Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-10-2013, 08:47   #11
rumpelek
ford::beginner

Imię: Ireneusz
Model: GALAXY MK3
Silnik: 2.0 PB
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: 2.0 Duratec HE bierze olej co z tym zrobić teraz ?

ok, ale czy ich "pomylenie" przez mechanika może powodować, że silnik dalej będzie brał olej ? czy takie objawy pojawią się natychmiast przy pomylonych gumkach czy dopiero po kilku/kilkunastu/kilkudziesięciu tyś km....?!

rumpelek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-10-2013, 08:50   #12
PiotraChorzów
ford::advanced

Model: Galaxy
Silnik: 2.0+LPG
Rocznik: 1996

Zgodnie z tym co napisałeś :
Biały nalot na świecy jest dopuszczany - powinien być lekko kremowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wniosek taki że olej nie leje się z głowicy - czytaj uszczelniacze zaworów !!
Okopcona rura = zbyt bogata mieszanka lub przepalony olej silnikowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
O ile spalanie masz w normie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. to wychodzi na olej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Teraz trzeba zdiagnozować gdzie się dostaje :

- kolektor dolotowy
- odma
- odpowietrzenie skrzyni
- pierścienie zgarniające /osobiście stawiam na to/

Odnośnie uszczelniaczy CHYBA jest jeden rozmiar - trzeba poszperać i sprawdzić wymiary

Co do sprawdzania ciśnienia w cylindrach o ile istnieje taka możliwość trzeba to koniecznie sprawdzić , będziesz znał kondycje głowicy/zaworów - uszczelki/ oraz pierścieni , jednak o stanie pierścienia zgarniającego nic ten test ci nie powie !!
I napiszę jeszcze raz SPRAWDZANIE CIŚNIENIA TYLKO NA ZIMYM SILNIKU Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zimny to taki który ma max 40 stopni !!!

Ostatnio edytowane przez PiotraChorzów ; 29-10-2013 o 08:53
PiotraChorzów jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-10-2013, 08:55   #13
wojtekn
Moderator

Imię: Wojtek
Model: Galaxy MK2
Silnik: 2,3 Benzyna z LPG
Rocznik: 2000

Cytat:
Napisał rumpelek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ok, ale czy ich "pomylenie" przez mechanika może powodować, że silnik dalej będzie brał olej ? czy takie objawy pojawią się natychmiast przy pomylonych gumkach czy dopiero po kilku/kilkunastu/kilkudziesięciu tyś km....?!
Jak najbardziej a kiedy to widoczne może być, różnie czasem odrazu lub po jakimś czasie.
Zrób tez to, co Piotr ci napisał.
wojtekn jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-10-2013, 18:32   #14
zamlynny

Model: Focus MK3FL
Silnik: 1.5TDCI
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał PiotraChorzów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do sprawdzania ciśnienia w cylindrach o ile istnieje taka możliwość trzeba to koniecznie sprawdzić , będziesz znał kondycje głowicy/zaworów - uszczelki/ oraz pierścieni , jednak o stanie pierścienia zgarniającego nic ten test ci nie powie !!
I napiszę jeszcze raz SPRAWDZANIE CIŚNIENIA TYLKO NA ZIMYM SILNIKU Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zimny to taki który ma max 40 stopni !!!
"Kilka" silników po przegrzaniu w życiu już widziałem i za każdym razem były uszkodzone też gładzie cylindrów, oczywiście w mniejszym lub większym stopniu. Uszkodzony cylinder pomiar ciśnienia wykaże. Zmierz te ciśnienie, jeśli na dwóch środkowych cylindrach jest najniższe, ja obstawiałbym niestety silnik na złom, ale to w 100% będzie wiadomo po zdjęciu głowicy.
zamlynny jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-10-2013, 19:41   #15
salom

No i rozebrałem silnik, wypaliła się dziura w jednym zaworze wydechowym, a oleju już ostatnio brał 1 litr na 150 kilometrów. Po wyjęciu tłoków okazało się, że pierścienie mają duże wyrobienia pionowe, to znaczy luz góra dół w rowku tłoka, jak i luz na zamkach pierścieni po 2 milimetry.Były zakładane nowe tłoki z pierścieniami japońskie 1,5 roku temu, a zrobiłem około 7 tys kilometrów. Myślę że producent w Japoni zapomniał zahartować pierścieni, bo takie wyrobienia to za wiele, i pierścienie działały jak pompa ssąco-tłocząca podawała olej do komory spalania, i przez rurę do atmosery, a ponieważ spalanie oleju i gazu dało taką temperaturę że spaliło zawór wydechowy.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-10-2013, 11:21   #16
rumpelek

Łooo no to nieźle... litr na 150km to lepiej jak mój.. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nieźle Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ja narazie wchodzę w procedurę walki z kupującym... spróbuję od niego kasę odzysakć za ten złom... jak się nie uda, to w wolnej chwili będę rozbierał kolektor ssący, bo dodatkowo mam błędy z nim związane - klapki czy coś... a potem ewentualnie na wiosnę będę rozbierał silnik, tym razem zdejmując głowicę i patrząc o co kaman... a jeszcze w między czasie dogadałem się z mechanikiem (bliżej mnie), że mi zmierzy to ciśnienie... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. więc mam nadzieję, ze w przyszłym tygodniu wrzucę wyniki do konsulatacji.
Stary 08-11-2013, 15:15   #17
rumpelek

Jak mówił tak zrobił... zmierzone ciśnienie
silnik zimny / silnik ciepły
1 gar - 10/11
2 gar - 11/12
3 gar - 11/12
4 gar - 11/11

co o tym sądzicie ?
Stary 08-11-2013, 15:43   #18
wojtekn
Moderator

Imię: Wojtek
Model: Galaxy MK2
Silnik: 2,3 Benzyna z LPG
Rocznik: 2000

A ile masz nalatane nim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wojtekn jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-11-2013, 16:18   #19
rumpelek

licznik wskazuje 160 tyś km. - ps. jest możliwość sprawdzenia prawdziwego przebiegu ? jakaś magiczna metoda, bo w niektórych autach przebieg jest zapisywany w kilku miejscach i można po tym sprawdzić... nie wiem jak w fordzie... podpowiedzie coś, bo mam podejrzenia, że licznik był wymieniany...
Stary 08-11-2013, 18:03   #20
salom

Ponieważ nie ma większej różnicy w cisnieniu, należy sądzić że są bardzo mocno wyrobione pierścienie. U mnie jak mierzyłem ciepły, zimny przed rozebraniem, to była różnica 3 atm na korzyść zimnego, po nocy.
Ja czekam na pierścienie dorabiane do tłoków w Poznaniu, bo rowki w tłokach są mocno wyrobione, i muszą być grubsze pierścienie. W przyszłym tygodniu zacznę składać silnik.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania