Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-07-2013, 16:29   #11
Szeryf455
ford::professional

Model: transit
Silnik: 2,5 D
Rocznik: 1996 max
Domyślnie Odp: Kontrolka oleju się pali za długo

Cytat:
Napisał stasiek49 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ja takie czyszczenie robię samą ropą
Też dobra metoda, ale już bez odpalania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Niektórzy zalewają też naftą pod korek, zostawiając na całą noc. Jak ktoś ma dojście do taniej nafty, to można się w to pobawić.
Oleju nie bierze, bo płukanka zapobiega między innymi zapiekaniu się pierścieni.

Fajnie, że są jeszcze fachowcy ze starej, dobrej szkoły Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Szeryf455 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-07-2013, 16:53   #12
Carmel
ford::beginner

Imię: Krzysztof
Model: Fiesta
Silnik: 1227
Rocznik: 95

Widzę zdania są różne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.A ten silniczek mi nie wybuchnie,jak ropska naleję Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.))
Carmel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-07-2013, 17:01   #13
stasiek49
ford::expert

Model: MK 3.5 MK5
Silnik: 1,1i 1.8TDDI
Rocznik: 1995 2002

nie wybuchnie nawet po odpaleniu
Stary 19-07-2013, 17:14   #14
Carmel

Ok spróbuję tak może zrobić...może to pomoże tej kontrolce oleju..bo silnik chyba ok,skoro jak już zgaśnie,to się nie zapala na wolnych i na ciepłym silniku też gaśnie od razu.Widocznie jak to wszystko opadnie i auto postoi dobę,to długo zasysa olej ten smok.No nic trza coś postanowić i zrobić..
Naczytałem się na innych forach i jednak tej ropy tam nie wleję..tzn. nie twierdzę,że zrobiło by to źle staremu motorkowi,ale mogło by też mu zrobić nie za dobrze..Na początek po prostu zmienię mu olej na angielski MOTUL i filtr i zobaczę co się stanie.

Ostatnio edytowane przez Carmel ; 19-07-2013 o 17:29
Stary 19-07-2013, 18:01   #15
salom

Szeryf, nie zgodzę się z tobą, że pompy w dieslach smarowane są samą ropą.
Samą ropą smarowane są tylko sekcje tłoczące, to znaczy cylinderek, tłoczek i zaworek odcinający, oraz iglica w końcówce wtryskowej. Cała reszta która sie obraca, ślizga w dole pompy wtryskowej, jest smarowana olejem silnikowym z takim samym cisnieniem jak w układzie. Może nie widziałeś rozebranej pompy wtryskowej ??
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-07-2013, 21:42   #16
Szeryf455

Cytat:
Napisał salom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Samą ropą smarowane są tylko sekcje tłoczące, to znaczy cylinderek, tłoczek i zaworek odcinający, oraz iglica w końcówce wtryskowej.
No tak, tak...to dużo zmienia...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A w ursusie C-330 lało się superol do pompy.
Ja też zabłysnąłem, co nie? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Szeryf455 ; 19-07-2013 o 21:45
Stary 19-07-2013, 23:24   #17
Carmel

Pędzę z informacją.Mianowicie wystarczyło,że wymieniłem olej i problemu z kontrolką nie ma Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wlałem mineralny orlenowski platinum(choć kumpel miał mi dowieść Motula,lecz widać ma za dużo na głowie,bo mu się pochrzaniło)Ale nic to,bo pomogło.Jak widać olej jest cholernie ważny.Zlałem stary i wyglądał jak czarna woda,dziadek co to nim jeździł przede mną wychodził z założenia,że skoro robi 2k rocznie,to może spokojnie 5 lat jeździć na tym samym oleju.
Także jak ręką odjął.Kontrolka na zimnym silniku gaśnie już po paru obrotach rozrusznika.Złego słowa nie powiem na orlenowski platinumGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.))No i auto nie to,cichsze i równiej pracuje.
Dziękuję wszystkim za pomocGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Carmel ; 19-07-2013 o 23:27 Powód: dopisek
Stary 20-07-2013, 06:22   #18
Szeryf455

Cytat:
Napisał Carmel Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zlałem stary i wyglądał jak czarna woda,dziadek co to nim jeździł przede mną wychodził z założenia,że skoro robi 2k rocznie,to może spokojnie 5 lat jeździć na tym samym oleju.
Dokładnie tak, jak pisałem wcześniej. Fajnie, że opisałeś szczęśliwe zakończenie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Niewielu na tym forum na to stać; najpierw krzyczą pomocy, problem a po kilku stronach uzyskanych odpowiedzi olewają własny temat i często nie wiadomo, jak się cała sytuacja zakończyła.
Stary 20-07-2013, 09:16   #19
Carmel

Spoko.Szczęśliwy jestem,że złomik jest w dobrej kondycjiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Tyle latek,a jak nowy.W środku wsio orginał,zero dziur w półce na głośniki,plastiki nie połamane itp.Tylko ta kontrolka mnie martwiła,a przy okazji i tłumik pospawałem.
Zostało mi wymienić termostat,bo temperatura dochodzi do końca białego kwadratu i nie dalej.
Odpowiedz

Zasady postowania