![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
potrzeba bylo calkowicie odlaczyc czujnik na zimnym silniku przed wlaczeniem zaplonu...
nastepnie wsiasc w samochód i przejechac kilka km i wowczas obserwowac wskazowke temperatury a nastepnie pobutowac silnik i dalej obserwowac wskazowke od temperatury-wszystko na odpietym cht. wowczas zrozumialbys jak zachowuje sie wskazowka kiedy niema czujnika cht wgole podpietego. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 13-08-2013
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 ZETEC SE
Rocznik: 2002
|
Mam (wł miałem bo chwilowo mu przeszło) to samo.
Z mojego czytania zauważyłem, że dokładnie wszystkie posty o tym były powiązane z uprzednią wymianą płynu chłodniczego. Ale aby nie było prosto, dokładnie ten przypadek na forum elektrody (nie mam linka pod ręką) ktoś rozwiązał wkręcając czujnik CHT (był wymieniany) poprawnym momentem obrotowym. Co było u mnie: Wyjechałem w trasę, od razu autostrada, zagotowałem płyn, po krótkim postoju ruszyłem dalej (trasa 500 KM.. ), 110-120 przegrzewał się dokładnie jak opisałeś, Dojechałem jadąc równo i spokojnie. W drodze powrotnej po kilku dniach, najpierw pół godz w korku a później autostrada, 160-170 bez jednego incydentu! Dojechałem do domu, krótki postój, chwila dróg lokalnych i znów autostrada 130 i... się zagrzał natychmiast Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Teraz nie robię dłuższych tras, a na co dzień do 140 objawów brak. Moje typy: 1. Trudności z odpowietrzaniem układu chłodzenia (ten silnik powinien się sam odpowietrzyć, ale ludzie mają z tym czasami kłopot). 2. Za mocno wkręcony czujnik CHT (z cylindra czujnika robi się "stożek" po montażu, bo rozpłaszcza się o głowicę przy wkręcaniu, za mocne wkręcenie powoduje zmianę charakterystyki czujnika) 3. Pompa chłodziwa (nie wiedziałem, że można to przetestować wrzucając na luz, czy jest to pewny sposób diagnozy?) Ostatnio edytowane przez halgrim_ford ; 09-10-2013 o 10:56 |
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 12-03-2013
Model: focus mk1
Silnik: 1,6
|
Jeżeli chodzi o moment w jakich przegrzewa się silnik to na początku miałem tak jak kolega halgrim_ford. Przy jezdzie na autostradzie z wyższą prędkościa problem występował rzadziej niż z mniejszymi prędkoścami. Teraz po 2 miesiącach problem się nasilił i występuje dużo częsciej i zawsze powyżej około 100 km/h, ale w różnych sytuacjach czasami przy przyśpieszaniu czasami przy puszczaniu nogi z gazu.
Jeżeli chodzi o odpowietrzenie układu to próbowałem kilka razy i nic nie pomogło. W przypadku czujnika, jest to jedna z opcji, ale pytając gazownika czy ruszał czujnik odpowiedział, że nie. Zakładając że mówi prawde i że w ogóle wie o jaki czujnik pytałem, powinien pozostać sprawny. I tu moje pytanie czy wiecie, czy podczas montażu instalacji gazowej niezbędny jest domontaż czujnika CHT? Jeżeli chodzi o sprawdzenie pompy wody to nie czytałem o takim sposobie |
|
|
|
|
|
#14 | |||||||
|
![]() Imię: Przemek
Rocznik: 2004
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Przy okazji ponowię swoją prośbę, bo cały temat zszedł na ogólnie poruszane już wiele razy przegrzewanie. Czy w autach z tym silnikiem, gdzie wskazówka stoi poprawnie też można zauważyć w trybie serwisowym wzrost wskazywanej temperatury przy hamowaniu silnikiem przy dużej prędkości? Odpowiedź na to pytanie pozwoliła by mi trochę ukierunkować swoje poszukiwania rozwiązania. Cytat:
Ostatnio edytowane przez dolorek ; 10-10-2013 o 15:10 |
|||||||
|
|
|
|
|
#15 |
|
![]() Imię: Daniel
Model: Ford Focus
|
jak naprawic ten warjujacy czujnik temp gdyz byl on wymienony na nowy i tak samo jak termostat wymienony i sie dzieje tak samo nawet i bym powiedział ze jest jeszcze gorzej samochod traci na mocy gdy wskazowka kokazuje krytyczny stan temp. wody
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
![]() Imię: KAROL
Model: FOCUS MK1
Silnik: 1.6 16V
|
a może wyswtarczy zmienić termostat na nowy hy??ja tak miałem i wszystko wróciło do normy
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
|
Witam
Wczoraj wymieniłem termostat na nowy z temperaturą otwarcia 74 stopnie. Dzisiaj trasa około 50 km i póki co wskazówka temperatury na środku. W trybie serwisowym, max uzyskana temperatura wyniosła 104 stopnie przy prędkości około 160 km/h i odpuszczeniu gazu, następnie szybko spadła do 100 i w tej okolicy się utrzymywała. Chłodnica wreszcie zaczęła się nagrzewać <hura> Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mam nadzieje, że to koniec moich problemów z przegrzewaniem się focusa bo męczyłem się około 2 miesiące i przez ten czas zrobiłem prawie 5 tys kilometrów, co mogło się odbić na kondycji silnika. Jeśli chodzi o czujnik temp. to nic z nim nie robiłem, a na początku obwiniałem właśnie jego. Oczywiście nie chcę zapeszać, dlatego na otwarcie szampana poczekam jeszcze kilka dni. Mam jeszcze jedno pytanie, nigdzie nie mogę się doszukać prawidłowych wskazań temperatury z trybu serwisowego. Jakie powinny być? jaki zakres temperatur jest prawidłowy dla w pełni sprawnych fok, zarówno z lpg jak i bez? Czy ktoś może podać takie informacje? Oczywiście jeżeli ktoś ma jakieś pytania do mnie, zachęcam do konsultacji. Mi w zdiagnozowaniu problemu bardzo pomogły Wasze wpisy na tym jak i na innych forach. |
|
|
|
|
|
#18 | ||
|
![]() Imię: Przemek
Rocznik: 2004
|
Cytat:
Cytat:
Pogratulować sukcesu w pozbycie się problemu, ja nadal walczę, nie mam niestety najprostszej opcji czyli termostatu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
||
|
|
|
|
|
#19 |
|
|
Dolorek
Dzięki za gratulacje. Jeżeli chodzi o temperature i jej zależność od przyśpeiszania i puszczania pedału gazu; podczas przyśpieszania temperatura nie powinna rosnąć, u mnie teraz maleje o jakieś dwa stopnie, natomiast zaraz po odpuszczeniu tj. w ciągu 2-3 sekund, temperatura wzrasta o te 2 stopnie, ale po około 10 kolejnych sekundach opada z powrotem. I tak chyba powinno być, gdzieś to czytałem, że jest to związane z pompą wody która aktywniej pracuje podczas przyśpieszania, aczkolwiek nie wiem czy to jest prawdziwe wytłumaczenie. Np, jak dzisiaj zacząłem przyśpieszać od 120 do 160 km/h to temperatura na początku spadła ze 100 do 98, następnie poszła znowu o te dwa stopnie do góry, czyli już przy 160 znowu było 100-101 i teraz w momencie odpuszczenia gazu temperatura skoczyła najpierw do 104, a po około 10 sekundach zaczęła spadać tak do 96 jeśli dobrze pamiętam. Również mnie intrygowały te skoki temperatur dlatego przyjrzałem się temu uważnie i moge w miare dokładnie opisać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
|
z tymi skokami temp.. nie zapominajcie o bezwladnosci silnika i ukladu chlodzacego...
czesto jak u siebie sprawdzalem z ciekawosci to po przy gwaltownym przyspieszaniu-temperatura nie rosnie odrazu ale dopiero po chwili bo kadłub silnika ma swoja mase ktora musi ogrzac zanim dotrze informacja do czujnika. pozatym czujnik tez moze miec kilka sekund opoznienia. a wiec musicie brac pod uwage to ze podczas przyspieszania temperatura nie rosnie odrazu.. i nie powinna!!!-dopiero po chwili gwaltownie i tak samo jak puscicie gaz po przyspieszaniu ze temperatura nie spada odrazu. za to z tego co pamietam to jesli nie bylo informacji z czujnika temp. to temperatura bardzo szybko reagowala na zmiany obciazenia-mowa o temp. wyliczanej przez sterownik silnika. |
|
|
|