania