Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-05-2013, 23:45   #11
majsterus_nt
ford::average

Model: czarny, grafit,turkus
Silnik: ,Pb,ON
Rocznik: 1993,1990
Domyślnie Odp: 1.8TDDi 99r. Metaliczne cykanie silnika

klasyczny koniec TDDI Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. panewka główki korbowodu...od czego??? a od "butowania" dość wysilonego siniczka...

silnik zdechł, trza poszukać nowego, naprawa nieopłacalna...
2tys. zł lżej w portfelu...

a pisałem że na 240000-250000km ford umiera, zdycha całkowicie, silnik, zawieszenie, kierowanie, elektryka szyb, zamki...
to się śmiali ze mnie, że trupa kupiłem....ale sobie naprawiłem i jeździ...

Ostatnio edytowane przez majsterus_nt ; 13-05-2013 o 23:48
majsterus_nt jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-05-2013, 15:15   #12
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

ten silnik nie pada od butowania-od butowania pada kazdy silnik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. jest tylko jeden problem w tym silniku-i to sie czesto powtarza-miska olejowa ktora przytyka smoka-jak ktos zagniecie i nie dopatrzy to pozniej bardzo czesto przy tego typu usterkach wychodzi ze miska byla zaklepana i moglo byc slabe smarowanie.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-05-2013, 00:18   #13
td2013
ford::amateur

Imię: Tadeusz
Model: FOCUS
Silnik: 1,8 TDI
Rocznik: 2005

Pomocy. FOKUS 1.8 TDCI 2005 (2)130.000 przebiegu .Na zimnym silniku cisza, pracuje normalnie. Metaliczne stukanie, cykanie na rozgrzanym silniku. Dżwięk centralnie z góry silnika, obroty 1000-1500 słabo słychać,obroty wyższe trzęsie na kierownicy,spadek mocy odczuwalny. Wstępna ocena na podstawie stuków -wymiana silnika. Proszę o poradę. Co myślicie?
td2013 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-05-2013, 08:09   #14
mjprzem

sprawdz miske olejowa czy jest zagnieciona choc minimalnie.
ale jesli nie to zostaje wtryski jeszcze sprawdzic, i miec nadzieje ze to wtryski.
Stary 15-05-2013, 09:49   #15
majsterus_nt
ford::average

Model: czarny, grafit,turkus
Silnik: ,Pb,ON
Rocznik: 1993,1990

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - dział silniki ford tddi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mjprzem - druga usterka to pękniety blok i urwany korbowód wychodzący bokiem - to też wytłumaczysz słabym smarowaniem. Raczej nie po prostu wysilona konstrukcja, a nie zagięta miska na smoka...
urwaną korbowodem kończą też podobno HDI Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
eco boosty czy jakoś tak....też to im wróże Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

bardzo prosta i święta zasada:

moc=pojemność , a nie turba, mapy wtrysku i inne copy i duperele..
Stary 16-05-2013, 08:23   #16
mjprzem

tak i przedewszystkim tak skoro inne flotowe samochody jezdzily po 400kkm i wiadomo jak jezdza takie samochody.

ja mam w domu 2 x tddi obecnie 250 i 270kkm...i noge mam bardzo ciezka ale problemu z tlokami nie widze.

za to mialem w swoim miske zagieta...i jak ja wyprostowalem to silnik zacząl ciszej pracowac a tez mi sie wydawalo ze stukal.

wysokimi obrotami zatrzec mozna kazdy silnik- i na to niema rady-na tej podstawie nie mozna oceniac silnika-jeden padnie szybciej inny wolniej, ale kazdy padnie.

ale z zagieta miska w tddi jezdza ludzie i nawet pojecia nie maja .

jeden gosc tutaj na forum tez tak jezdzil-kapnal sie dopiero jak przy wyzszych obrotach smok zasysal miske ze zatykal caly doplyw oleju i zaswiecala sie kontrolka. a jak dlugo jezdzil? nikt nie wie. I takkich przypadkow bylo bardzo wiele. pozniej niemozna pisac ze silnik jest zle zrobiony jesli jezdzone bylo na zagietaj misce olejowej gdzie 2-3mm wgnieciona miska potrafi przytykac smoka.

jak myslisz ile silnik wytrzyma przy slabszym smarowaniu? tego nie mzna oceniac.

moim zdaniem sprawdz miske u siebie...byl tez i taki przypadek na forum jak twoj-ze padl ten silnik-ale jak sie okazalo-miska byla lekko zagnieciona.
Odpowiedz

Zasady postowania