![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | |
|
FCP member
![]() Imię: Karol
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2012
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::professional
![]() Imię: Tomek
Model: Ford Edge 2016 Sport/Scorpio mk2 94 2.9
Silnik: 2.7 V6 Biturbo/2.9 EFI
Rocznik: 2016/1994
|
na tym czymś przykręcone są blaszką jakieś dwa zawory elektroniczne.
Szkoda że foto nie zrobiłem. Wydaje mi się że to taki rozdzielacz wody. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 01-07-2009
Model: MDO IV Sedan \ A3 8P \ CBR1000RR
Silnik: 2.0 PB 145PS \ 2.0 TDI CR 170PS
Rocznik: 2008
|
Witajcie
Mam do Was pytanie. Czy też macie niewielkie ubytki płynu chłodniczego w swoich autach? Niewielkie typu 250ml na 25-30 tys. km. Silnik, chłodnica, pompa wody, wszystkie węże suche jak pieprz. Autem parkuje ciągle w tym samym miejscu i nie ma żadnej plamy. Szyby nie parują ani grama, brak jakiegoś smrodu. Poziom oleju ten sam. Nie ma żadnego dymienia na biało, pomijając bardzo wilgotną pogodę. Jest to kolejny z rzędu Ford w którym muszę dolewać jakieś niewielkie ilości chłodziwa. Czy Wy też tak macie? W autach innych marek które mam okazje używać też trzeba coś tam dolewać ale chyba w mniejszym stopniu.
CBR 1000RR + MICRON ![]() FORD - nigdy mnie nie zawiódł. Ostatnio edytowane przez enjoypoznan ; 30-11-2015 o 17:15 |
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Oluś
Model: Ford Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
Też zauważyłem przy nalewaniu zimowego płynu jakieś 3 tygodnie temu że mam dużo poniżej wymaganego stanu. zaznaczyłem sobie markerem na zbiorniku poziom jaki był i jak ostatnio na weekend sprawdzałem to nie zauważyłem żeby coś ubyło.. Oleju też nie przybyło więc raczej wykluczam przeciek którego winowajcą była by uszkodzona głowica lub uszczelka pod głowicą. przy wymianie rozrządu po raz pierwszy w moim MDK przy 110 tyś. mekaniki mówili że pompa wody trochę podciekała ale nie ruszyło mnie to bo i tak wymieniam razem z rozrządem.
Powiem tak od ostatniej obsługi rozrządu w czerwcu 2013 zrobiłem 120 tyś . (naprawdę dużo ganiam) obecnie mam prawie 230 tyś km. i powiem szczerze że jak na 120 tyś ubytek płynu którego mi brakuje teraz do normalnego stanu to powiedziałbym że to raczej norma. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. martwił bym się jak by ubywało mi tyle płynu między tankowaniami auta. Wiesz jak jest, stare łączenia , przegryzione lub przetarte przewody itd. wiadomo. auto coraz młodsze nie jest. do tego jak się szybko jeździ (patrz mój awatar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. czyli w dieslu to ok 4500-5000 obrotów a więc pompa wody robi duże ciśnienie(skoro kręci się 4500 obr/min) i może gdzieś się płyn przeciska na łączeniach powodując ubytki. ) |
|
|
|
|
|
#15 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo MK4
Silnik: 1.6 TSCi
Rocznik: 2014
|
[Mondeo Mk4 1.6 EcoBoost 160KM 2014] Wczoraj po odebraniu auta od mechanika raz nie wbił mi się bieg a silnik jakby się rozbiegał i długo nie mógł się zatrzymać, od tego momentu zauważyłem, że mocno się grzeje a płyn chłodniczy chyba ubywa. Olej w stanie normalnym 5/6 kresek. Zastanawiam się czy dobry zamówiłem "Płyn do chłodnic ford Super Plus Premium 5l" ?
Dodatkowo zastanawiam się czy można dolać trochę tego: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] albo tego: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]? Ostatnio edytowane przez maveius ; 13-07-2019 o 20:21 |
|
|
|