Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-12-2006, 22:46   #11
mmmk
ford::professional

Imię: Maciek
Model: mondeo mk3
Silnik: TDCI 2.2
Rocznik: 2005
Domyślnie

ja wiem co z tym zrobic?? sprawa moze byc roznie rozpatrywana... na oko ciezko ocenic straty i jej i tobie moze sie wydawac,ze na zderzaku drobna pajeczynka a po zdjeciu zderzaka okaze sie,ze mocowania polamane albo plyta podlogowa naruszona... u matki w ibizie nie bylo nic widac a dane kolesia wzielismy dla spokoju i po umyciu lakier ze zderzaka dal sie zmyc... samochod byl na gwarancji wiec naprawial serwis bezgotowkowo. szczegol.ze niedawno okazalo sie,ze zalozyli uzywany zderzak w innym kolorze ale kasy z oc sprawcy wzieli sporo. ja kiedys tipo "dotknalem" espero. ja przod lekko uszkodzony czyli atrapa zderzak i lampa a on nic. no ale oswiadczenie spisalem. potem z mojego oc wyplacili mu 1300 zl!! tyle to bym mu w zyciu nie dal bo wedlug mnie samochod byl caly no ale moze poprawil go sobie o jakis mur czy cos takiego tylko czy rzeczoznawca ktory ogladal pozniej moj samochod by tego nie wykryl?? a znajomemu wjechali w seicento i z zewnatrz tez nic nie bylo widac a zapasu juz nie wyjal a koszt naprawy 3000 zl. na szczescie tez robione z oc. moze to sa brutalne przypadki ktore opisalem ale patrzac z Twojej strony czemu temu,ze ona w Ciebie wjechala masz miec zle naprawiony samochod?? a nikt nie da do reki tyle kasy zeby pokryc taka naprawe a samochod masz dosc mlody i warto go dobrze zrobic.
pozdrawiam
maciek
p.s. toyote ktorej w tyl wjechalem kolo pol roku temu tez wygladal w miare ok. no dobra moze ja skrocilem o 5 cm ale zderzak nie pekl a kosztorys naprawy 12000 zl a wyplacili okolo 8500. wiec ja bym to niestety robil z jej OC. a skoro jest nie warta grzechu to co sie przejmowac?? a kolejna rzecz to jezeli nie miala znizek to tez nic nie traci a jezeli je miala to straci 10 % na 3 lata co daje podobna kwote do tego co pewnie bys chcial tyle,ze jej platnosc rozlozy sie jakby na 3 raty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. a takich lekkich uderzen "zderzakowych" to w pracy sam miewam kilka miesiecznie a jestem swiadkiem kilkunastu czy nawet kilkudziesieciu ( tu zeby nie bylo,ze jestem jakis wariat drogowy to pracuje na placu samochodowym gdzie ja przestawiam do 1000 samochodow miesiecznie a caly plac to kilkadziesiat tysiecy ruchow samochodow) no i przy nawet wydawaloby sie mocniejszym puknieciu zaden zderzak nie peka a nie kazdy samochod ma gabki ochronne.

Stary 08-12-2006, 23:25   #12
goorall
ford::average

Domyślnie

Samochod ma wiecej niz 3 lata - ubezpieczyciel zeby nie wiem co wyplaci ok 200 za nowy zderzak rodem z Polcaru plus lakier - max 300 ...odjac amortzacja itd ...max to 400 PLN...Pisze jesli bo jezeli znajda np na zderzaku wczesniejsze ryski lub uszkodzenia to jescze mniej dostaniesz...Szkoda zaczodu - "poproś" ją o kilka stówek ( 2,3 ) i daj sobie spokuj z ubezpieczalnią... Monedo nie łamie sie tak łatwo wiec nie sądze abyś miał wieksze a raczej zerowe straty pod zderzakiem .
goorall jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-12-2006, 00:12   #13
Pinki
ford::expert

Model: Fusion
Silnik: Hybrid
Rocznik: 2015
Domyślnie

kolega dostłał za rozwalony zdeżak w mk2 kombi 1400zł z oc sprawcy

a franszczyzna jest przy AC
Ford Fiesta MKVII 1.25 82 PH GOLD
były
Ford Mondeo MKIII 2.5 V6 GHIA SPRZEDAM http://www.polskajazda.pl/Samochody/Ford/Mondeo/56936
Ford Mondeo MKII 1.8 16V LPG , CB on-board http://polskajazda.pl/Samochody/Ford/Mondeo/2216
Pinki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-12-2006, 00:54   #14
tomiscorpio
Zablokowany

Model: fs
Silnik: 1998
Rocznik: 95
Domyślnie

Piszecie oswiadczenie o jej winie i tyle.

Zadnych znizek nie tracisz , jak zderzak ma dziury to kwalifikacja do wymiany tylko i wylacznie.

Od lekkiego pukniecia raczej plyta podlogowa sie nie uszkodzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Malowanie u normalnego lakiernika 250zl od elementu a w ASO jeszcze wiecej.
Wiec nie wiem skad gooral wzieles malowanie zderzaka za 100zl.

Jezeli tan naprawde nie chcesz wyplaty gotowki a miec to dobrze zrobione .
Idziesz do ubezpieczalni wybierasz opcje z faktura. Jedziesz do aso wymieniasz zderzak malujesz ubezpieczenie pokrywa koszt i tyle.

Umnie jak koles uno mi cofnal to:
zderzak pekniety zaraz do wymiany + malowanie
blotnik do malowania.
lampa tylna.
Samochod mial wtedy 9 lat wyplacono cos kolo 2000tys.

Dlatego nie piscie taqkich glupot ze za zderzak nie dostanie nawet tyle zeby uzywany kupic... Jedynie ze jestes ubezpieczony w jakims gownie i Cie wydymaja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tomiscorpio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-12-2006, 10:29   #15
llechu

Model: Mondeo MKIII i Focus MK I
Silnik: TDCI 2.0 115KM i 1.6 16V
Rocznik: 2003 i 2004
Domyślnie

jason1980 co ty wypisujesz za bzdury? Po pierwsze to żadne AC nie będzie wykorzystane ani sapporo, ani tej babki. Odszkodowanie będzie z jej OC. Po drugie - jedź sapporo do warsztatu, który naprawia bezgotówkowo i najlepiej ma umowę z ubezpieczycielem babki i dalej niech oni się przejmują. Ty nie starcisz żadnych zniżek, a zderzak musi być wmontowany NOWY. Ubezpieczyciel OC ma obowiązek odtworzenia stanu auta sprzed zdarzenia.
Chyba, że ci szkoda zniżek OC tej babki, wtedy dowiedz się ile będzie kosztować naprawa i niech ona ją sfinansuje (najlepiej niech sama zadecyduje czy jej się opłaca stracić zniżkę czy też wyłożyć gotówkę).
I najważniejsze - jeśli pękło poszycie zderzaka (nie jest to zarysowanie lakieru tylko przerwanie ciągłości elementu) to domagaj się wymiany elementu na nowy.
duch07, franszyza, czy też lepiej franczyza to jest jednak coś innego:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

[ Dodano: 2006-12-09, 10:50 ]
Cytat:
Napisał goorall
Samochod ma wiecej niz 3 lata - ubezpieczyciel zeby nie wiem co wyplaci ok 200 za nowy zderzak rodem z Polcaru plus lakier - max 300 ...odjac amortzacja itd ...max to 400 PLN...
Bzdura - tak by było gdybyś to robił z własnego AC i to z niewykupioną amortyzacją.
Cytat:
Pisze jesli bo jezeli znajda np na zderzaku wczesniejsze ryski lub uszkodzenia to jescze mniej dostaniesz...
To akurat racja - rzeczoznawca może za takie coś potrącić.
Cytat:
Szkoda zaczodu - "poproś" ją o kilka stówek ( 2,3 ) i daj sobie spokuj z ubezpieczalnią...
Moim zdaniem to stanowczo bardziej opłaca się to załatwić bezgotówkowo, najlepiej w ASO zamiast kombinować. Wstawiasz auto i zostawiasz papiery i po dniu albo dwóch odbierasz, nic cię więcej nie obchodzi. I żeby nie było, że teoretyzuję - sam miałem kiedyś tak, że mi gość wjechał w tył (tylko poważniej niż tylko lakier na zderzaku). Pojechałem do jednego blacharza, a ten powiedział, że mi to wyklepie za 4000zł. Potem pojechałem do PZU, gdzie dostałem kosztorys na niecałe 6000, z tym, że jakbym brał gotówkę, to potrącają VAT i coś tam jeszcze - dostałbym 4200. Stwierdziłem, że nie będę miał 5 kilo szpachli na tylnej klapie za 200zł, pojechałem do ASO i przez swoją chytrość PZU wypłaciło ASO prawie 10000 zamiast tych 6000. Ja nic więcej nie musiałem załatwiać, a części dostałem nówki.
Cytat:
Monedo nie łamie sie tak łatwo wiec nie sądze abyś miał wieksze a raczej zerowe straty pod zderzakiem .
Pod zderzakiem to tak, ale sam zderzak jest kruchy jak nie wiem co.
llechu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-12-2006, 11:17   #16
Skolmi

Model: Focus
Silnik: PNDD + LPG
Rocznik: 2018
Domyślnie

Dobrze, że llechu wszystko wyprostował. :fcp20

Ludzie :fcp7 Jeśli nie macie pojęcia, to nie piszcie. To są sprawy, które mają
bezpośrednie konsekwencje finansowe.

Żadnej minimalnej kwoty szkody nie ma, żadnej amortyzacji nie ma (chyba, że rzeczoznawca stwierdzi wcześniejsze uszkodzenie zderzaka, jeżeli takie było).

sapporo, założysz sobie oryginalny zderzak (jeśli taki wcześniej miałeś) i TU sprawcy za niego ma zapłacić. Nie zakładaj podróbki, bo dzięki oryginałowi (wypełnionemu obficie pianą), masz takie szkody, jakie masz, a nie większe.
Stary 09-12-2006, 11:46   #17
llechu

Domyślnie

Skolmi, nie sądzę aby rzeczoznawca zakwalifikował przy takim czymś wymianę tej pianki zderzaka. Sądzę, że do wymiany pójdzie jedynie to kruche plastikowe poszycie. Ale i tak lepiej mieć oryginał niż podróbę - przynajmniej na okoliczność następnego takiego zdarzenia (tfu, tfu, odpukać), gdzie rzeczoznawca faktycznie może sporo potrącić jeśli zauważy, że nie był to oryginał. Poza tym często się zdarza, że podróbek nie da się idealnie dopasować i potem od razu widać, że przy zderzaku było majstrowane.
Stary 09-12-2006, 11:50   #18
raf1k
ford::advanced

Model: MK2 ST24
Silnik: 2.5 V6 170PS
Rocznik: 1998
Domyślnie

albo zrob jeszcze inaczej... zglos to do ubezpiecyciela ze stala sie taka szkoda... rzeczoznawca okresli ile za to masz dostac... kase dostaniesz np na malowanie i nowy zderzak wiec pewnie te minimum 500zl dostaniesz... dostaniesz pewnie wiecej... tak bynajmniej mi sie wydaje... nastepnie jedziesz na szrot kupujesz zderzak do mondeo dajesz do malowania jak nie trafiles w swoim kolorze i mysle ze jestes do prozdu z gotowka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a zderzak bedzie oryginal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

[ Dodano: 2006-12-09, 11:55 ]
ups :fcp19 nie zauwazylem ze mondeo to MK3 wiec ze szrotem to moze byc problem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale a noz jakies do rozbiorki bedzie przywiezione z niemiec Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 09-12-2006, 12:07   #19
llechu

Domyślnie

raf1k, jak jest taka mała szkoda to znacznie lepiej pokleić ten zderzak co jest jeśli by się zdecydował na takie załatwienie sprawy. Ale - w takim przypadku ubezpieczyciel potrąci VAT i udział własny, więc dostanie trochę więcej jak połowę tego co wynika z kosztorysu (przynajmniej PZU takie praktyki stosuje).
Stary 09-12-2006, 13:55   #20
raf1k
ford::advanced

Model: MK2 ST24
Silnik: 2.5 V6 170PS
Rocznik: 1998
Domyślnie

no wlasnie tez by mozna bylo dac do klejenia... jesli ja sam swoj zderzak kleilem mial dziure a na dodatek na luku to bylo... llechu, ale ubezpieczyciel nie musi wiedziec ze zderzak bedzie klejony... sapporo, mowi ze chce kupic nowy zderzak wiec chce na niego pieniazki... zapewne nie dotstanie rownej warosci na zderzak tylko troche mniej... najlepiej niech sapporo, samsie wypowie co planuje zrobic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania